懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

我係大約七週左右去威爾斯排期, 因為照oscar同第一次產檢差兩日, 所以一次過做哂 (果時剛好夠12週), 之後兩星期左右又返醫院做產檢... 但係威爾斯有幫我排期下個月做免費結構照聲波, 我都覺得政府都ok

因為我之後都係去健康院覆診, 我係覺得個半月先檢查一次就真係有點耐囉....

公爵府

我小x3次la@@.
我睇個果又好快wor
有一個姑娘仲好好..
本身約左期下次返去覆診..
之後我就去抽血..
抽抽下..有個阿姐問我係未叫xxx
我話係:之後佢話..你抽完去返xx房見姑娘丫..
個時我仲以為咩事..
點知佢幫我安排一個仲早d既期..
我個一刻覺得好warm!!!佢全程講左好多野比我聽~~
只係返去有一次..個女醫生好似趕住收工咁..
其他都好好~~

不過其實政府係咁..好睇邊個醫生架..
好彩既未好似我講個果姑娘同咁..
唔好彩就好似個果醫生咁

大宅

其實點解你地可以係政府驗唐氏又可以照結構(都唔洗錢),但我係健康院,佢話你係屯門生係0跟進,佢只係同我講左(係啱啱有左,可以叫我去屯門check心跳)其他既一概都冇...

公爵府

原帖由 曚查查 於 10-7-31 16:29 發表
其實點解你地可以係政府驗唐氏又可以照結構(都唔洗錢),但我係健康院,佢話你係屯門生係0跟進,佢只係同我講左(係啱啱有左,可以叫我去屯門check心跳)其他既一概都冇... ...

依家有左幾多週呀你..?
我個時返去睇醫生都唔知佢幫我照結構架..
我係去到先知@@

大宅

原帖由 米腸 於 10-7-31 16:33 發表

依家有左幾多週呀你..?
我個時返去睇醫生都唔知佢幫我照結構架..
我係去到先知@@

到我下次覆診都夠日子做結構,但冇同我講過有得照...不過d人話政府照結構好事但....

公爵府

原帖由 曚查查 於 10-7-31 16:50 發表

到我下次覆診都夠日子做結構,但冇同我講過有得照...不過d人話政府照結構好事但....

其實真係好睇醫生架..
我上次睇個果..女醫生..都有返咁上下年紀..
佢又ok wor!!仲同我講仔定女..
因為政府醫院正常係唔講架..
佢冇同我講話呢到係bb既邊到..
但我見佢都有幫我數下b手指,,腳指~

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

有時好睇你幾時去第一次產檢
我明明六月登記七月去睇,就可以免費OSCAR
但有D同我一樣..但回覆就就要七月新登記先有
真係睇你好唔好彩
我都係健康院跟進, 屯院好忙GA
如果你唔係本身有特別問題
佢一律要你係健康院跟咋...
你有得去CHECK心跳咪好LAW
我乜都無GA....連屯院的醫生都無見過
照結構唔駛諗...佢講明無
原帖由 曚查查 於 10-7-31 16:29 發表
其實點解你地可以係政府驗唐氏又可以照結構(都唔洗錢),但我係健康院,佢話你係屯門生係0跟進,佢只係同我講左(係啱啱有左,可以叫我去屯門check心跳)其他既一概都冇... ...

複式洋房

其實好睇該個月份是否很多孕婦,我和同事前後差半年,待遇好唔同。佢無免費OSCAR同結構但我有。佢在5月底生,我就11月頭。如果該期多孕婦,就可能無位要自己俾錢搵私家。

另因我check到血糖偏高(8.1 --- normal <7.8),咁就成個case由仁愛母嬰健康院轉去屯門醫院。雖然乜都免費check,但就講明如果改期可能無位同要自己俾錢搵私家check喎。

而且每次等最少2個至2個半鐘。有次佢約我11:00am我等到1:55pm,但到診紙只出上午假,好彩老闆心情好,我遲了1個鐘仲要無食午餐。老闆叫我食埋個飽先。下次最好請一日無薪假喎,無謂咁趕。之後我改了以後下午覆診,唔駛煩。

我今天1:45要覆診啦。大約等到3:30左右啦。之後可以o係屯門醫院canteen食$18公司三明治。

大宅

屯門醫院覆診有沒有得照ultrasound?

複式洋房

頭一次Ultrasound check 預產期。
第二次照結構。
不過我有第三次,因脂肪太厚聽不到心跳,半小時後照Ultrasound 睇下係咪出了事,差d嚇死。好彩Ultrasound 見到心跳。

之後就只有醫生或姑娘用其他儀器聽心跳。我今日聽完,有140下。

原帖由 notthere 於 10-8-2 11:54 發表
屯門醫院覆診有沒有得照ultrasound?

大宅

我响荃灣母嬰健康院登記的。係荃灣區都係去返瑪嘉烈生

原帖由 caramelpudding 於 10-7-30 02:03 發表

呢位媽媽你係响荃灣母嬰健康院定瑪嘉烈登記先架? 因為我想登記埋政府(但多數會响私家生), 荃灣區係咪都係去返瑪嘉烈呢?

子爵府

因為我上一胎生都係一book就有得睇,所以今次覺得好耐囉!同埋d姑娘話新嘅規則係2010年7月先開始,唔理妳幾時book都係約11至12週先有得睇第一次,佢話第一次照oscar但又有張紙比我話未必有得照,即我點都要去私家照啦!如果第一次睇後先話無得照,就book唔切私家啦!同埋2010年7月有咩新規則我都未聽過,所以...唉!好似好無保障咁!

複式洋房

我8週係健康院登記,好快一個星期後已比我去屯門醫院照第一次睇週數,之後又約我一星期後去做oscar,而健康院就12週先去,姑娘話而家新規矩所有年齡孕婦都可以係政府醫院免費做oscar,我覺得都幾快按排到比我呀,個姑娘同我照時又好細心照比我睇bb,暫時我覺得都ok唔錯喎!
不過我都覺政府私家兩邊睇會安心的,既然係政府生省左錢,咁去私家產檢的錢就唔怕使啦!

首頁

尾頁

跳至