自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 Since2006 於 10-10-16 23:26 發表

其實前後差唔多有5年時間去考慮買/ 唔買, 相比起響出面租樓.......連考慮既機會都無

照我所知, 居屋都要比首期, 即係話, 你一抽中.......都要即時比首期 ...

我當年買居屋得示範單位睇,即係我揀左間屋都唔知道
裏面望出去個景係點,靠估,博一博咋

而家呢個計劃可以租,住得鐘意先買
真係好好囉

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

ok, 唔錯丫 ~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

雖然唔關我事...但個plan都唔錯丫...幫到有心上車既人....

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

原帖由 el522 於 10-10-16 23:53 發表

居屋推跌樓市?....行左 1x年...推跌 ?

只是咁啱金融風暴...只是跌左幾年

十幾年升,得幾年跌.......咁都話推跌樓市,真係無野可講 ~

當年八萬五一出
樓市即刻跌是不爭的事實。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

雖然我受惠唔到,又租緊私樓,但我覺得呢個政策幾實際. 起多5000個單位, 如果大部份人買返住緊嗰間而唔買其他私樓, 根本就唔會推高樓市.
如果心態係好計較,乜都要攞到'盡'、算死草,咁不如辭埋份工去申請政府福利, 唔係又話唔甘心.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

對我地D租港島區樓既一D都幫唔到

子爵府

呢個plan非常好, 最衰唔受惠

禁止訪問

好媽媽勳章 陪月勳章

水晶宮

原帖由 小玲太太 於 10-10-17 01:32 發表
呢個plan非常好, 最衰唔受惠

same here...

男爵府

我贊成共產…

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實呢個計劃幾好丫,咁你有需要衡量過先去申請嫁嘛,
如果你覺得唔想,咪唔好申請囉,政府又唔係迫你去申請,
又係D人成日呻有錢供樓,冇錢俾首期,
咁政府咪幫你儲首期囉,一個計劃冇可能所有人都受惠嫁啦,
雖然呢個計劃唔關我事,不過都OK

禁止訪問

子爵府

樓價不停升,我覺得同息口低先係主因.

水晶宮

原帖由 mrsright 於 10-10-17 12:02 發表
呢個計劃唔係唔好, 原則上與其出面交租, 咁有得退番一半, 實有幫助.

不過我覺得最大問題係, 五年期間, 變數太多, 到時市場既樓首期, 亦唔可能預期, 即係話如果個d退租 + 個人再另外儲蓄, 到時唔夠交首期, 或者太過 ...

如果2樣都一齊推出, 私人樓樓價又會大受影響, 失平均架啦. 到時又有一此負資產出黎 政府架啦.

其實無計劃係可以照顧到每一個階層, 只係盡量平衡各方架咋.
天空之城, 快樂之地

禁止訪問

伯爵府

原帖由 cherryird 於 10-10-17 11:08 發表
呢個計劃好呀, 真係幫到有心上車的人士, 橫掂無首期每月都租緊樓, 想上車的人真係要唸下呢個計劃, 正

無錯!所以我都打算申請.....

水晶宮

原帖由 mrsright 於 10-10-17 12:47 發表

呢個可講得係一個惡性循環, 而且係偏向令地產業發達既循環.

如果要改善, 就要將兩方面平衡, 房屋係好多國家, 都係政府有份插手, 點解呢 ? 因為房屋醫療, 都唔可以單靠自由市場就覆蓋一切既民生需要.

而香港偏偏 ...

丫...........尋日睇電視, 有提議某D賣地只可以起樓(一部份)賣比本港居民, 又有提議某D賣地起樓限制單位呎數.

其實政府都有插手房屋問題(公屋, 居屋, 首次罝業............), 但話夠唔夠我唔敢講, 因為唔知別的國家政府係點插手, 而且亦好睇每個國家自己既環境.
天空之城, 快樂之地

禁止訪問

水晶宮

原帖由 mrsright 於 10-10-17 13:20 發表

我自己睇批地起細單位成效不大, 因為細單位, 唔代表唔賣得貴.

好多人後生個批, 一出黎就想要買樓, 不設實際, 但現在我地睇到d數據, 係個通脹呀, 加薪率呀等等, 都唔夠樓市升幅快.

高地價政策亦係政府收入重要. ...

都有理. 但係我覺得推高樓市既重要原因之一, 係太多熱$$$ 流入港, 大陸人豪買, 勁炒樓.
天空之城, 快樂之地

子爵府

好媽媽勳章

唔想有俾人局上車嘅,咪唔好申請咪得囉,我覺得個計劃好好呀(我好少會覺得政府D野係好嘅 ),應該一推出反應會唔錯

首頁
12345...6

尾頁

跳至