跳至

首頁

尾頁

大宅

小科豆 發表於 12-9-7 16:52
我的年代時, 香港仔培德小學係間好好的小學, 人人都爭住想入, 但現在聽d 朋友講, 又話尼間唔得了, 退步了. ...
女校我唔清楚, 我地果間幼稚園冇人讀哩間, 所以唔知

別墅

引用:回覆+fung1975+的帖子 fung1975,唔知你介

原帖由 小科豆 於 12-09-07 發表
回覆 fung1975 的帖子

fung1975,
小科豆,我同你一樣唔熟南區幼小學。
囡囡岩岩一歲,我都頭疼緊搵邊間幼稚園讀N1

子爵府

BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

Yuukigwenda,
我囡囡歲幾, 我都係頭疼緊搵邊間幼稚園讀N1.

男爵府

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:有冇讀深灣軒啟思可派到or抽到心儀小學? thx

康傑有開放日
22-Sep-12 (Sat) 15:00-18:00
可以去參觀下!
(口碑好, 不過冇學劵)

2022年 還是必須好好過下去...

子爵府

Bigmac88,康傑真係好好架。老師好,程度好,不過就係冇學劵,所以我讀完N班就冇讀啦!

男爵府

hkitty09: 冇學劵, 學費真係好金
我這種普通家庭真係讀唔起... ...

男爵府

其實我經過N1這個思想+實戰的混亂期後,
我會明白, 路係自己決定的... ...
除咗了解自己的小朋友是那種性格外,
你還要想一想, 你是屬於那種父母 ??

子爵府

Bigmac88, 如果你真係搵幼稚園問題,歡迎問下我。我之前睇過好多間。

男爵府

hkitty09: 謝謝你
我可以用bk inbox 問你嗎?

子爵府

回覆:bigmacq88 的帖子

Bigmac88, 梗你可以啦。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:fung1975 的帖子

咁你填係咪甲一同乙一都填田始先有得叩門架?

大宅

poodlema 發表於 12-9-10 17:43
咁你填係咪甲一同乙一都填田始先有得叩門架?

我又講下先
我囝囝都係扣門入到田始
旦我甲係填佢第3, 乙填第2架
佢地比我應覺幾好
佢地基本上指定叩後補生位果幾日去交表,
佢地見晒咁滯, 我地面試果日有成百幾人見
可能果日囝囝果日表現好掛
又好彩叩門成功

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 大食寶寶 的帖子

你囝囝好叻呀! 南區應該點填好呢? 佢地INTERVIEW深唔深呀?

大宅

回覆:fung1975 的帖子

其實我都想問下,救世軍多數派邊間小學?因我囡今年剛讀n1,但身邊既人,就話點解唔揀一條龍既幼稚園!

子爵府

引用:其實我都想問下,救世軍多數派邊間小學?因

原帖由 choleba_by 於 12-09-14 發表
其實我都想問下,救世軍多數派邊間小學?因我囡今年剛讀n1,但身邊既人,就話點解唔揀一條龍既幼稚園!

...
其實就算有小學配套,唔代表間間學校都可以由幼稚園直升小學,所以你要問清楚。另外,讀邊間幼稚園同小一派位係冇關係架。

大宅

南區讀那間幼稚園入田始,海寶大些機會?

男爵府

聽講讀東華三院田灣幼稚園,
有好大機會入田灣始南

男爵府

佢地個網頁資料:
2011年度升小一: 田始有46.1%

大宅

真不知幼稚園與小朋友升讀小學有什麼關係!有人說有,有人說沒有........還是叩門才有用呢?現在做家長真是不容易!

洋房

聖文嘉每年都有15-20派到田湾始南!或令一間始南!去年,我為小女選擇了中西區成功派到英皇同學會小學!因始南與聖文嘉有聯繫!

首頁

尾頁

跳至