論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

我請過兩個工人, 佢地都要求"齋戒", 我同c6都會比, 不過我都係每次都講, 你要量力以為, 有咩事一定要食野唔可以死頂, 不過今次我一定要同佢講, 禁食可以, 但唔可以禁飲水, 因為我依家個工人 check 到有腎衰竭, 所以我會嚇下佢, 唔飲水就等住再入醫院啦......

不過成日流流長, 我地又唔係屋企, 就算佢真係唔聽, 我都冇辦法.......

大宅

其實印傭係香港唔需要齋介!!!
你不如問佢地遠來香港嘅定義係咩? 如果齋介時期照顧的唔好bb,長者, 係唔係要失去呢份工運返佢地去印尼?

如果想專心係香港搵錢, 就叫佢地做好自己本份, 唔好係僱主面前拿任何藉口攪事.

伯爵府

牛年勳章

原帖由 chan803 於 09-7-23 09:36 發表

I'm sorry about that. My computer couldn't find any virus regarding this site.

I've copied some of the content here:

----------------
Ramadan 齋戒月

穆斯林的聖月
齋戒月是伊斯蘭曆法的第九個月,阿拉 ...

Thanks!
明白了,其實大部份宗教所訂立的規條,都係想教友表示下虔誠度,和取悅他們所敬拜的神。

我家姐姐其實都算幾自由,我唔會理佢地講電話、幾點睡和起床,只要自律就得!

我問過佢話下個月至係齋戒月,她說去年也試過啦!(我記得),但去年她新來,我冇發現她體味甚濃,今年天氣特熱,旁人真係好惡頂,仲要唔喝水,我驚驚地!

我告訴她口渴要飲水,唔係搞到臭口口,請遠離我們。
我和她經常講笑,她一向都我有我講,佢有佢做,我都唔會干涉佢私事,只求佢的私事唔好煩到我就得。

大宅

好媽媽勳章

原帖由 shanny 於 09-7-23 12:21 發表
其實印傭係香港唔需要齋介!!!
你不如問佢地遠來香港嘅定義係咩? 如果齋介時期照顧的唔好bb,長者, 係唔係要失去呢份工運返佢地去印尼?

如果想專心係香港搵錢, 就叫佢地做好自己本份, 唔好係僱主面前拿任何藉口攪事. ...

我家印姐話"有工作既女人係唔需要齋戒, 所以黎香港打工既印姐係無齋戒呢樣野既", 再加上未請佢之前agent已經同佢講明唔可以工作期間拜神同埋齋戒, 佢話ok我先至請佢ga! 上星期我借啲意問佢今年會唔會齋戒, 佢好快咁答我"太太, 我响度打工唔駛守齋ga, 返印尼就要!", 我話你想齋戒既就出聲啦, 佢又講多次"真係唔駛ga!", 其實我覺得係因為佢太為食, 守唔到齋jei!

禁止訪問

大宅

我姐姐都有問, 因為要凑BB所以唔可以唔食野. 姐姐亦ok. 我亦應承左新年個日放佢假, 當係新年禮物.
印尼新年幾多號??

大宅

原帖由 chan803 於 09-7-23 09:50 發表

因為 禁食 亦是他們的宗教一個重要的行為

我家工人由我囝囝出生已經開始照顧他 (及他年長兩歲的家姐), 亦每年都會守齋戒月, 一開始時我已表明唔反對, 只是有一個重點, 就是若然她因守齋戒月而影響到照 ...

你冇事發生係你好彩,你可唔可以擔保我嗰個呀? 明知有咁嘅機會發生,就算係0.1%,我都唔會等出咗事先後悔而炒佢囉!!!
亦都好在我唔洗返工,所以佢有冇食嘢我都會知!!!

我個工人都未到齋戒月,星期一嗰日已經話要禁食,真係唔知佢要禁幾耐呀??

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原帖由 bb_cat 於 09-7-23 15:57 發表

你冇事發生係你好彩,你可唔可以擔保我嗰個呀? 明知有咁嘅機會發生,就算係0.1%,我都唔會等出咗事先後悔而炒佢囉!!!
亦都好在我唔洗返工,所以佢有冇食嘢我都會知!!!

我個工人都未到齋戒月,星期一嗰日已經話要禁食, ...

擔保

就算佢食飽飽都無人可以擔保佢唔會出事啦

既然唔使返工, 何不自己湊返, 咁咪可以擔保唔會因為佢出事而整到你小朋友

珍珠宮

樓主, 你工人唔係撈架啦~ 同佢講, 如果HK本地工人好似你地咁誠心, 影響人又影響工作, 一早比老闆炒左lu~~

子爵府

其實我都唔想影響印個宗教!但我家印印平時食好少嘢!我買水果比佢食都唔食!結果...有日印食鴨時話比我知佢咬到骨,佢隻門牙就咁就脫落咗 !我c6話印應該缺乏鈣質,所以話要買d鈣片比佢食 !你話如果我今年比佢唔食唔飲,我都唔知佢有無力同有無營養?同埋
因為我好醒瞓!上年印半夜起身煮嘢食我都知!但見有時我可以一覺瞓到天光未問佢有無食囉!點知印話唔想起身食嘢!一星期有三、四日半夜無食嘢!即係話佢一日只食一餐晚飯 !你話我點唔擔心佢呀!

大宅

原帖由 chan803 於 09-7-23 16:17 發表

擔保

就算佢食飽飽都無人可以擔保佢唔會出事啦

既然唔使返工, 何不自己湊返, 咁咪可以擔保唔會因為佢出事而整到你小朋友 ...

我使唔使返工,湊唔凑b,又關你乜事呀,你又要管埋呀!!

大宅

我識問過一D居港巴籍回教徒
香港咁熱,成個月唔食野唔飲野水可以捱到日落?佢地話只要有心,無野做唔到,而且佢地大部份係香港出世,慣佐香港天氣,問題唔大
我懷疑其實有D唔係太誠心的人借D2扮唔舒服唔做野
如果工人係好_誠的教徒,尊重下,始終大家住埋一間屋,最緊要係細路日頭係佢地手上

子爵府

原帖由 CatEgg 於 09-7-24 23:25 發表
我識問過一D居港巴籍回教徒
香港咁熱,成個月唔食野唔飲野水可以捱到日落?佢地話只要有心,無野做唔到,而且佢地大部份係香港出世,慣佐香港天氣,問題唔大
我懷疑其實有D唔係太誠心的人借D2扮唔舒服唔做野
如果工人係好_ ...

我問咗agent啦!因為個心都有d唔舒服!我媽話怕我會有報應 !所以打電話去問!agent話原來齋戒係可以補做嘅!即印印2年合約滿咗可以返印尼補做齋戒!或印印利用自己嘅放假日補做齋戒都得!唔係一定要呢個月做係有彈性嘅(當然若做到係最好,但都唔會建議印係hk工作日日做齋戒)!係睇印印自己點樣處理!我心都安樂哂!所以我叫印印自己放假嗰日做齋戒!一星期一日唔飲水唔食嘢都ok嘅!不過印印話係印尼熱時個身同面會出好多油!但hk熱時覺得好dry同口乾,所以都未必會做到!

首頁

尾頁

跳至