自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

唔駛擔心,到時"堂官"會教你,你都可以去問佢地都得,佢地好樂意答你.....因為好多人都唔識呢方面架野..節哀順變

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 粟米豆 於 09-10-18 08:58 發表
唔駛擔心,到時"堂官"會教你,你都可以去問佢地都得,佢地好樂意答你.....因為好多人都唔識呢方面架野..節哀順變

你家姊同你係平輩,而且後生過身,有兄弟姊妹去幫佢上路做埋最後一件事,走都走得安樂.

如果你姊係行道教,你同老公生日咁你要問清楚師傅你同老公個出生年有冇同家姊相沖,如果冇就唔緊要啦,但如果有你同你老公就袋幾個銅錢檔下就冇事架啦.

至於小朋友,唔講迷信呢家野呀,小朋友個印象姨媽唔係咁樣,如果得兩歲就唔好帶佢去啦,等小朋友腦海中只得姨媽在生個樣好過帶佢睇到姨媽靈堂張相.

我姪孫舊年6歲佢亞公突然過身,佢地雖然唔係日日見,但始終唔明咩叫死左,到左去守靈佢一入禮堂只係一直望住亞公張相,佢竟然問佢亞媽張相係邊個,之後佢亞媽先講:公公過左身啦,去左天堂.

到而家佢一聽到過身兩個字就會同我講,張相個亞公好恐怖,佢對眼係咁望住我...佢都唔似我公公來架,好驚呀.

佢而家見到d大相就會問:佢係唔係過左身.

雖然一個兩歲同7歲相差咁遠,但佢地都會有思想同吸收,你唔知帶左個小朋友去一陣有冇影響,影響幾多你估計唔到架.

至於有左又係親人,大肚婆應該腰道掛生薑扁柏就得架啦.
<br><br>

大宅

親人百無禁忌, 朋友或疏唐就差D。

原帖由 catandpig 於 09-10-16 22:35 發表
我家姐過左身, 佢下個月出殯係我生日月份, 我老公就呢個月生日, 想送佢最後一程, 有咩野要注意 ? 我個囡兩歲, 係咪唔去得 ?

請幫忙解答.

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 ry 於 09-10-16 22:57 發表
無問題架, 我地係現代人黎架構!!

agreed

知足常樂 自得其樂 苦中作樂

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 10# moyan 的文章

自己親人百無禁忌

伯爵府

我黎緊星期五要去坐夜, 因為我爸爸走左,如果我m 到, 可以點?

大宅

唔該哂各位, 大家都有心, 已經問左兩邊老人家, 唔需要待別做D咩野, 不過個囡就太細, 叫我地唔好帶佢去.

因為佢走得太突然, 我地一家人都好難過, 希望佢安息.

伯爵府

醒目開學勳章

2歲小朋友始終喜歡走黎走去, 唔帶佢好d. 咁你兩公婆又可以幫下手.
原帖由 catandpig 於 09-10-18 21:12 發表
唔該哂各位, 已經問左兩邊老人家, 唔需要待別做D咩野, 不過個囡就太細, 叫我地唔好帶佢去.

因為佢走得太突然, 我地一家人都好難過, 希望佢安息.

伯爵府

醒目開學勳章

呢方面我都唔知, 但聽過去廟拜時, m到只要唔好點到香爐就得.
原帖由 安安 於 09-10-18 21:08 發表
我黎緊星期五要去坐夜, 因為我爸爸走左,如果我m 到, 可以點?

伯爵府

上個月我細路都過左身 你呢個問題就要睇下你地做邊個宗教儀式, 最好問番做事果個人 我細路係做佛教儀式, 父母同所有長輩都唔去得坐夜同送上山, 我都只係去幫手做下門口接待, 只可以上香, 唔可以"菊恭", 出殯果個月生日的人都叫佢地唔好去 其實當時都喊足成個月, 所以我好明白你e+的心情, 真係好傷心 我知道唔可以送上山, 所以安排在晚上封棺, 可以瞻仰遺容 但果一刻又係忍唔住喊左出黎 e+有時諗起佢都想喊架 希望你地全家人都節哀順變啦 其實可唔可以去就真係好睇老人家囉, 呢d野開口問佢地好d, 免得將來有說話聽

伯爵府

應該係唔可以燒野俾先人咋

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

你同堂官講要一盤柚子水洗手就得架啦,佢地明架啦.
<br><br>

水晶宮

原帖由 菇芝bebi 於 09-10-18 21:37 發表
上個月我細路都過左身 你呢個問題就要睇下你地做邊個宗教儀式, 最好問番做事果個人 我細路係做佛教儀式, 父母同所有長輩都唔去得坐夜同送上山, 我都只係去幫手做下門口接待, 只可以上香, 唔可以"菊恭", ...

咁唔同你,樓主係家姊出事,佢做妹係可以幫佢辦事,而你係細佬,佢細過你呀.

都好似你咁講睇返做咩教啦.
<br><br>

男爵府

2024年龍年勳章

我都想問吓如果亞嫂個媽媽走當日,我同老人家都識, 而當晚我有朋友生日約咗食飯慶祝, 我可否照去食飯呢

水晶宮

原帖由 wudy 於 09-10-19 00:44 發表
我都想問吓如果亞嫂個媽媽走當日,我同老人家都識, 而當晚我有朋友生日約咗食飯慶祝, 我可否照去食飯呢

你亞嫂個媽媽只係你亞媽or奶奶個襯家,只係當一個朋友者,同你朋友又唔相識,冇咩衝突.
<br><br>

首頁

尾頁

跳至