自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

趣教勳章 叻叻勳章

引用:Quote:原帖由+Angel^v^+於+12-07-31+發表收

原帖由 Wishsss 於 12-07-31 發表
一樣,普通朋友比五百,好朋友八百以上!

大宅

將帖係我媽處,剛剛佢致電比我,又話係城景國際酒店城景自助餐,唔係YMCA!未去過添~唔知好唔好食?

canies  城景咪即係YMCA 囉。  發表於 12-7-31 18:45

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唔FD~500~

水晶宮

2018復活節勳章 15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

普通朋友 500
好朋友 800 or up

大宅

回覆:自助餐做幾錢人情?Thx.

睇交情!
我07年攪lunch buffet未包酒水都成四百一位
Wedding luncheon價晤到嘅

子爵府

5舊

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Angel^v^ 發表於 12-7-31 11:45
收到話食自助餐的婚禮,咁~公價人情要比幾多先得+!Thx.

睇下去邊, 上次有親戚響狄狄尼攪, 原來要成千五蚊一位mouth:比得少又唔好意c。

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

跟酒樓人情價,如果擺下午我做300-500,視乎交情而定

子爵府

引用:Quote:Angel^v^+發表於+12-7-31+11:45+收到

原帖由 牛精仔 於 12-07-31 發表
睇下去邊, 上次有親戚響狄狄尼攪, 原來要成千五蚊一位比得少又唔好意c。 ...
尼個係佢個人選擇,無理由預賓客幫佢包底,對新人去得迪迪尼擺,預左人情cover唔到。

大宅

其實做幾多,真係睇交情!上年幾pair中學同學結婚,我都係封一千,識左咁多年,自己負擔到,俾多少少大家開心囉!又老實,阿豬阿狗九唔搭八都俾帖既,我都係五百就算!

答番樓主,婚禮自助餐個價係俾平時walk-in 貴,因為佢計左你包個場既費用,情況同係酒樓擺酒一樣,因為成個場係包左既,所以婚宴酒席個價錢同平時叫一圍十二位既套餐價錢會有一段距離架!

其實無論自助餐同婚宴,價錢係差唔多既。如果你本著漁翁撒網,請得就請,我相信會收到人地封五百都好正常。反之如係好熟的真心朋友,就算唔得閒到,都可以封八百一千,因為呢個係一個祝福,一個心意!朋友既野,邊計到咁多呢?

當然,如果係親戚既話,就另作別論啦,事關總會有啲是非人,最鐘意講阿邊個邊個只係做左幾多幾多人情俾阿邊個邊個!呢啲是非人係會講一世既,所以係做人情俾親戚時,要留意埋呢一點!

但最緊要既,係量力而為,唔好勉強自己,封得開心,又要食得開心,開開心心恭賀一對新人囉!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

散客就二百幾姐,包場就吾止啦。我有朋友去金鐘註冊,之後去隔離包廳食buffet lunch, 唸住招呼下朋友(因為吾會請晒去飲),點知換來一句又一句「你咪慳好多!」,其實成本都過五百,佢話好委屈

大宅

引用:散客就二百幾姐,包場就吾止啦。我有朋友去

原帖由 Charlotte_mom 於 12-07-31 發表
散客就二百幾姐,包場就吾止啦。我有朋友去金鐘註冊,之後去隔離包廳食buffet lunch, 唸住招呼下朋友(因為 ...
係架! 其實無論酒樓定酒店,包個場都貴架!只係我地平時晚宴唔覺!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔熟咪唔好比咁多, 熟既比多啲都冇所謂

珍珠宮

引用:回覆+小fen+的帖子 睇過二百幾1位,比五百

原帖由 Angel^v^ 於 12-07-31 發表
回覆 小fen 的帖子

睇過二百幾1位,比五百應該算係咁la~交情好緊係唔計較la
二百幾應該係walk in入去食,人地又要book場,冇可能二百幾啦,既然唔熟,不如封三百唔去,封得多又唔想

男爵府

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

真係好睇交情, 不過通常都500

侯爵府

睛靈勳章

回覆:ccyv 的帖子

agree. 不是夾錢食飯!

大宅

謝謝大家,包500我諗佢哋無洩$啩,我未參加過自助婚禮,有D想見識下,我父母那邊係唔想比我去的,成日怪責人家好分帖,寫請我!到家下,我母親都不斷想我包一,二百,等我在人家處出醜,以後都無人會識我請我,我一出世自家人便好排斥我,我已習慣。今年過年我靜靜比1000利事,新娘的呀婆買嘢食,之後我媽知道罵到我好甘,今次又係靜靜封出!唔知會點~

首頁

尾頁

跳至