自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Ms.Rhino 發表於 24-4-1 19:35
明明乜都貴過疫情之前
買米買廁紙茶餐廳乜都貴過之前
疫情個陣有減租有資助又唔見有減價?

咁佢哋賺錢落袋時,有冇回聲饋俾啲客人?

男爵府

KUDOS 發表於 24-4-1 22:44
其實有好多香港土生土長嘅家庭已經移居海外,唔係聽返嚟,而係親身感受,起碼我身邊嘅朋友、小朋友嘅同學仔 ...

我自己、我仔同學家長、學生家長,全部中產甚至有錢的,又土生土長的,呢個假期都北上。

唔知你住邊區?點會身邊無乜香港人?我哋就全都住港島區

男爵府

明明乜都貴過疫情之前

都係嗰句,邊度平靚正+服務好,就去邊度。

珊瑚宮

其實有好多香港土生土長嘅家庭已經移居海外,唔係聽返嚟,而係親身感受,起碼我身邊嘅朋友、小朋友嘅同學仔 ...

JM身邊多, 唔代表其他人多。
香港7百萬人, 土生土長起碼有一半以上, 即係4百萬香港人, 閣下識得晒?
我有朋友有親戚走, 只係小數。
最記得有中產朋友講過, 朋友問佢點解唔走, 朋友答, 若果我有親人係外國開餅廠, 我咪去囉。
朋友話淨係個仔, 一個月學習費都5位數, 去外國搵到呢個人工?

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

就黎垃圾徵費,其實無謂野我就真係買少左好多,消費多數係食野
利申:復活節無離港, 覺得商場都好好行

水晶宮

wan_sosin 發表於 24-4-1 20:22
自由社會,自由貿易,商家定價高到天價就可以,品質唔見有幾好,仲要話留港幫下經濟!
其實最壞事係地產商 ...

的確,我樓下食肆其實好旺,做居民生意,有間長期排長龍嘅小食店都要結業,問佢點解唔做,佢話業主要加佢一倍租(見佢好生意) 佢話想做都唔得

珍珠宮

emilylam 發表於 24-4-2 00:18
的確,我樓下食肆其實好旺,做居民生意,有間長期排長龍嘅小食店都要結業,問佢點解唔做,佢話業主要加佢 ...

所以就算我哋去幫襯都唔一定撐得住租金。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

coldpanda 發表於 24-4-1 20:05
最肯洗錢嘅中產,鬼佬同後生仔走左咁多
根本剩返嘅留唔留港消費都冇大影響

走左好多?幾多?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

笑c
香港冇乜香港人?
你小朋友的同學走哂?成班走幾個呀?
我身邊唔多人移民呀,幾個家庭咁囉!

侯爵府

Yes

子爵府

wan_sosin 發表於 24-4-1 20:22
自由社會,自由貿易,商家定價高到天價就可以,品質唔見有幾好,仲要話留港幫下經濟!
其實最壞事係地產商 ...

點解做到d人黑面? 唔係話佢地黑面係啱,但舖租貴,老闆交得租黎唔夠錢請足夠人手,或者要日日開12個鐘以上先夠數, 員工辛苦好難寬容。

珍珠宮

Happybabyhbb 發表於 24-4-2 10:13
點解做到d人黑面? 唔係話佢地黑面係啱,但舖租貴,老闆交得租黎唔夠錢請足夠人手,或者要日日開12個鐘以 ...

同意

大宅

明明乜都貴過疫情之前

好生意時就加價, 食飯限時, 逼人坐埋一堆, 擺出一副香港人唔鍾意就唔好幫襯嘅樣, 佢地只做遊客生山意!

依家香港市民/消費者有得選擇, 去外地 內地消費。
就叫香港人共渡時艱,香港人撐香港人.....其實而家呢個情況, 喺香港商家自己爭取返嚟。

令外, 之前香港有內地遊客黎香港旅游消費, 有D人就去踢遊客嘅行李喼, 叫人唔好黎香港,依家咪得償所願。

伯爵府

1/7 走左,仲有6/7 人都要基本消費,大錢留返去旅行!

水晶宮

cbeyond 發表於 24-4-1 23:33
JM身邊多, 唔代表其他人多。
香港7百萬人, 土生土長起碼有一半以上, 即係4百萬香港人, 閣下識得晒?
...

離一離提,聽YouTube個移英個案,有個移英女仔做幼稚園教師,佢話英國啲幼稚園係冇嬸嬸呢個崗位,全部清潔要老師自願做,所佢話啲玩具跟本冇人會清洗,衛生情況差到難以想像

子爵府

龍貓DINGDING 發表於 24-4-2 14:34
好生意時就加價, 食飯限時, 逼人坐埋一堆, 擺出一副香港人唔鍾意就唔好幫襯嘅樣, 佢地只做遊客生山意 ...

市民俾貴幾倍本地商家,獲得質素差既食品和服務,商家獲利,咁叫「共渡時艱」?

子爵府

其實我又唔覺香港食店服務好差, 限時個半鐘真係唔太趕, 香港鋪租人工貴, 想做多一轉可以體諒, 我無屋企人做食店同零售, 但我都會支持

大宅

同意疫情前其實北上嘅人數差唔多
但依家成日俾媒體發大嚟講
搞到好似真係因為啲人上哂去先冇生意
而唔肯承認最有能力消費嗰班人移哂民
同冇遊客嚟香港

子爵府

而唔肯承認最有能力消費嗰班人移哂民 ---> 呢句我真係認同唔到, 我身邊移民個班本身都係窮人, 特別係移英個班, 去加拿大個D好少少, 唔覺有幾大消費能力, 其他我就唔知喇

侯爵府

開心吸收勳章

其實飲食業界有無檢討下港人吾留港消費原因, 吾好下下賴港人北上. 香港仲有6百萬人留港.情況好似的士咁, 你服務吾好d人咪 call Uber.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊