論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我姐姐一向都係放星期六(佢怕星期日人多,唔要放星期日),昨晚同我講話本來21號係新年,但唔知佢地個宗教個始原地d人觀星定咩後,就話20星期日先係新年,仲主動要求放星期日,我估佢平時都唔欺騙我放星期日,呢次應該係真掛,哈哈!!!!!!

禁止訪問

21-23 Sept.

大宅

我工人就話21號係新年,問我方唔方便比佢放,咁橋我報讀咗d嘢要上堂,之後佢就話如果我有事要做就唔駛放都得喎,
我話放第二日得唔得,佢就話佢地21號有聚會,我諗佢地係有幾日假期嘅,佢地想放邊日,就視乎佢地朋友係邊日有聚會攪就放果日,所以個個唔同.

子爵府

原帖由 CECILIA216 於 09-9-17 22:30 發表
我個工人至前話比我知21/9, 但剛剛又話我知佢間佢老公係20/9至真,我想知我個印印有無講大話?

原本今年領事館book左維園+police
係要下星期一慶祝
但很多印印向領事館反映
僱主要星期日才可以讓她們放假參加慶祝活動
星期一要她們湊仔做家務唔可以放假
領事館好像昨天才決定 : 這星期日慶祝
昨天才用sms通知全港印印
再於今早去街市時
經各位印印姐妹通傳

下星期日
係佢地自己有d比較有$d又肯俾$的朋友請食飯慶祝

大宅

個印印乖乖, 比佢放新年假真係沒問題, 如不聽話, 我唔會比佢放囉.

quote]原帖由 Bluestar 於 09-9-18 18:28 發表

原本今年領事館book左維園+police
係要下星期一慶祝
但很多印印向領事館反映
僱主要星期日才可以讓她們放假參加慶祝活動
星期一要她們湊仔做家務唔可以放假
領事館好像昨天才決定 : 這星期日慶祝
昨天才用sms通知 ... [/quote]

大宅

好媽媽勳章

印尼新年係21號, 但因為係星期一所以改為星期日(20號)慶祝, 印姐話要6am出門口去拜神 (應該係去維園), 佢琴日仲洗乾淨左套"拜神衫"添! 印尼新年係年年都唔同日子既, 而印姐會唔知幾時慶祝都唔奇, 因為佢地要等領事館send sms俾佢地confirm, 所以唔好話工人呃你, 而係佢根本都唔肯定邊日但又心急想攞定假, 所以咪會令你有錯覺好似佢地講野一時一樣囉.

其實新年一年先至得一次, 我覺得做僱主既如果無特別事就應該俾印姐放假去慶祝, 但過夜就一定一定唔得, 萬一出左意外咁點算? 我至多俾佢遲少少返屋企ga ja.

別墅

你睇之前個d姐姐全部都話21/9新年,而家姐姐突然你講話20/9, 如果係你你都可能會咁唸,就算工人呃我我唔話佢,起碼我得個知呀!而話你更係咁講啦!
原帖由 Flo0602 於 09-9-18 22:36 發表
印尼新年係21號, 但因為係星期一所以改為星期日(20號)慶祝, 印姐話要6am出門口去拜神 (應該係去維園), 佢琴日仲洗乾淨左套"拜神衫"添! 印尼新年係年年都唔同日子既, 而印姐會唔知幾時慶祝都唔奇, 因為佢地 ...

民房

新年係21號星期一....
一般都唔會有得放假.....
其實如果d姐姐放20號 or 27號咁又有咩問題呢? 新年就梗咗ga勒, 唔通人地新年我地都唔比人放假咩?

別墅

依家有人話唔比姐姐放假?只係想知清楚。
原帖由 聰明小女人 於 09-9-19 09:25 發表
新年係21號星期一....
一般都唔會有得放假.....
其實如果d姐姐放20號 or 27號咁又有咩問題呢? 新年就梗咗ga勒, 唔通人地新年我地都唔比人放假咩?

伯爵府

我個印印都係話要7:00出門口去維園拜神。

咁我想問,你地聽日係額外比多一日假佢,定係同佢調假架 (因我工人平時唔係放星期日)?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 CECILIA216 於 09-9-18 23:13 發表
你睇之前個d姐姐全部都話21/9新年,而家姐姐突然你講話20/9, 如果係你你都可能會咁唸,就算工人呃我我唔話佢,起碼我得個知呀!而話你更係咁講啦! ...

的而且確印尼新年係9月21日, 只因為個日係星期一好多印尼姐姐都無得放假, 所以印尼領事館就將慶祝活動改為9月20日(星期日). 我覺得合情合理喎, 呢度好多媽咪連星期日俾印姐放假都咁多疑問, 如果要求星期一放假就更加無可能啦, 所以提早响星期日慶祝係好正常, 我亦都無懷疑過我家印姐會呃我. 其實將心比己, 如果你人在異鄉遇著新年, 你都想放假同啲鄉里開開心心去慶祝啦, 係咪?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 irene_the_pooh 於 09-9-19 18:58 發表
我個印印都係話要7:00出門口去維園拜神。

咁我想問,你地聽日係額外比多一日假佢,定係同佢調假架 (因我工人平時唔係放星期日)?

我印姐係隔個禮拜放星期日既, 所以佢呢個禮拜放左星期日, 咁下星期就放星期六囉!

伯爵府

咁係唔係即是唔駛再加多一日假比佢架?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 irene_the_pooh 於 09-9-19 19:12 發表
咁係唔係即是唔駛再加多一日假比佢架?

梗係唔駛啦!!! 不過如果你好人想俾多日假俾印姐既, 我諗佢唔會mind既!

伯爵府

原帖由 Flo0602 於 09-9-19 19:22 發表

梗係唔駛啦!!! 不過如果你好人想俾多日假俾印姐既, 我諗佢唔會mind既!

伯爵府

聽日工人去過年,今晚煮家d野食,聽日攞出去 (平日佢放假唔會整野出去食),今晚仲預備左一小碟比我地食添 (呢d餸係佢用自己錢買)!

所以我都幾開心!

大宅

今日封$500利是俾姐姐,重批準佢聽日可以早d走,夜d返,佢不知幾開心

伯爵府

印尼新年都要比利是?

男爵府

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個印印姐姐都係呀...
原本話想21/9(mon)放假,
其實我唔想, 因為我要返工,
不過知道係印尼新年,
一年一次冇所謂啦 !

後來佢改咗20/9(sun)慶祝,
咁仲好la~ good !

別墅

我個印本來話係21號新年, 尋晚佢話"改左" 20號...我O晒咀話: 下, 你地d新年會隨時改架咩? 佢話, 印尼果邊改既, 佢地係用亮來計日子. 尋日係新月 (即係我地既初一) 係齊戒最後一日, 今日就係印尼新年.

不過佢話 E C Larn 教 入面都有幾程唔同 (我諗係唔同派系掛), 有d既新年係21號, 有d 係22號. 佢信果個係今日20號.

真係估0精怪....

首頁

尾頁

跳至