自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

其實我唔係搞得好清楚,
領綜援的, 每月領的是否個人生活費, 即係租屋, 小朋友學費 不包在內!(政府另比)
否則如每人只領$1500, 一家三口約$4500, 要交租, 付學費, 生活費, 又好似真係好緊!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 kc_01k 於 25/2/2010 16:43 發表

我有懷疑財爺其實有無讀過書架. :;pppp:

一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 ymon 於 10-2-25 16:46 發表
其實我唔係搞得好清楚,
領綜援的, 每月領的是否個人生活費, 即係租屋, 小朋友學費 不包在內!(政府另比)
否則如每人只領$1500, 一家三口約$4500, 要交租, 付學費, 生活費, 又好似真係好緊! ...

好似唔止$1500架.

大宅

應該好似D公司開PETTY CASH咁,自己先比錢,之後有單有得CLAIM,無單唔好嚟煩我。無電腦上咩網,何以可以照攞$。

律己以嚴 待人以寬  仍在努力中

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

其實我唔係搞得好清楚,
否則如每人只領$1500, 一家三口約$4500, 要交租, 付學費, 生活費, 又好似真係好緊! ...

佢地不知幾富貴, 係我地要捱、要返工先會"好緊"姐,

況且, 攞綜援仲嫌手緊, 咁本事, 自己出黎捱啦 ~

大宅

同意!!!
原帖由 kc_01k 於 10-2-25 16:43 發表

我有懷疑財爺其實有無讀過書架. :;pppp:

大宅

出年可能會有埋D, 行路費, 食飯費, 睇戲費, 手機費...等等...比D綜媛人士, 每款$1300...*_*!

大宅

好媽媽勳章

只可以講 ..... ding .....

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 kc_01k 於 10-2-25 16:41 發表

N1 就要用電腦喇???

細仔N1, 有"搜集圖片"嘅功課要做㗎~

禁止訪問

子爵府

其實咁計,條數真係好大!!將呢d資源投於屋邨社區o既電腦設施,咁又有人打理d電腦啦,亦可以令小朋友受惠啫~~
淨俾1300蚊,無電腦又真係上唔到網啦,壞機又係無錢整機啫,,,,
有心幫,唔係咁幫啦~~~
明愛都有呢類資助,佢地係依"學生資助"資料去接受申請,而且亦要輪候,合乎資格o既學童可得一台二手電腦及二手LCD mon,一年免費上網(並非直接俾錢,係明愛同電訊公司自己攪掂,)一年有電腦免費維修,但個mon壞左就唔會俾另一部LCD mon,會轉為俾大大舊o個d mon....
我覺得明愛呢個機構,並非可以令好多學童受惠,但我就真係覺得人地有plan過點去幫,唔係求其掉舊錢出嚟囉~~~
講真丫,我唔相信每一個受呢1300蚊o既家庭會真正用於喺學童身上!!!

複式洋房

醒目開學勳章

其實我唔係搞得好清楚,

學費係另外俾佢哋,响什麼學生資助辦事處搞,可以全免架

以我所知,好多綜援家庭會生多幾個,因為生得多攞得多,屋都大間啲,橫掂有人俾有人養,怕咩嘢~

大宅

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

總之有在學小朋友的綜援戶就有$1300, 以人頭計, 如果一家有5個小朋友就可獲發$6500, 唔理妳會上5條線定1條線, 亦唔會理妳有冇用作乜用途, 妳話唔公平? 政府而家就係明派錢畀綜援戶, “上網費”只係有個名堂而矣。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

其實我唔係搞得好清楚,

以下係八番嚟嘅:普通綜援(冇高齡、傷殘), 每月$16xx, 屋租就由社署auto-pay畀房署, 水、電有discount, 煤氣就冇。小朋友書簿費、學校雜費都全免, 開學買校服、書包、鞋襪… etc, 就自己墊支住先, 再攞單去社署claim, 配眼鏡好似有quota, 大人一年2, 小朋友會多d, 因發育中, 不過冇限價錢的。睇政府醫生免費, 住院做手術都免費。不過傢俬電器有冇津貼就唔知喇。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 eeyore0511 於 10-2-25 17:43 發表
應該好似D公司開PETTY CASH咁,自己先比錢,之後有單有得CLAIM,無單唔好嚟煩我。無電腦上咩網,何以可以照攞$。

good idea

但正苦覺得直接派錢方便d lor, 做少d功夫
唔係點會有人拎左d殮葬費過大海賭

遲d會有printer費, 噴墨費.....
x佢個肺, 派晒d$$$佢啦笨

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 Giant 於 10-2-26 12:46 發表

以下係八番嚟嘅:普通綜援(冇高齡、傷殘), 每月$16xx, 屋租就由社署auto-pay畀房署, 水、電有discount, 煤氣就冇。小朋友書簿費、學校雜費都全免, 開學買校服、書包、鞋襪… etc, 就自己墊支住先, 再攞單去社署claim, 配眼鏡好似有quota, 大人一年2, 小朋友會多d, 因發育中, 不過冇限價錢的。睇政府醫生免費, 住院做手術都免費。不過傢俬電器有冇津貼就唔知喇。

真唔真!!!???

究竟係邊條白痴廢柴訂既

複式洋房

醒目開學勳章

原帖由 Giant 於 10-2-26 12:29 發表
總之有在學小朋友的綜援戶就有$1300, 以人頭計, 如果一家有5個小朋友就可獲發$6500, 唔理妳會上5條線定1條線, 亦唔會理妳有冇用作乜用途, 妳話唔公平? 政府而家就係明派錢畀綜援戶, “上網費”只係有個名堂而矣。 ...

咁又冇咁誇, 應該係以家庭計

不過齋係上網費, 原來政府要用五億

而醫療都係得 12.5億, 可見上網嘅重要性已直迫健康, 真係唔講得笑~

大宅

好媽媽勳章

正苦已聰明左,識autopay交租,以前d人攞左綜援之後唔交租,但又唔可以趕走佢地,所以先想出這個方法,否則仲多人欠租
原帖由 Giant 於 10-2-26 12:46 發表

以下係八番嚟嘅:普通綜援(冇高齡、傷殘), 每月$16xx, 屋租就由社署auto-pay畀房署, 水、電有discount, 煤氣就冇。小朋友書簿費、學校雜費都全免, 開學買校服、書包、鞋襪… etc, 就自己墊支住先, 再攞單去社署claim ...

首頁

尾頁

跳至