跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 spmok1999 於 09-11-17 10:03 發表

"聖約瑟, 華仁, 皇仁(灣仔區)" & 英皇(中西區)全部都係政府津貼的, 派位要同區, 若想跨區的位很少, 但若果少人跨區的話可能抽中的機會好大呢?
政府津貼派位o既學校o既學生有好有唔好, band1~3 都有, 好彩的話群到o ...

請問你所講既英皇是否英皇同學會小學/第二校?係既,邊間好D?

男爵府

原帖由 Gogojuly 於 09-11-17 13:24 發表

請問你所講既英皇是否英皇同學會小學/第二校?係既,邊間好D?
英皇中學, 在聖嘉勒/禮賢會對面
呢樣唔得, o個樣唔得, 呢樣唔准, o個樣唔准......牛耕田,馬食穀,老豆賺錢女享福。

大宅

係囉...中西區最出名既小學就係直資/私立...e.g聖保羅書院/聖保羅男女

聖彼得/般咸道官小 又好嗎?

大家覺得如果可以咁樣 禮賢會->聖彼得->英皇->香港大學 係咪好prefect呢??

原帖由 spmok1999 於 09-11-17 10:03 發表

"聖約瑟, 華仁, 皇仁(灣仔區)" & 英皇(中西區)全部都係政府津貼的, 派位要同區, 若想跨區的位很少, 但若果少人跨區的話可能抽中的機會好大呢?
政府津貼派位o既學校o既學生有好有唔好, band1~3 都有, 好彩的話群到o ...

大宅

好似話英皇第二係新D所以設施新正D,但就同英皇書院無聯繫架喎,只係好耐以前英皇畢業既校友開架咋,同英皇書院有聯繫既有李陞同般官

原帖由 Gogojuly 於 09-11-17 13:24 發表

男爵府

PREFECT!!!!!!!!!
If it really happen, just like dream come true!

原帖由 happysusuki 於 09-11-18 14:03 發表
係囉...中西區最出名既小學就係直資/私立...e.g聖保羅書院/聖保羅男女

大家覺得如果可以咁樣 禮賢會->聖彼得->英皇->香港大學 係咪好prefect呢??

...
http://i92.photobucket.com/albums/l29/chrisyam/Christmas/160711198.gif

男爵府

聖保羅男女小學o係黃竹坑...
聖彼得雖然程度高但只得半日班, 可能小朋友追成績會比較吃力?
呢樣唔得, o個樣唔得, 呢樣唔准, o個樣唔准......牛耕田,馬食穀,老豆賺錢女享福。

別墅

我都中意般咸道官小架!!!
我聽人講聖彼得就好谷學生

原帖由 happysusuki 於 09-11-18 14:03 發表

...

大宅

係係係...聖保羅男女小學係屬於南區呢~ 我都係最近開始究竟下小學既野...好亂呢...

原帖由 spmok1999 於 09-11-18 15:30 發表
聖保羅男女小學o係黃竹坑...
聖彼得雖然程度高但只得半日班, 可能小朋友追成績會比較吃力?

大宅

原帖由 happysusuki 於 09-11-18 23:29 發表
係係係...聖保羅男女小學係屬於南區呢~ 我都係最近開始究竟下小學既野...好亂呢...

係就係南區,不過佢係直資,
住邊度都考得,
不過就遠左少少LOR。。。
(不過如果佢肯收我D小朋友,我就一D都唔怕遠。。。

大宅

happysusuki,

我連幼稚園D野都未搞清,
你已經開始留意小學...勁呀!!!

大宅

唉~~ 咪就係因為報幼稚園先去睇小學囉...
有d幼稚園可直升小學,有d又有聯繫小學呀咁,又咩咩同一教會呀咁...等等
最好中西區有一條龍啦,唔使煩呀!

原帖由 mama530 於 09-11-19 00:08 發表

我連幼稚園D野都未搞清,
你已經開始留意小學...勁呀!!!

大宅

男仔就真係煩D...
女仔就有幼稚園直上中學都有...

男爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章

原帖由 mama530 於 09-11-19 00:51 發表

男仔就真係煩D...
女仔就有幼稚園直上中學都有...

男仔比較少有直升既學校。

大宅

其實都唔係, 我個係女, 但係我都搵唔到一間一條龍嘅幼稚園, 如各位知道, 請指教, 我都好想知.

男爵府

頭先 lunch 去0左比留位費 lu!
http://i92.photobucket.com/albums/l29/chrisyam/Christmas/160711198.gif

男爵府

The teacher give me a form for 19/12 Christmas Party but I can remember my son's school Christmas is also the same day, need to check the time!

別墅

ST Clare...
幼稚園到中學都係女校...

原帖由 bbaudrey 於 09-11-19 12:31 發表
其實都唔係, 我個係女, 但係我都搵唔到一間一條龍嘅幼稚園, 如各位知道, 請指教, 我都好想知.

別墅

你講禮賢會??
咁快就有 party 開?
未入學都有?

原帖由 心朗小B 於 09-11-19 14:12 發表
The teacher give me a form for 19/12 Christmas Party but I can remember my son's school Christmas is also the same day, need to check the time!

別墅

OHH..係呀
我家姐岩岩同我交左 form
佢話係呀, 19/12 有個 party
hee...
你會唔會去呀?

原帖由 心朗小B 於 09-11-19 14:12 發表

男爵府

Haha... checked that my son's X'mas party is in afternoon, then it should be OK for my family to go. If we both can go there, may be we can say hello to each other!

原帖由 beckytamhk 於 09-11-19 14:34 發表
OHH..係呀
我家姐岩岩同我交左 form
佢話係呀, 19/12 有個 party
hee...
你會唔會去呀?

首頁

尾頁

跳至