單親天地

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

有效期一年, 而且可打可不打的....通常我都唔同鹹肉粽打呢類針架.....

反而特別註意飲食運動均衡同衛生, 佢身體都好ok架....
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 維豬豬 於 11-2-9 15:53 發表

你係度做乜呀??????????

咳囉~~~
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

大家再參考正苦既說法....佢地係好鼓勵去打既.....

http://www.info.gov.hk/gia/general/201102/09/P201102090159.htm

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 charmaine_1 於 11-2-9 16:14 發表

fitfit仲病緊囉

我好快就有抗體架啦...

你地等我一陣呀吓 ....

悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都無帶阿囡去打呀!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

伯爵府

原帖由 酸棗仁 於 11-2-9 16:26 發表
有效期一年, 而且可打可不打的....通常我都唔同鹹肉粽打呢類針架.....

我仔一感冒會好易發哮喘, 我打多.

伯爵府

分享愛 貓狗褓姆 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

佢就係非常容易病, 所以我先帶佢去打針, 打咗又真係小咗d喎 ( 應該唔會係我心理作用卦 ) 不過我都係
講小d好d, 費事一陣一講完就.....睬..睬..睬..touch wood

原帖由 維豬豬 於 11-2-9 15:52 發表

咁即係大隻妹一名囉...身體好呀嗎.
維維舊年已經同我講唔好帶我去打針呀, 我會搵個"籠"捐入去既. 晞晞就叻好多啦.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 catfitfit 於 11-2-9 16:31 發表

我好快就有抗體架啦...

http://s124.photobucket.com/albums/p28/sharing_08/Gif/Mogu/th_47_20259_09f ...

我又有發燒嘅感覺啦
順順利利 大吉大利       

男爵府

原帖由 catfitfit 於 11-2-9 16:27 發表

咳囉~~~

做乜病左咁耐呀? 快d好返出來俾我地見下啦,
唔知幾時再搞食飯團呢?
暑假.....咁就過咗一半啦.

男爵府

咁又真係好少聽到你講粽仔病喎,
維維一路學緊游水身體都OK, 成個鐘不停咁游運動量都幾大既.
我成日坐係池邊係度諗, 如果我都有咁既恒心好似維維咁個個星期係咁游, 我實會少好多肥肉jer.

男爵府

原帖由 wensi 於 11-2-9 17:29 發表

哮喘好長手尾跟既, 不過依家好多小朋友都有哮喘.

男爵府

講得最岩

我同身邊所有人都無打

伯爵府

原帖由 wensi 於 11-2-9 17:29 發表

亞仔以前都有輕微哮喘, 最嚴重時會咳到嘔. 睇咗兩年半兒科, 同時加飲食調理, 再加上佢大個咗dd, 抵抗能力高咗....而家個肺同氣管都好好....

綜合左兩年的各樣調理.....發覺下面的湯水, 冇怪味, 冇乜副作用....但係營養價值同療效就好好....如果五日至一個星期飲一次, 三個月就會好見效的....

小孩重約30-60磅的份量, 煲一小時, 成兩碗, 早晚各一.....
沙參 三錢
玉竹 三錢
麥冬 二錢
南杏 三錢
北杏 一錢
正漳州雪耳 一隻, 先泡水 (樓上燕有售, 細細隻, 煮唔'霖')
黨參 一支 (約2~3錢) 有報告話營養價值等如燕窩嘅.
虎乳靈芝 三錢 (約 $40/兩) (可以不加, 據聞對肺部和氣管很好的)
瘦肉 (可加可不加)

另外, 佢冇咳時, 會由得佢跑跑跳跳, 一直到開始咳就停....等佢增加肺功能....游水就仲好啦
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我隻肥仔都冇打呀.....因為一直都冇同佢打開.......

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

呀伯E個湯水係好Work呀!我同仔女間中都飲,不過冇落黨參及虎乳靈芝。

小孩重約30-60磅的份量, 煲一小時, 成兩碗, 早晚各一.....
沙參 三錢
玉竹 三錢
麥冬 二錢
南杏 三錢
北杏 一錢
黨參 一支 (約2~3錢) 有報告話營養價值等如燕窩嘅.
虎乳靈芝 三錢 (約 $40/兩) (可以不加, 據聞對肺部和氣管很好的)

正漳州雪耳 一隻, 先泡水 (樓上燕有售, 細細隻, 煮唔'霖')
瘦肉 (可加可不加)
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

伯爵府

原帖由 酸棗仁 於 11-2-9 20:13 發表

亞仔以前都有輕微哮喘, 最嚴重時會咳到嘔. 睇咗兩年半兒科, 同時加飲食調理, 再加上佢大個咗dd, 抵抗能力高咗....而家個肺同氣管都好好....

綜合左兩年的各樣調理.....發覺下面的湯水, 冇怪味, 冇乜副作用....但 ...

多謝哂, 我仔大左好好多.

我仔打開無野就年年打. 打左唔等於無病.

打針lee 家野好個人, 亦無對同錯. 自己衡量.

侯爵府

環保接龍勳章

我同亞仔都係幾歲時打過一次....打完都一樣成日見醫師...之後大左d...真係會少病好多...但今年實在太長時間凍...我都頂吾緊..... 又傷風咳啦..死未!
原帖由 wensi 於 11-2-10 10:14 發表

多謝哂, 我仔大左好好多.

我仔打開無野就年年打. 打左唔等於無病.

打針lee 家野好個人, 亦無對同錯. 自己衡量.
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我5打又是可,以前年年打(呀仔幼稚園時代)就即病

大宅

我問過睇左我10年個e生..
佢話佢2個小朋友都冇打
本身小朋友如果比較體弱
打完好容易發燒
而且支野只係包某d
so 今年marco 仔都冇打

首頁

尾頁