自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

me too !

大宅

我係用 3M "Nexcare Transpore Clear Tape" 1in x 5 yards, 抗水透明醫生膠布, 唔好買錯。

不過都幾難買到, 在腳指面和腳跟貼上, 比一般膠布好用好多, 不防試吓啦!

複式洋房

lesaunda有隻鞋踭墊(肉色)係用來貼住後踭,隻腳就唔會損,爽健都有一隻,係透明的,用法一樣,

我隻腳又係好容易損,貼咗就好好多!
原帖由 wingyee_ma 於 09-10-3 02:27 發表
穿新鞋,點先可以後踭唔損?

大宅

係呀,真係要習慣架,之前份工可以著causal wear,所以好少著高跟鞋,依家呢份就日日都會著,不過我會1.5吋至3吋高既輪住著囉,唔會日日都3吋,因為會好攰.

另外,我會著只包住腳指既前半節既絲襪,so far d腳指都無試過損或luck皮喎...

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

thanks~ 我會試下

原帖由 viviwawa 於 09-10-4 00:51 發表
lesaunda有隻鞋踭墊(肉色)係用來貼住後踭,隻腳就唔會損,爽健都有一隻,係透明的,用法一樣,

我隻腳又係好容易損,貼咗就好好多!

伯爵府

畀面勳章

原帖由 手指仔 於 09-10-3 03:37 發表
上次開心大發現話用"牙"咬下後踭(即係會整損腳既位置), 個測試員話得bo..

但係我仲未搵到方法去解決我d腳趾同隻鞋磨下磨下磨損d皮既問題

用鎚仔 dup 下都 ok ga
用口咬...

大宅

原來你都有咁既問題架??
我而家都是用3M 白色膠布貼住, 貪佢容易貼, 又容易TICK 返出來~~

原帖由 手指仔 於 09-10-3 03:37 發表

但係我仲未搵到方法去解決我d腳趾同隻鞋磨下磨下磨損d皮既問題

大宅

一樣呀, 一樣呀, 又係會起水PO 架, 你試下呢度D MAMI 教既招數啦, 我都要試呀

原帖由 ececbaby 於 09-10-3 11:12 發表
me too!!!

但又受唔到"友"惑,買落唔少有踭鞋,成日出門前都15/16,最後多數都投降 因我對腳D皮好薄,只在平台行都會起水po

大宅

Able - 風筒吹軟 - THX, 我會試下呀, 務求唔洗貼 OR貼小D 膠布來穿高跟鞋呀~~

Wingyee_ma & amycoco- 穿新鞋,點先可以後踭唔損? - 你買塊玉色打橫貼起尾踭 就可以唔損架喇, 萬0 呀, 整鞋既地方都有.

參考圖 : http://forum.baby-kingdom.com/thread-2636585-1-1.html

monkeyhill - 3m tape - THX, 我都試下先

bcbc - 絲襪 - THX, 冇想過絲襪都得 同埋有半截, 講起我有對頭係 LACE, 尾係橡根既襪, 等得 TRY TRY 先, THX

多謝各MAMA出招, THX A LOT~~

大宅

原帖由 chow_mama 於 09-10-4 02:32 發表

用鎚仔 dup 下都 ok ga

我都成日會有刮腳呢個問題, 試過好多好多個方法, 包括用3M膠紙, 用貼後踭d cushion 貼, 用jel狀貼, 用反士林, 用臘燭...... 完來最好既辦法就係著絲襪, 其次係用鎚仔.
以上純粹個人意見, 如有得罪, 多多包涵!

大宅

用鎚仔可以點樣"dup"呀? dup到點先為以ok?

原帖由 $_$ 於 09-10-6 13:25 發表

我都成日會有刮腳呢個問題, 試過好多好多個方法, 包括用3M膠紙, 用貼後踭d cushion 貼, 用jel狀貼, 用反士林, 用臘燭...... 完來最好既辦法就係著絲襪, 其次係用鎚仔. ...

男爵府

我都想知點dup?
今日著左1.5吋行咗半個鐘,痛到想打赤腳

男爵府

我試過貼膠布or tape,但行下行下D膠布or tape會走位或者反起,會好sticky,D腳指會更快起po ,對腳又會sticky 好煩

大宅

我知呀, dup 到d 皮軟哂先得架(有排dup 呀)
dup 時用報紙包住對鞋呀, 唔係又dup 爛架喇.

原帖由 balllawball 於 09-10-6 16:07 發表

大宅

我而家用緊 3m 既棉膠布, 唔易走位, 唔 sticky, 都幾好架, 你又可以試下上面 sis 介紹果隻 3m 膠布

原帖由 ececbaby 於 09-10-6 22:25 發表
我試過貼膠布or tape,但行下行下D膠布or tape會走位或者反起,會好sticky,D腳指會更快起po ,對腳又會sticky 好煩

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

請問邊度買3m 既棉膠布?

原帖由 elmamama 於 09-10-6 22:48 發表
我而家用緊 3m 既棉膠布, 唔易走位, 唔 sticky, 都幾好架, 你又可以試下上面 sis 介紹果隻 3m 膠布

大宅

原帖由 elmamama 於 09-10-6 22:48 發表

我用過3M膠布, 雖然唔易走位同唔會痴笠笠, 但係因為唔夠厚身, 所以用咗都係痛架. 我仲有成卷係度, 只係用過兩次, 發覺唔係好work囉. 都係情願核突少少, 著絲襪仲有效呀.

大宅

原帖由 balllawball 於 09-10-6 16:07 發表

用毛巾包住後踭, 用鎚仔大力大力咁dup.
(最好就係比人激親要出氣揾野嚟發洩時當係打小人咁dup.... 效果更佳)

大宅

係呀, 好薄架, 有d 位磨得勁既, 我幾層厚厚貼架
如果核突, 我唔著絲襪呀,
寧願貼厚厚膠布,

原帖由 $_$ 於 09-10-7 13:30 發表

我用過3M膠布, 雖然唔易走位同唔會痴笠笠, 但係因為唔夠厚身, 所以用咗都係痛架. 我仲有成卷係度, 只係用過兩次, 發覺唔係好work囉. 都係情願核突少少, 著絲襪仲有效呀. ...

大宅

我唔知呀, 你睇下萬0有冇, 我好似見過.
我個d 係入院時, 買架

原帖由 wingyee_ma 於 09-10-7 01:32 發表
請問邊度買3m 既棉膠布?

首頁

尾頁

跳至