自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

jollyma 發表於 24-5-18 15:17
因為定期要返大陸,最近發現月結單收咗漫遊錢,我sure 自己手機冇開漫遊功能,但Smartone 話即使冇開,因為 ...

我3都係咁,明明冇開佢張卡,只開另一張,都收我十幾蚊,個女人死都拗唔係只係detect ,係我有用,口同鼻拗,最後嬲爆,索性叫佢閂了我漫遊。自此就冇再收多我。
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

去一轉流浮山返來收我漫遊,梗係唔比啦,打電話去hotline
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

子爵府

zitamamama 發表於 24-5-18 20:04
咁本身個電話冇開漫遊,去到外國佢個電話唔係應該冇網絡咩?點會自動變漫遊?定中國係會自動轉台我就唔知 ...

我舊約冇開漫遊,新續約原來中移動自己幫我開通漫遊,我自己唔知,去完深圳,收我$8xx(我電話有另一張sim卡,內地上網用中聯通)

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

smartone要自己set境外漫遊的設定,好似係要打上台關左佢先得,如果開台時沒設定,佢係自訂開啟漫遊,而只用自己手機設定關是沒用的。
我試過你咁既情況,不過我係去屯門曾咀但個台收左我漫遊數據(手機沒開漫遊,到左曾咀發現轉左去境外即時熄左電話)。我打上台個CS開頭要我照交,我話我都冇出境,係香港境內你個台垃圾個發射站覆蓋唔到關我咩事。閙左一輪佢叫我唔洗交。

侯爵府

jollyma 發表於 24-5-18 15:17
因為定期要返大陸,最近發現月結單收咗漫遊錢,我sure 自己手機冇開漫遊功能,但Smartone 話即使冇開,因為 ...

我都試過,無啦啦收咗百幾蚊

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 jollyma 的帖子

我都係數碼x,曾經中招。原來個個都係甘,唔怪得當初甘大方話waive我兩個月(我已經交過1個月,當自己真係唔記得關漫遊)之後發覺唔對路,明明確定無開到黎用,原來佢係甘樣扼人錢

珍珠宮

2024年龍年勳章

wlea 發表於 24-5-19 00:01
我舊約冇開漫遊,新續約原來中移動自己幫我開通漫遊,我自己唔知,去完深圳,收我$8xx(我電話有另一張sim ...

咁離譜。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

不在香港一定用飛行模式,touch wood無出過事
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

子爵府

上次呢間公司又係咁樣收咗我屋企人成千蚊,

伯爵府

147741 發表於 24-5-18 18:38
原來咁多間都會
hkbn 試過

咁奇怪,閂咗sim 1唔係等於抽走張卡?咁都收到漫遊,我係CSL未試過。

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我係打上客服,停晒所有手機漫遊,唔駛煩。

大宅

今期電話費貴左成百蚊
問老公,佢話係大陸邊境附近接左個大陸客電話
可能當漫遊
因為我唔知老公有冇講大話,所以我冇打去客服問
睇完咁多位分享,叫佢留意下先

珍珠宮

睛靈勳章

newcook 發表於 24-5-19 01:11
不在香港一定用飛行模式,touch wood無出過事

但有第二張sim卡要用

珍珠宮

zitamamama 發表於 24-5-18 20:04
咁本身個電話冇開漫遊,去到外國佢個電話唔係應該冇網絡咩?點會自動變漫遊?定中國係會自動轉台我就唔知 ...

好多人好似你咁,以為熄左個 data roaming就連通話 roaming都熄埋

梗係唔係啦
要另set ,新的手機呢個 option已好難找

另外係咪真係稔住去了外地稔住屋企人有急事 call你不到冇問題先
而家你香港屋企人急事打到比你,人地唔使成本?

以前去外地一向預左要比呢d,一係用local SIM 飛線漫遊Law,但都唔平,叫冇咁貴,呢d$一向要預的

而家香港人係窮左,但都冇理由倒退到走去鬧個台

BK人倒退得真利害

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我用IP,一定要關閉流動數據,唔可以只關閉數據漫遊!

伯爵府

回覆樓主:

我都好怕呢啲,親友去旅行,又係咁收左成千蚊,所以我直接打去熄左呢個功能,之後直頭換換左儲值卡,仲放心,入面冇錢,佢唔會免費提供呢個服務比我,也唔驚佢屈我用後算賬

子爵府

琪琪二世 發表於 24-5-18 20:35
熄晒數據

子爵府

BKFinder 發表於 24-5-19 04:19
好多人好似你咁,以為熄左個 data roaming就連通話 roaming都熄埋

梗係唔係啦

可能而家收訊息就得,唔駛打電話……

珍珠宮

減齡達人勳章

angelfan07 發表於 24-5-19 07:54
我用IP,一定要關閉流動數據,唔可以只關閉數據漫遊!

我老公係用smartone,今年年頭先中過2次招,佢有熄哂流動數據+漫遊,無端端收了百幾元,佢以為自己忘了熄,於是打去hotline 講cut 咗漫遊。

1個月後再上大陸,因為上次經驗,再三check清楚肯定熄晒數據及漫遊,點知又再收了漫遊費,老公親身走去門市,問市check 完話無cut過漫遊, 我老公又即刻叫佢地再cut漫遊服務。

離哂大譜,老公2次都有照比漫遊費,但真係無用過上網,亦無打過接過任何電話。

而家老公上大陸係直頭將sim卡拎返出來,無插咭最安全啦啩

珍珠宮

野原美冴 發表於 24-5-19 08:59
我老公係用smartone,今年年頭先中過2次招,佢有熄哂流動數據+漫遊,無端端收了百幾元,佢以為自己忘了熄 ...

都話除左 data roaming,仲有通話漫遊

你在香港的家人有急事都可打到比你,你又可接聽到,人地唔使成本嗎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊