自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 cy101 的帖子

祝早日康復

珍珠宮

畀面勳章

子爵府

傷左成個月先開始發燒,
呢隻B病毒都幾陰濕

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

子爵府

侯爵府

估計佢當時冇立刻去睇醫生、打預防針之類

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

mln 發表於 24-4-3 22:57
我有日行山,見到一隻紅patpat的猴子,突然唔知幾時出現的,就係我右手欄杆上行走,經過我身邊,距離真的 ...

要靜音先好影,唔係會嚇親佢

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

mickeyeva 發表於 24-4-3 23:18
剛聽新聞話猴子傳俾人類, 人類死亡率極高!

動物身上不嬲都有好多病菌,隻馬騮仲要係野生

象牙宮

cy101 發表於 24-4-3 22:38
港首宗人類感染猴疱疹病毒‎ 37歲男曾被猴子襲擊‎ 入ICU情況危殆
https://www.hk01.com/article/1006978 ...

金山郊野公園
新界沙田區金山金山路

疱疹病毒
2月下旬曾到訪金山郊野公園,期間曾接觸野生猴子,並曾被猴子襲擊受傷。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

Protea 發表於 24-4-3 23:11
金山公園我只去過一次,見幾架車d人餵馬騮,再見到野豬又餵,仲有唔少大人拖住好細小朋友行係大群馬騮附近 ...

好耐之前行山(唔係馬騮山嗰邊)已經見識過,依家d馬騮攻擊性好強,一定要有野旁身。

P.S.
見到個標題,仲以為有馬騮打死人咁狼添。

別墅

Protea 發表於 24-4-3 23:11
金山公園我只去過一次,見幾架車d人餵馬騮,再見到野豬又餵,仲有唔少大人拖住好細小朋友行係大群馬騮附近 ...

啲人當嗰度係野生動物園,都不知玩得幾開心

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

[img=500,400][/img]

水晶宮

唔好再去餵馬騮

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

有次行馬騮山公園,見架救護車駛走,問下途人先知爪傷左個女人手臂,話佢餵香蕉時縮手,隻馬騮可能以為佢玩野一手爪過去,好心怕就唔好餵,樂極生悲,被野生動物弄傷都係入醫院好一點,打預防針或做多一些檢查可能不會出現今天的結果。希望大步跨過早日康復!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

tequiero_ic 發表於 24-4-3 22:52
d人仲咁鐘意餵野生動物
咪係囉,現在咪受返囉
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

依家餵飼野生動物係犯法, 而且四圍都有告示叫人唔好餵, 有D人係都唔聽

子爵府

howmuch 發表於 24-4-4 15:58
唔好再去餵馬騮

好討厭啲人餵飼野生動物
1:動物冇咗適當距離感
2:將人類聯想到食物餵飼
3:大自然有捕食基制,假設野豬、山貓、猴覓食系統亂咗,蛇蟲鼠鳥蚊曱甴就泛生,唔好話唔關人類事
4:喧嘩跳動,易引起動物驚慌自衛攻擊逃跑,好危險
5:至於因野生動物進食、接觸人類(emoji)生生物性改變、病疫傳染,太深入課題

珍珠宮

SandyKL 發表於 24-4-3 22:56
2月去過,3月21日至發到咁嚴重?! 睇落37歲男人身體確算不錯,可以與病毒對抗咁耐,如果及早治理 ...

疱疹B病毒感染症的潛伏期一般是3 ~ 21天。

原來潛服期可以咁耐

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊