自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我b無飲過奶粉

人奶, 衣架1嵗多d就早晚人奶 日頭鮮奶

你小朋友偏食更加唔應該俾奶粉。 

果d咩偏食奶粉只係同普通奶粉一樣成分,安個名上去等你買。

醫生話d偏食奶粉只會令小朋友更偏食。 依賴奶粉!!

bongbongpatty  偏食應該飲小d奶食多d正餐  發表於 12-2-13 16:18

侯爵府

畀面勳章

洗唔洗叮反熱俾bb飲?定就凍冰冰俾佢飲??
如拎出黎攤(唔放雪櫃),過幾分鐘d奶就會有菌
給懶惰蓋過所有,就什麼都做不到要同恐懼做朋友我要努力,令自己和兩個女兒有屬於我地既家

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

a9602066 發表於 12-2-13 12:05
咁佢用咩飲?我仔戒奶樽後明顯冇咁like milk.飲邊種奶都冇所謂。

超巿買盒仔裝,用番個盒仔嚟飲...
不過有媽咪教,可以把奶放入小朋友中意的容器內,小朋友都肯飲的

象牙宮

2024年龍年勳章

BKVIP 發表於 12-2-13 11:34
阿仔剛3歲,非常偏食,現在早上及下午各1支200ml 奶,去健康院俾姑娘話咁大個仲食奶粉,應轉鮮奶,因為怕阿 ...

should be no problem bo..

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

of course yes

水晶宮

兒科醫生都話,只要開始食固體食物其實都唔洗點飲奶粉架喇!最多飲到2-3歲好了!要飲就飲鮮奶!佢地日常飲食中會吸收到!有時太過依賴奶粉,反而會影響到佢既正餐的口胃!!可能現在的家長太緊張小朋友了!

水晶宮

仲有,唔好被廣告蒙騙!以為奶粉多神奇!入面加左咁多野,你都唔知邊d野安全或唔安全成份?人造出來既食物,少食為妙!咁係天然食物最好啦!(可惜現在的天然食物都變左人造)但點都好過食奶粉吧?越偏食越唔應該只靠奶粉丫!會依賴架!
我仔兩歲幾帶佢去見一位資深兒科醫生時,係醫生說的!話醒左我後我就無再比奶粉佢飲了!無飲後便便都通晒(以前長期便秘試左好多奶粉都唔得)我仔好瘦架!但我覺得健康就得了!

alienova  同意!  發表於 12-2-15 02:24
bongbongpatty    發表於 12-2-13 16:19

男爵府

而家D小朋友只會偏食, 你用下方法佢地就會取得適當營養, 小囡1.5歲就介奶粉, 不過唔係唔畀佢飲, 只會有時瞓前飲1-半杯. 早餐係250ML的盒裝奶. OR QOO豆奶等.
無聊閒在家

珍珠宮

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆 回覆:BKVIP的帖子

我隻仔啱啱1歲,轉飲鮮奶,無再飲奶粉

唔好點評我,電話睇唔到點評

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

普通屋仔奶OK啦~

戒奶粉, 其實係過唔到大人嘅心理關口啫

侯爵府

3歲小朋友可唔可以飲鮮奶代替奶粉?

點解唔得?
我仔仔歲半就開始飲鮮奶,依家直頭無晒奶癮了,
我好記得剛開始幫仔仔轉鮮奶時,俾身邊既人話到我好似虐兒咁.....

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

3歲都可以介奶啦,有乜問題.

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

我果個未夠2歲已經唔要奶;最多糸學校既早餐,茶點飲。
自己就俾荳奶,荳漿佢飲囉。
家下4歲,有時飲下朱古力奶囉。
咩都要試下嘛。
不知所謂的乙陸!!!

子爵府

好媽媽勳章

呀女兩歲開始, 早餐都係鮮奶或豆漿, 之前就食人奶...
不過依家間唔中佢都想飲奶粉, 因為佢話好好味o架喎...... 最多都係半杯做茶點或宵夜, 平時係食生果...

其實我都有d刻意同佢戒, 因為我怕營養過盛, 易早發育, 大個痴肥或糖尿... 本身家人好多都過200磅...
我想要9999呀...

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆:3歲小朋友可唔可以飲鮮奶代替奶粉?

2歲幾轉鮮奶了,睇expiry date一次買幾盒飲

大宅

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章

我仔4歲開始早餐改飲鮮奶, 之前佢好廋,飲咗鮮奶後就肥返d.

珍珠宮

畀面勳章

我仔2歲到轉鮮奶,胃口正常,最明顯係濕疹好左好多

水晶宮

好媽媽勳章

我大仔3歲時食野好差,佢又好like飲奶,所以就越飲就越食得差
後來我一刀切唔俾飲三兩個星期後,三餐正常晒仲間中要添食

細女人奶到8個月,之後飲奶粉到2歲左右就停左,佢食野好好

2個停晒奶粉反反而病痛少左好多,以前一個月睇2,3次醫生,戒奶後一年先睇3,4次
依家好間中都有俾奶佢地,係因為有d蛋糕食譜要用奶,用唔晒先俾佢地飲
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

我個仔無飲奶粉好耐啦!!
飲鮮奶同鈣思寶囉!!
~~就算我曾淌著淚,狠心放棄自己,然而袮卻說不會把我遺棄~~

珍珠宮

好媽媽勳章

我仔仔4歲, 我地無刻意戒奶粉, 仲係每朝一次, 唔戒係因為一來佢仲肯飲, 二來比起需要時間去灘涷的鮮奶, 開熱辣辣的奶粉在冬天方便D, 兩者的營養價值又差唔多. 下午茶佢通常會食乳酪, 唔會再飲奶.

首頁

尾頁

跳至