自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

MiYeka 發表於 24-4-5 10:22
如果你地好似逆天奇案入面呀基哥咁有個仔(黃智賢)屋企鎖匙, 又明知人地宜家拍緊拖, 你仲會唔會唔通知就撞上 ...

我唔會。但我fd,個ex 99會。仲要lock住房問都照開。太多不,能盡錄,所以end up都係離婚收場。

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

一定唔會

複式洋房

如果你地好似逆天奇案入面呀基哥咁有個仔(黃智賢)屋企鎖匙, 又明知人地宜家拍緊拖, 你仲會唔會唔通知就撞上 ...

唔會

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我好懶唔願出街,我唔會無端端去仔女、父母屋企,上去一定係有事,有事就一定先問佢哋在不在家,費事白行一趟要再去多一次

男爵府

唔會自己貢上去,而家我擺條鎖匙去我媽(住附近)我媽都係我叫佢上黎食飯或幫忙睇住小朋友一陣先會上黎

大宅

Onlok 發表於 24-4-5 17:52
我唔會。但我fd,個ex 99會。仲要lock住房問都照開。太多不,能盡錄,所以end up都係離婚收場。
...

Lock左都照開咁癲?

大宅

babycottons 發表於 24-4-5 12:48
有無鎖匙都好,上去前問一聲係基本禮貌。

不過呢度啲人會話,一家人點解要問

我覺得99級就會話點解要問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

冇通知仔女一定唔會, 除非真係有急事或者搵唔到佢哋。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

反轉嚟講,我有我父母屋企鎖匙,但我每次上去都會先打電話同要撳門鐘,呢啲係尊重!
當年我第一次搬出嚟,我爸媽有我屋企鎖匙,我媽媽真係好冇禮貌,鍾意上嚟就上嚟!
反而當時男朋友嘅阿媽就冇自把自為走上嚟我屋企(層樓係同當時男友一齊買嘅)!

公爵府

唔會啦
返阿媽都就會 因佢一人住

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我番娘家,都會先問下父母先…

禮貌嚟…

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

MiYeka 發表於 24-4-5 19:03
Lock左都照開咁癲?

係,仲有太多太多。。所以真係會因為99而離婚。
可能文化差異。佢男家係馬拉人。

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

D..D 發表於 24-4-5 12:23
後備匙唔係自已貢上去用

係佢地唔記得帶/唔見左,比番條匙佢用

正確!

但好多老人家以為間屋個仔有份,就等於自己有份,鍾意幾時上來就上來,點解要預早通知?唔會覺得咁樣做係好無禮貌。你婉轉話佢知下次通知聲先,免得我哋唔喺屋企,佢就會話,咁我咪走囉,有乜所謂!?事實係我哋有所謂囉

水晶宮

bu-b 發表於 24-4-5 20:08
正確!

但好多老人家以為間屋個仔有份,就等於自己有份,鍾意幾時上來就上來,點解要預早通知 ...

我奶奶就係咁的思維。(如果佢哋咁勁的話,佢哋神早自己買間樓啦,仲洗住公屋咩?)

琥珀宮

我同阿媽講怕c6唔著褲係屋企,叫佢唔好冇通知就上黎

D..D    發表於 24-4-5 20:17

公爵府

好媽媽勳章

後備鎖匙唔係比人隨時上去,我比匙我女家人,但全部要預約左先會黎,同樣地我去佢地度都會預約左先

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Astra00 發表於 24-4-5 20:12
我奶奶就係咁的思維。(如果佢哋咁勁的話,佢哋神早自己買間樓啦,仲洗住公屋咩?)

我都記得你曾經講過,99成日帶人上來參觀示範單位,因為都我同你同一遭遇,所以好記得。我99又係襯我哋返咗工,成日帶人上來參觀示範單位,連我哋睡房都入埋本來我哋唔知,係有次佢爆響口,話呀邊個話我哋起身唔摺被,又話呀邊個邊個話我哋d嘢咁擺,當時聽完真係好震驚同嬲爆!佢唔通知而上來已經離譜,仲要帶埋朋友,仲要入埋我哋房!仲要N次之後我哋先知!完全唔知咩叫私隱同尊重,真係諗起都嬲!

象牙宮

回覆樓主:

一定唔去!我媽以前就係有匙,我放假未訓醒就自己開門入屋,最後收返

伯爵府

王國教室勳章 好媽媽勳章

cecelc 發表於 24-4-5 12:58
某啲人係咁唔識做,有鎖匙大哂咩?有鎖匙都唔代表可以無通知就強行進入架嘛
...

就係有d 咁嘅人嫁 係明知住的人出門旅行先上去睇吓 ,平日爺嫲係吾會到訪的,咁樣其實係非常不禮貌行為!

水晶宮

BK Milk勳章

唔會上,人哋屋企無程程上去仲咩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊