論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

winghw, sophielau:
無錯,我真係接受唔到佢成日要帶手套同洗碗唔乾淨!之前我肚痾嗰排,見佢每次洗碗都按2、3吓洗潔精,勁多泡,但只用唔夠半盆水洗碗(普通洗菜盆)!之後叫佢按1下洗潔精已十分足夠,點知佢只用1/6盆水洗碗,依然勁多泡,之後叫佢開多d水洗,佢又怕多水d水會入咗去對手套入面!!到今日已話咗佢幾次,依然係1/6盆水(可能仲少d)加一下洗潔精!我可以點?
定時洗玩具嘅提議我會學習,不過初生bb玩具會唔會要日日洗?之前我都日日抹!到阿女大d先隔一、兩日抹吓咋!
抹地方面,因我屋企好多塵同成日有d小昆蟲死係地上(最初工人抹地時都嚇親),所以上午要佢用手抹地,下午用地拖!
原本今日有d決心搵嗰個工人,已同老公講咗,不過依家睇完妳兩個d意見,又有d1516添!

大宅

可能我既習慣比較浪費水,我唔會用盆洗碗,落小小洗潔精係洗碗棉度,加小小水,已經好多泡,過水會直接係水龍頭直接沖水。我覺得咁樣乾淨D。講真,最重要既係過水,唔係用幾多水洗。就算你覺得沖水浪費水,要用盆來過水,都一定要過2-3次水,直到盆水冇泡為止。
另外,正常唔應該有咁多小昆蟲係屋企,你要落幾個〞煙霧彈〞除下蟲先得了。而且應該係屋企不同地方喇位,廚房廁所既去水位,放下除蟲藥餌,咁樣會好D架。就算一日抹兩次地,都係治標唔治本架。
初生BB 其實冇乜玩具俾佢玩,好多玩具BB會咬,咁樣即刻要洗喇。講真,洗唔到既玩具,唔應該俾初生BB玩。

原帖由 may.bb 於 11-2-16 17:15 發表
winghw, sophielau:
無錯,我真係接受唔到佢成日要帶手套同洗碗唔乾淨!之前我肚痾嗰排,見佢每次洗碗都按2、3吓洗潔精,勁多泡,但只用唔夠半盆水洗碗(普通洗菜盆)!之後叫佢按1下已十分足夠,點知佢只用1/6盆水洗碗,依然勁 ...

男爵府

原帖由 may.bb 於 11-2-15 16:16 發表
之前我比菲用手套工作,包括抹玩具,後來agent都有提我要睇住工人唔好比佢帶手套洗奶樽,因為會污漕!之後因我見到菲帶手套抹完鞋櫃,又唔洗吓手套先就繼續抹玩具,好污漕,所以之後我叫佢抹玩具及奶樽都唔可以用手套!但今日比我發 ...

幾蚊一對的勞工手套好好用架,好過拾幾蚊一對既手套.不用買咁貴!

但你家件工人,真係早d送佢一程啦.

禁止訪問

子爵府

其實洗碗過水都係用running water,不過因為用太多洗潔精,而佢過水時又只簡單沖一沖抹一抹,所以未唔乾淨囉!今日又見到有魚鱗黏係隻碟度,佢剛剛見到,佢仲問我係咩?我話佢知係魚鱗,佢又問我點解會有,未因為佢洗碗唔乾淨囉!由於佢好保護自己對手,佢洗魚時只用刀背弄走d魚鱗,唔會用手再洗吓,每次d魚都好多魚鱗,最慘係d魚多數都係比阿女做午餐!所以好多時我都要再洗多次!
地下d小昆蟲應該係廁所飛入嚟,好似烏蠅仔,不過好快會死!呢排天氣凍就少d,夏天會多d!小朋友喜歡係地下玩,所以我覺得清潔地下先最重要!
sophielau,佢仲有年半先完約,今日見佢隻腳又痛了!其實我知無一個人會係完美,佢已經算幾好,只係污漕(長期用手套)同做嘢好大聲成日嘈醒我個女同我我比較不滿之外,其他都可以接受,依家我打算比張規則佢,睇吓去改唔改到或願唔願意改,(因為佢之前話唔需要比規則佢,我用口同佢講就得,但係我發覺係唔得嘅,因講咁多次都無改善),我每次叫佢改佢都唔高興,今次若佢又表現得唔高興,我唸我會黑佢面及嚴厲d同佢講啦!之前對佢實在太客氣啦!想想吓,佢身體有事同我講叫我體諒佢,唔好罵佢就得!唔通我對佢有要求反而唔得要睇佢面色咩?

男爵府

點解唔換過隻洗潔精呢

子爵府

原帖由 TVb08 於 11-2-17 17:12 發表
點解唔換過隻洗潔精呢

我用「紅威x」我覺得幾好用架,我自己都用咗呢個牌子好耐。只係佢唔會用d力去洗同過水成日過唔乾淨囉!

大宅

叫佢用多D水沖喇。可能你要重新示範點樣洗碗俾佢學習。不過D工人係香港咁多年,特別係好多賓賓都以為自己好巴弊,真係唔容易接受意見。

原帖由 may.bb 於 11-2-17 15:40 發表
其實洗碗過水都係用running water,不過因為用太多洗潔精,而佢過水時又只簡單沖一沖抹一抹,所以未唔乾淨囉!今日又見到有魚鱗黏係隻碟度,佢剛剛見到,佢仲問我係咩?我話佢知係魚鱗,佢又問我點解會有,未因為佢洗碗唔乾淨囉!由於佢 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 may.bb 於 11-2-17 19:00 發表

我用「紅威x」我覺得幾好用架,我自己都用咗呢個牌子好耐。只係佢唔會用d力去洗同過水成日過唔乾淨囉!
我都係用呢隻,你試吓買個樽自己開稀佢,我都係咁.

首頁

尾頁

跳至