自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆 Lavender22 的帖子

我大仔細時都會 唔理他 然後回家心情好講道理

現在很乖巧
開開心心又一天

侯爵府

Lavender22 發表於 12-4-3 13:07
好啦, 我會不理她, 都唔明小朋友在那兒學識這樣扭計
特別在街上好dirty
我仔仔係街都照訓地,我由佢訓,其他人會用奇怪眼光望你同小朋友,
你要無視,一致D,咁好快佢就知無用

大宅

無視佢發脾氣,由佢,冇生命危險由佢發,

愈理佢愈過份架..
從來從無犯錯 而離場仍是我  我不想參加戰爭
但熱愛怎平分 必須找個犧牲
請你盡量殘忍 給我絕望原因
要徹底 痛我心令我死心   我不想記住遺憾
利用我的人生 導念這舊情人
請你盡量殘忍 使我極度難堪

伯爵府

回覆 雪晴晴 的帖子

路人這樣講, 真不應該
有媽媽說 我囡現在係"Terrible 2" , 知不知有無 "Terrible 3" , 係點架?

伯爵府

畀面勳章

引用:我細女就係咁,就算係街都係咁,如果安全我

原帖由 雪晴晴 於 12-04-03 發表
我細女就係咁,就算係街都係咁,如果安全我會有得佢,試過佢係吉吉島發脾氣扒地,我唔理佢,有人經過當睇戲 ...
俾我就問返個路人:你覺得應該點做?睇下多事既佢俾咩反應!我情願佢自己扒地,都好過當街追住個仔黎打,撐大喉嚨黎鬧!

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

我覺得最好係冷處理,小朋友知道無效以後就唔會咁做。
但如果在街外好難咁做,因為會有無數路人用奇異眼光睇住你,好似等睇戲咁⋯⋯

公爵府

畀面勳章

cy_winny 發表於 12-4-3 13:45
俾我就問返個路人:你覺得應該點做?睇下多事既佢俾咩反應!我情願佢自己扒地,都好過當街追住個仔黎打,撐 ...
個日即情係圍觀,多數係30+嘅情侶,真係睇戲咁睇,仲要手指指,我女扒地喊到口水鼻涕一齊流,我已經好嬲,命要比人指指點點,我教女關佢地鬼事咩

Lavender22    做媽媽真的不容易  發表於 12-4-3 13:56

男爵府

畀面勳章 睛靈勳章

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:cy_winny+發表於+12-4-3+13:45+俾我

原帖由 雪晴晴 於 12-04-03 發表
個日即情係圍觀,多數係30+嘅情侶,真係睇戲咁睇,仲要手指指,我女扒地喊到口水鼻涕一齊流,我已經好嬲, ...
佢地未受過係咁架啦,雖然我都未,但見過朋友既仔女係咁,都覺得好難做

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我有個朋友個女,一發脾氣就瞓係地係咁轉,仲係無論係屋企家係街,有次行街,佢又想發脾氣,想瞓落地,佢呀媽拉起佢,佢掙扎,終於要其他人一起捉實佢,個次真係覺得好誇張

用戶要求終止服務

係街o既, 我唔會俾佢瞓地, 拉佢埋一邊, 有時佢都想'判pair', 放軟晒, 我就捉佢坐係我大脾, 由佢典, 唔出聲, 唔鬧, 直到佢喊到夠皮, 就會收聲

男爵府

My son did the same when he's around 27 months old. I generally ignore him and didn't pay one second of attention on him. He even did that one time when we were out in a restaurant. The people in the restaurant were looking me him and also wondering who the mother on earth would allow her son cried and laid down on the floor like that. It's mixed feeling on me. On one hand, it's really hurt seeing my son acting that way; on the other hand, I know it's for his own good that I ignore his stupid act like this.

After that incidence, he had never laid down on the floor outside again. If he's in the house, I would ignore him still, but sometimes, I would throw a "toy snake" on the floor and said the snake will bite him. That way, he will get up immediately.

Lavender22  玩具蛇, 這方法都ok  發表於 12-4-3 14:47

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

回覆:囡囡22個月大, 一發脾氣,就扒在地下, 你們小朋友無咁嗎?

由得佢!無人理佢,佢就會死死地氣起身

禁止訪問

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

唉~~我仔都係咁~~佢2歲果陣又係瞓地~~無論o係超級市場門口~~lift 口~~
酒樓門口~~萬o門口~~屈臣x門口~~~火車上面~~
唉~~~
我地都知應該由佢~~唔好理佢~~~
不過~~路人甲乙丙一定出聲~~~
"哎呀~咩事咁淒涼呀~唔好喊~ee比糖你食吖"
"嘩~由得個o靚仔又喊又瞓地~有冇搞錯呀"

而家大少少3歲~~佢少左瞓地~~但係就大叫~~
好聲氣叫佢細聲d~~佢真係當我唱歌~~
同佢講反話~"好吖!你叫大聲d,再大聲d"~~~佢又真係叫大聲d~~
有時真係想一巴車落佢~~

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

Lavender22 發表於 12-4-3 10:39
囡囡22個月大, 一發脾氣,就扒在地下, 你們小朋友無咁嗎? 點教好

從BB到宜家未試過.
我小朋友宜家10yrs.

Lavender22  你小朋友情緒控制幾好, 是否你陀BB時, 心情keep 住開朗, 唔知關唔關事  發表於 12-4-3 14:53

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

唔好理。佢知呢招唔work就會試新招。
媽媽慢慢接招囉。

topkidsmom  agree  發表於 12-4-3 14:51
不知所謂的乙陸!!!

象牙宮

2024年龍年勳章

Lavender22 發表於 12-4-3 10:39
囡囡22個月大, 一發脾氣,就扒在地下, 你們小朋友無咁嗎? 點教好

我女細個時試過無拉拉訓地
我無理佢繼續行
其他行人問佢:妹妹,做 mug 你訓地下?
地下好污濁,快 d 起身

俾人話過之后
我女再無訓地下
e + 講番俾佢知
佢竟然唔記得

mouth:

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

你唔理佢, 久而久之 佢就 用過 第二招

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

same same for my kids as well!

首頁

尾頁

跳至