論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

引用:回覆+山貓姐+的帖子 朋友話去開大會時聽到

原帖由 fredachowct 於 12-12-30 發表
回覆 山貓姐 的帖子

朋友話去開大會時聽到咋
咩叫開大會??做工人被妙要坐監,你吹水都吹得清楚d啦!

大宅

畀面勳章

回覆 山貓姐 的帖子

吹咩水啫,第日出通知咪知囉

男爵府

畀面勳章

fredachowct 發表於 12-12-31 14:18
回覆 山貓姐 的帖子

吹咩水啫,第日出通知咪知囉
講緊你話工人被炒回國要坐監呀! 出咩通知呀?唔好係度扮晒知情人士或行內人啦!
撒播依D無根據的所謂消息,居心叵測,實在醜態百出,貽笑大方!

公爵府

引用:+本帖最後由+happyfamilybaby+於+12-12-29+

原帖由 happyfamilybaby 於 12-12-29 發表

其實印傭文化程度都不高,亦不覺好干淨.
同意,多選擇梗好!

大宅

回覆:孟加拉工人

樓主都係好心啫, 甘你又唔好甘講……

男爵府

畀面勳章

回覆 blackpearl 的帖子

亂放消息叫好心,唔係呀話!

男爵府

BK Milk勳章

實情呢度有冇jm請過

333s  此才是我地想了解多d.... 第一批是2013 3-4月來.  發表於 13-1-1 13:20

大宅

畀面勳章

男爵府

畀面勳章

fredachowct 發表於 12-12-31 16:16
仲要扮可憐?係依個論壇扮唔識字我都見過!

不如講清楚咩野「大會」,咩野「通告」,點解做工人比人炒要坐監,有咩根據, 知情的fredachowct!

大宅

畀面勳章

其實我都係聽朋友講,再上嚟講下,不喜勿介意,我都係c9仔一個,岩岩呢期請工人姐姐先嚟下呢邊傾下講下,希望你唔好誤會,唔好介意

333s  c9仔 學多d... 知識豐富d. 唔易被人害  發表於 13-1-1 13:12

複式洋房

回覆 enahau 的帖子

i would like to share my experience with Bangladesh ppl. Personally i think they are very nice ppl to be friends with. As i have lived in overseas, in a multicultural country for many years, and made some friends with them. i know they are vey dedicated to their religion, and prays a few time thru out the day, which i think we should respect that. Although they come from in a underdeveloped country, but yet they are more submissive than others, as comparing to Philipino or even Indonesian helpers. Plz dont bite my head off, if dont agree with wat i've written. Thx

山貓姐  only groundless ramous should be chopped, not things we agree or disagree.   發表於 13-1-2 11:54
山貓姐  very much appreciated, thanks for sharing you personal experience!  發表於 13-1-2 11:52

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

開拓多個外傭供應國, 點講都會對僱主有利, 起碼多一個選擇, 亦可以令而家喺香港的菲印, 唔駛咁驕縱, 至於話文化差異, 哩啲任何一個國家初開拓時都一樣有哩個問題, 以前夠好多人唔鈡意請印, 但隨住菲傭質素轉差, 印傭咪一樣開始為人所接受, 相信孟加拉工人亦如是, 話衛生問題, 菲印都一樣有, 由其是肺癆, 夠話印去廁所唔用廁紙啦!

但我相信, 初供應俾香港的孟加拉工人, 應該會有嚴格審批, 就好似菲傭初輸入港時, 都要有大學學歷, 但隨住需求增加, 對菲傭的要求已經降低, 只要係人一個都已經可以來港當傭工, 質素參差至惡劣.

其實講到底, 香港若然唔改革外傭條例, 政棍若然繼續搞事, 哩批孟加拉工人, 好快又會變成另一個惡夢.

dorianchan  agree  發表於 13-1-2 10:05

象牙宮

enahau 發表於 12-12-4 14:58
你朋友有請孟加拉工人嘅經驗嗎?佢係咪agent?想減少競爭抹黑對手?唔好意思,我唔係有心咁諗,只係無實質 ...

呢位, 起碼有分折能力. 求証. 求事實.
非單叫 某人一說, 就百信. 無實質證據. 亂 up. 的人好多. "有知識, 有文化, 就會有分折能力"

1. 印/菲 都要 經 "体驗" . 孟加拉. 也一定是.
肝炎亦嚴重。.... 有"体驗".

2. 炒的理由好多. 並非人人可以坐監. 犯上罪 +..... 还要被定罪, 才會坐監.

3. 文盲, 印印外傭 好多 只小學生程度.

4. 脏.... 中國人. 香港人 脏的都多.... 香港餐廳 "抹桌布" 臭臭氣沖天, 我都試過.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

Raspberry2011 發表於 13-1-1 12:49
回覆 enahau 的帖子
i would like to share my experience with Bangladesh ppl. Personally i think the ...

Personally, i think they are very nice ppl to be friends with. they came from underdeveloped countries. ie philipine, indonesia, bangladesh....
philipine & indonesia exporting DL as country income.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

同最初印印來香港一樣,有待香港僱主適應,印尼同孟加拉衛生一樣差。
等菲印工人不要得吋進尺以為沒有她們不得。

男爵府

BK Milk勳章

回覆 dorianchan 的帖子

明白,我以為有jm試用了

首頁

尾頁

跳至