自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

send 得好
, 我都send 左比佢

原帖由 viewer 於 09-12-30 00:59 發表
尊貴的何俊仁議員:

如果有人虐待你的媽媽或家人,逼食你的媽媽或家人食屎,你會寫信給法官,要求法官輕判那位毫無悔意的施虐者嗎?

如果不會,你可否向香港市民解釋,為什麼你認為你媽媽和家人那樣高貴,65歲的彭先妹婆婆那樣低賤 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

em....拿我唔係同何生有親呀, 亦唔係撐佢呀下, 不過呢, 佢好似只係為個阿嬸求情, 唔係話佢做得啱喎, 同埋呢, 有冇人知佢用咩理據去求情呢? 我覺得睇埋先話佢衰都唔遲啊!

子爵府

畀面勳章

珍珠宮

之前又係見過的案例,根本連求情都嘥氣,偏偏又係有的紳士名流出求情信,究竞的信有乜用?寫出黎都被人鬧啦!!!

留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 viewer 於 09-12-30 10:55 發表
尊貴的何俊仁議員, 希望你看到以下的說話:

裁判官黃汝榮宣判時指,案事主為一名身患重疾、無力自顧、缺乏表達能力和極度脆弱的長者。被告為本案眾名證人的上司,她身為護理主任,職責向事主等長者提供照顧,可是,卻破壞誠信, ...

他對於六四事件,就成日話政府無良心,原來佢的良心,係有雙重標準。

子爵府

唔係化....... 咁都可以求情??

怪唔得佢個政黨可以諸多道理, 因反對而反對, 無建設性既野為香港做啦

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 newcook 於 09-12-30 12:07 發表
em....拿我唔係同何生有親呀, 亦唔係撐佢呀下, 不過呢, 佢好似只係為個阿嬸求情, 唔係話佢做得啱喎, 同埋呢, 有冇人知佢用咩理據去求情呢? 我覺得睇埋先話佢衰都唔遲啊! ...

淨係想問一個問題,如果你都唔覺得佢做得啱,用什麼理由同佢求情? 其實最大的問題係,個阿嬸都唔覺得自己係錯,通常都係自己知錯,以後都唔會再犯,所以先會向法官求情,尊貴的何議員用什麼理由同佢求情呢? 難道尊貴的何議員都覺得係小事一宗?

以上只是對尊貴的何議員為何要求情的疑問。

伯爵府

寫得好~~~~我都send 左比"尊貴的何俊仁議員"

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

你做得好好 , 比100分你

原帖由 meinatmn 於 09-12-30 12:47 發表
寫得好~~~~我都send 左比"尊貴的何俊仁議員"

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

民主黨有事擋

何俊仁唔係人
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

王國長老

王國長老

如果係我寫, 我會刪除紅字一部份, 加入藍字.

=============
尊貴的何俊仁議員:

如果有人虐待你的媽媽或家人,逼食你的媽媽或家人食屎,你會寫信給法官,要求法官輕判那位毫無悔意的施虐者嗎?

如果不會,你可否向香港市民解釋,為什麼你認為你媽媽和家人那樣高貴,65歲的彭先妹婆婆那樣低賤呢?

如果會,真替你媽媽和家人高興,她們有一個很明白事理的家人。希望每天都有人把同樣的東西送到她們口中,給她們好好品嚐。

一香港市民上

(歡迎轉載)

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

伯爵府

何生真係拿屎上身!

王國長老

王國長老

何先生沒有政治智慧, 沒有良知.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

子爵府

原帖由 edea 於 09-12-30 13:29 發表
如果係我寫, 我會刪除紅字一部份, 加入藍字.

=============
尊貴的何俊仁議員:

如果不會,你可否向香港市民解 ...

I agree with your amendment. We can take it personal but not to his family.

子爵府

不是要針對他家人,只是希望尊貴的議員設身處地想想,受虐的老婆婆如果不是一個無助的普通市民,而是他的親人,他會怎樣處理?

原帖由 chunyatmama 於 09-12-30 14:12 發表
I agree with your amendment. We can take it personal but not to his family.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 Ivy07 於 09-12-30 12:33 發表

淨係想問一個問題,如果你都唔覺得佢做得啱,用什麼理由同佢求情? 其實最大的問題係,個阿嬸都唔覺得自己係錯,通常都係自己知錯,以後都唔會再犯,所以先會向法官求情,尊貴的何議員用什麼理由同佢求情呢? 難道尊貴的何議員都覺 ...

電視報導話個阿嬸一d悔意都無架

珍珠宮

抵佢畀人打

子爵府

裁判官黃汝榮表示,事主身患重疾、缺乏自我照顧及表達能力,屬極度脆弱人士;被告案發時則為護理主任,有職責照顧事主,但被告破壞誠信,四度對沒自衛及投訴能力的長者施襲,更兩度逼事主嘗糞,除帶暴力外,犯案手法亦極度令人惡心,行為缺德,侮辱及貶低長者尊嚴,稍有良心的人也不會這樣做,事件亦觸動了廣泛人士的心弦。黃汝榮表示,背景報告指被告毫無悔意,法庭會判以阻嚇性刑罰。

原帖由 alicemic 於 09-12-30 15:48 發表

電視報導話個阿嬸一d悔意都無架

男爵府

畀面勳章

呢位何生可以話佢 "不知所謂", 不分清紅皂白, 香港有咁樣議員想有民主都幾難.

大宅

醒目開學勳章

何俊仁唔係人, 連呢d傷天害理不知所謂的事都幫o個個阿嬸求情, 更何況係佢自己個黨里的事, 當然係想只手遮天啦, 所以先有甘乃威事件.

摘錄自維基百科:
於2009年10月,甘乃威被指「求愛不遂」,令信仰基督教、曾任亞洲電視新聞主播[4]的女助理王麗珠最後被解僱。香港多份報章均以顯著篇幅報道甘乃威事件,並以報道或社評質疑甘乃威和民主黨對事件的處理手法,指事件已令甘乃威和民主黨主席何俊仁陷入誠信危機,更被踢爆涉嫌以逾15萬元賠償女助理。

首頁

尾頁

跳至