單親天地

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

環保接龍勳章

放鬆D,吾好意氣用事...
....維維比起之前已經乖好多,進步了好多....
你為佢做的任何事,佢已經收到.....
不過做媽媽的我們,一定要有更好的EQ對佢地...
上左小學,仲有更多得問題出現....預備好接招啦!

原帖由 Sadman07 於 10-9-27 09:20 發表
第一件事執番D申請表同D profile/profortlio...
唔好因為一件事而影响全部計劃....
將來回想,只是小事一宗....
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

大宅

好媽媽勳章

維豬媽,
其實你好叻呀,控制到自己無喺佢面前即時罵佢.
唔好為咗一時意氣就否定晒之前所做嘅野啦, 免得將來後悔呀!
照幫維豬報番你之前心儀嘅學校, 反正仲有成年時間同佢操番d英文, 唔使怕佢跟唔上喎.

侯爵府

原帖由 vane 於 10-9-27 12:59 發表
上左小學,仲有更多得問題出現....預備好接招啦!:ilov ...

Vane~~~升咗中學仲攞你命

侯爵府

環保接龍勳章

我預左啦...大家咁話la..
原帖由 CW-KK 於 10-9-27 13:54 發表

Vane~~~升咗中學仲攞你命

侯爵府

大家好好珍惜小朋友的童年啦~~~ 最好的解決方法就留自己身邊慢慢教

侯爵府

原帖由 vane 於 10-9-27 14:03 發表
我預左啦...大家咁話la..

亞仔忘記姐姐個香吻未呀

大宅

唔好咁唔開心啦
維維都知你唔開心
佢以加都好努力咁寫字
比d耐性
有時真係唔溫就唔記得架啦

大宅

維豬媽
唔係卦,維豬咁醒目又靚仔,大把學校搶住收啦,唔使擔心,繼續幫維豬報番妳之前想嘅學校。

侯爵府

環保接龍勳章

當然未忘記...仲好期待TIM...

原帖由 CW-KK 於 10-9-27 14:52 發表

亞仔忘記姐姐個香吻未呀

男爵府

原帖由 babytszkin 於 10-9-27 08:25 發表
aiay,小朋友無溫習,好多嘢都會好快唔記得架~不過他們學了會有個底,所以唔好太擔心,同他溫習番,好快可以pick up到,
雖然小1的功課,課程一定比幼稚園深好多,不過維維mami唔好比咁大壓力自己,吖維維會feel到架~
不過我 ...

我明既, 我明白所有既壓力其實都係來自我自己,
因為屋企人丁單薄, 外家無人係香港,
自己又唔係讀得書多, 所以對維維我自然盡力做到最好,
我知係我要求高咗, 我已經好努力咁去平衡自己,
我亦都知道維維只係一個好普通既小朋友,
但可能係我工作時間太長, 一路都好內疚無乜時間去陪佢,
所以一直希望C6可以幫下我手分擔少少,
但呢四個半月裏, 我睇得好清楚,
求人真係不如求己, 那怕係一個同維維咁親既人,
不過我認為呢件事並唔係壞事既,
起碼可以提早湊返維維返來,
對維維既成長必然係件好事,
只係返到來又只係對住姐姐同間屋, 佢會悶d囉.
暑假.....咁就過咗一半啦.

男爵府

維維真係好懂性,維維係得的,睇起離佢做事好堅定,將來一定好有作為,請你放心去相信仔仔,還有讀書真係唔可以迫得太緊,平常心盡力就可以的,最緊要都係唔好學壞。

男爵府

原帖由 charmaine_1 於 10-9-27 08:53 發表
唔洗嬲喎,亞女p1時有個同學又係a-z都唔記得點寫
默書仲零雞蛋,依家p4咪又入到精英班,最緊要維維亨温噃
比多小小愛心同佢温下,咩(字)都噃哂嚟 ...

咁你既女女都好叻女喎, 不過我最擔心既就係女仔同男仔既分別, 仲要維維係細仔添, 佢要多過人哋好多既努去追功課既, 所以我以前都有不停咁同佢去溫習住, 今次我唔係嬲佢d乜, 只係嬲佢爸爸過咗咁多年, 都仲係以前一樣咁漠不關心啫, 只要佢做多少少, 就可以幫到我好多好多, 唔係, 應該係話幫到個仔, 佢自己既仔.

男爵府

原帖由 moon_moon 於 10-9-27 09:03 發表
嘩,維維咁生性,咪鬼唔開心啦,衰婆..!
你都知我工作都係好忙架啦…我咪又係咁睇位兩個怪獸…咁都無法架,船到橋頭自然直,到時就安排到時間教佢架啦,重有我地成班靚ee幫佢...使咩驚喔…hehe..

但我覺得維維feel到你對佢好失 ...

你呀....我都不知幾羨慕你有個咁幫得手既姐姐呀,
係囉, 有班靚ee幫呀, 咁你呢個靚ee就開返個英文班啦,
做返個主席教師, 教下我哋呢班怪獸仔啦.

男爵府

原帖由 littlecar 於 10-9-27 09:03 發表
維豬媽....好正常架...我依家問番個仔"HOW OLD ARE YOU??"....佢都突然唔識答....我估小朋友唔同時候有唔同既敏感....即係假設可能呢期維維對數字多D興趣.....至於你66...你真係問清楚先嬲啦...可能佢未慣唔代表唔關 ...

我嗰個c6, 算數啦, 無希望就唔會有失望,
我諗我唔單止要用平常心來對維維,
仲要用埋呢個平常心來對埋隻c6至唔會激死自己,
我唔會氣餒既, 我仲要用我嗰股氣來同維維追返個腦海中唔見咗既英文字添呀.

男爵府

原帖由 Sadman07 於 10-9-27 09:20 發表
第一件事執番D申請表同D profile/profortlio...
唔好因為一件事而影响全部計劃....
將來回想,只是小事一宗....

執就執唔返既啦,
我都有考慮緊好唔好整過份,
不過....面試係用英普問答,
再加埋維維係細仔, 我諗被取錄既機會真係好微,
如果去到維維乜都唔識答, 係呢段時間裏我係驚會打擊咗佢既自信心就真,
所以我都有諗不如算數,
如果我最心儀既津校唔收, 咪讀佢直升既私校囉,
雖然學費會貴好多, 但維維係呢間幼稚園讀開再直升,
佢既信心會大好多, 因為問過佢鍾意邊間小學,
佢都同我講係聖三一, 佢係驚會轉換環境.

男爵府

原帖由 sasa0516 於 10-9-27 09:24 發表
維豬媽~~

唔好喊啦~~雖然我無你呢種經歷~
不過我個仔有閱讀困難~個種心情我都好明白~
不過~小朋友慢慢教~你唔好灰心呀~
你個仔起碼都肯講返比你聽~
又肯事後補獲~又肯自己寫~真係好乖仔~
你都應該為呢點而開心呀~
...

sasa:
好多謝你, 今朝真係好唔開心所以走上來吐下苦水,
有時真係好感謝呢度仲有一個咁既平台,
有一班咁心照不宣既兄弟姐妹,
吐完啜苦水出來個人都舒服咗好多啦,
維維佢越大越懂事我都好安慰,
放心啦, 係來緊既日子裏我會更加努力去教導佢既啦,
雖然我最鍾意就係瞓覺但都要瞓少d啦,
加油啦...我會既啦.

男爵府

原帖由 wensi 於 10-9-27 10:24 發表

維豬豬

首先你唔好方寸大亂先得ga! 你一慌仔仔點好呢? 做乜之前都要靜一靜, 諗一諗. 我最喜歡叫人寫哂d 問題出黎, point by point 再係旁邊寫出解決辦法. 做完之後你乜火都無, 又知自己要做乜. 光用腦諗野會好 ...

wensi:
我最心儀既當然係陳瑞祺啦, 只係今年好多人報小一, 早兩年20分都抽唔中咁更何況今年呀, 我都係報多兩間做返幾手準備囉.
尋日咁嬲係好多野夾夾埋埋既, 咁耐以來叫個c6幫下手揀小學, 我只係將個範圍縮減到只有兩間俾佢考慮, 用咗兩年既時間去問佢意見,到最後都係無意見, 講忙我忙過佢幾十倍, 佢既時間唔係用來上網打機就係瞓係度等酒醒, 就連去陳瑞祺交表本來叫佢同我一齊去睇下間學校, 但當佢聽到我話唔使佢陪, 我自己去佢開心到話咁辛苦晒你囉我請我食飯啦, 真係吹脹, 不過算啦, 當初亦都係因為呢d問題同佢分開, 至到三年幾後既今日一切都係依舊無變.

男爵府

原帖由 heichunmum 於 10-9-27 12:15 發表
喂喂,快d執返d file先啦,真係好有用咖,而且面試唔會只係考26個字母啦,維維今次默唔出係因為無人同佢溫,唔係佢自己的問題,我仔而家都唔會記得小二教d野啦,係咁咖啦,佢見到你喊仲會自動自覺去溫,去寫,我真係好羨慕呀,維維好有自覺性,俾著我 ...

heichun媽:
唔好有口話我無口話自己呀, 你都唔好俾太大壓力俾自己啦, 其實你仔仔都好聽話呀, 賞月嗰日見到你罸佢, 佢都有坐定定受罸既, 俾著維維佢就彩我都傻啦.
我自己湊返佢係會好辛苦, 因為我返工既時間實在係會奇怪d, 但又勝在如果真係日頭有需要都可以陪到佢既, 但瞓唔夠我又好容易計錯數, 唉....總的來講最大既困難就係良心既責備, 因為佢跟我住既時候, 我成日都覺得好內疚攞低佢同姐姐係屋企度, 有試過我出門口返工既時候佢抱住我隻腳叫我唔好走, 嗰種心情真係痛到入心, 不過佢依家大個仔啦, 應該唔會咁樣啦.

男爵府

原帖由 酸棗仁 於 10-9-27 12:49 發表
加餸!

照原定計劃, 30晚. 子健媽搵佢個工人煮番薯糖水, 我同你, 各自搵仔仔來整煲仔飯.....

呢幾日大冧市的話, 仲有大閘蟹食......

發逹!

唔好意思呀....阿伯:
啱啱至睇到30號係星期四, 維維舅父早兩日打來講話星期四會由馬來返來香港住兩日, 佢叫我帶埋維維星期四出來食飯, 每年維維見舅父都係只有三、兩次機會, 所以我都係同舅父食飯啦, 真係唔好意思無為意星期四係30號呀, 如果你唔介意下次食飯我請呀.

男爵府

原帖由 vane 於 10-9-27 12:59 發表
上左小學,仲有更多得問題出現....預備好接招啦!:ilov ...

我既EQ已經在不知不覺中被呢個小朋友磨練到變成咗高人啦, 呢個都真係要好多謝佢既, 人話活到老學到老, 真係無錯既, 做咗媽媽之後我至發現我要學既野仲有好多, 維維佢一定會教到我怎樣做到一個好媽媽既.

首頁

尾頁

跳至