時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原帖由 ac321 於 11-2-23 13:54 發表
綜援會出雙糧, 打工仔無冇稅退!!!
It's unfair for those people who work hard !!!!!!
強烈要求政府出雙糧比打工仔!

SUPPORT!!!
唔做都有雙糧出, 日日返工供養父母子女既都要有雙糧出先公平!!!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

原帖由 polarbb 於 11-2-23 14:23 發表
其實政府都難做,如果佢真係派錢,通脹可能更勁,到時D衰商人就會趁機將D野加價

講真,
以前差不多大部份人農曆年前都出雙糧的啦,
會唔會因為咁就通賬?
一筆過的錢, 影響係咪真係咁大?

反之, 我地現在係咪都通賬緊的啦,
係咪唔派錢就唔會通賬?
咁綜援派錢就唔會加劇通賬?
那班人收左錢去消費,通賬左,
咁我地班打工仔無錢派, 就要硬食通賬?
仲唔FAIR啦!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

公爵府

原帖由 polarbb 於 11-2-23 14:23 發表
其實政府都難做,如果佢真係派錢,通脹可能更勁,到時D衰商人就會趁機將D野加價

我都認同政府難做,不過派錢係唔係會令通脹增加呢?這一點我有所保留!不過政府做出這個決定一定係一些數據支持的,我沒有睇過這些數據,所以都唔知啱定錯,不過作為中產,從來都無諗過政府會為我們做些甚麼,情況就好似在一家人中,自己係比較會照顧自己的一個,每月只知努力工作,搵錢返屋企比父母,至於父母要幚邊個,我地都管唔到,亦無謂去管,只好相信父母的判段啦。
一直以來中產們其實都好明白,努力工作從來都是唯一可以改善自己既生活既方法!大家一起努吧!

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

派錢會唔會直接和通脹有關我唔清楚…但經濟家上話俾大家知係有關(等如新年去買玩具,電子遊戲機,電腦都會貴啲…唔知大家覺唔覺。原因我相信唔須要解釋大家都知係因小朋友有利是錢而去買玩具…商人就借機加價)

香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

侯爵府

好媽媽勳章

That's the point!

綜援會出雙糧, 打工仔冇.........
咁綜援派錢就唔會加劇通賬????

原帖由 mcdullyiu 於 11-2-23 14:39 發表

講真,
以前差不多大部份人農曆年前都出雙糧的啦,
會唔會因為咁就通賬?
一筆過的錢, 影響係咪真係咁大?

反之, 我地現在係咪都通賬緊的啦,
係咪唔派錢就唔會通賬?
咁綜援派錢就唔會加劇通賬?
那班人收左錢去消費,通 ...

大宅

畀面勳章

It's unfair for those people who work hard !!!!!!

讚好!

侯爵府

BK Milk勳章

唉..我都唔夠膽望政府有雙糧出返比我地D打工仔...只望入去MPF 果$6000 比返 CASH 我都願啦..

大宅

畀面勳章

讚好!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至