自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

伯爵府

環保接龍勳章

媽媽任職製衣文員 - $8,000
36歲的爸爸為裝修工人 - 唔係成日有工開,average $8,000 - $16,000咋。

一家人努力工作.....值得尊重﹗

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 我想生三個 於 11-3-2 17:36 發表
亞政府去咗邊??議員呢??等我去聲討下呢d見死不救既人先!
人地邊得閒je 忙住幫蝗虫人人分6千呀 ! 邊理得你香港人生死!

up

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大家幫幫忙, 係財爺派 $ 及退稅金額入面, 捐少少出來, 幫下佢

王國長老

王國長老

因為財爺派錢, 我捐左俾小昕昕同再捐俾上次急需救命錢既阿堯(捐款編號: C2964), 兩個都等住救命, 懇請大家慷慨解囊, 感激無限.

叩謝

edea
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

禁止訪問

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

尊貴嘅議員, 特區嘅官員, 係你哋出手嘅時候啦...
請財爺高抬貴手, 率先捐出"萬二", 幫幫呢個可憐嘅家庭

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

侯爵府

畀面勳章

我都覺得政府官員---係你地出手嘅時候喇!!!
btw, 我都叫我c6明天去入$先,小小心意,希望小女孩早日康復!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

雖然我捐左錢,但係我都想知... 點解政府唔幫佢地?點解無社工插手?呢d咁罕見o既病,免費救活左個小朋友,香港的醫院亦可以多d資料去研究呢種病...

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

原帖由 我想生三個 於 11-3-3 09:11 發表
一出果6千蚊,將會更多呢d求助個案,大家真係要多個心眼,防人之心不可無!

香港社會呼籲加強監管慈善機構網上募捐
2011年01月08日 16:59 稿件來源:香港中國通訊社

香港中通社1月7日電(記者 呈見) 假借慈善之名威逼 ...

mouth: 我果兩舊水...捐捐下系統故障, 唔知過唔過到數呢

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 我想生三個 於 11-3-3 09:05 發表

原來你地仲未發現有問題,係企地話唔夠錢醫病,係企地講政府無幫,實情係點無人知道。我屋企人係公立醫院做,呢d case一定唔會無人幫+見死不救。

我勸大家唔好同情心汎濫,人地講乜就信乜,網上捐款根本無王管,你地捐既錢實際 ...

香港人同情心氾濫, 有人可能會話, 你自己唔捐就好啦, 做乍兩 ?!?

well...我好欣賞有人不畏群眾壓力, 起碼出黎提下其他人香港醫療機制實際協助情況. sin情圖片同故事, 的確可短期吸引善長人翁慷慨解囊, 但忽略自身責任去尋求解決方法, 呢樣野唔應該助長.

如睇完故事background, 計完數, 仍然覺得值得攞錢出黎, 當然冇問題, 錢係自己, 鍾意點駛就點駛囉

講完

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

禁止訪問

王國長老

王國長老

我諗除非真係知道政府係會幫佢令佢地唔需要出32萬醫療費, 否則我寧願出手, 對我黎講,係少少錢, 就算真係呃左, 只係呃人既作惡果, 我唔覺得有損失. 但如果我因為質疑唔幫, 而事實係佢地好等錢用, 我覺得好陰功....做到既就做, 行善積德, 我信天在看.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 我想生三個 於 2011-3-3 09:05 發表

原來你地仲未發現有問題,係企地話唔夠錢醫病,係企地講政府無幫,實情係點無人知道。我屋企人係公立醫院做,呢d case一定唔會無人幫+見死不救。

我勸大家唔好同情心汎濫,人地講乜就信乜,網上捐款根本無王管,你地捐既錢實際 ...

多謝你及牛精仔的提醒!

有時我都會諗係咪報導煽情左,以增加多d人捐款... 但有時又見到d報導 (係電視睇到,感覺比較中肯),原來有d特別個案係個政府唔幫,要議員幫手或被報紙廣泛報導,先有人留意,政府先會幫... 我記得其中一個係有兩兄弟都有肌肉萎縮症,但係d藥政府唔包,結果經報導後又話包埋佢地...

我以前會捐d國際性機構或幫助國內兒童/家庭的大機構,近年我覺得其實香港都好多人需要幫助,所以呢幾年都係捐返俾香港人,但係果d機構係咪真正幫到有需要的人,其實我都有疑問...

今次我都有D疑問,但係萬一呢個案係真的... 咁希望我的少少捐款,可以對呢個家庭起到少少的支持!

首頁

尾頁

跳至