跳至

首頁
12345...61

尾頁

複式洋房

Re: 深井媽咪 【part 3】-- 入黎傾o下啦

Hello 大家好,

我都係深井媽咪,bb就快4個月喇.

子爵府

kokkokmama 寫道:
Hello 大家好,

bb易唔易湊呢? 全職媽媽定番緊工呀?

複式洋房

bb依家乖咗好多喇.可能真係過咗三個月大個仔咗,已經唔洗成日抱住,自己可以瞓床仔玩一陣.一瞓醒又唔會即刻喊要食奶.之前真係抱到手軟,攪到有"媽媽手".

你bb仲好細喎.湊得辛苦嗎?

ronni 寫道:
[quote]
Hello 大家好,

bb易唔易湊呢? 全職媽媽定番緊工呀? [/quote]

子爵府

都幾累呀, 因為仲係餵緊全人奶, 所以好難set schedule, 好多時個幾2個鐘又食, 同埋無出世頭3個星期訓咁多, 變左無咁多時間做自己野囉~ 我係頭2星期因為唔識抱既姿態, 已經有媽媽手啦, 宜家自己識就番好少少啦, 不過最主要都係唔夠訓囉~~之前佢d皮膚又唔好(因為我食廿八坊), 不過宜家好番好多lu!

複式洋房

你係放緊產假定本身唔洗返工咖?我都係全人奶媽媽,依家返工好似速遞員咁,拎住一大袋嘢,每日都趕,趕,趕,lunch趕食飯,趕pump奶,一放工又要趕返屋企埋身餵,母愛真偉大!

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唉...我地住呢頭搵學校係無乜選擇, 一係就走遠 dd
:-(

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

睇來呢區都好多奶媽...
我而家都仲係全人奶...大家努力, 過左三個月就會好好多, 時間表都會 fix 落來架.

為左 bb 健康, 辛苦 d 都值架.

民房

你真係好偉大, 我仔仔已兩歲,想起兩年前,我辛苦兩個月已放棄, 努力加油,我支持你. :-P

子爵府

你係放緊產假定本身唔洗返工咖?我都係全人奶媽媽,依家返工好似速遞員咁,拎住一大袋嘢,每日都趕,趕,趕,lunch趕食飯,趕pump奶,一放工又要趕返屋企埋身餵,母愛真偉大!

我本身辭左工架啦, 上年為左攪wedding就無做, 跟住結完婚諗住抖下先又有左, 咁又更加唔做諗住安胎...到而家都年半lu!! 本來係一條大懶蟲, 但而家為左呀b, 做左隻奴隸小蜜蜂... :tongue:

而家最慘係同呀b出街, 幾個鐘唔餵, 個胸谷到石頭咁...

子爵府

w_y 寫道:
唉...我地住呢頭搵學校係無乜選擇, 一係就走遠 dd
:-(

我都係咁話~~但我覺得環境同空氣for小朋友係好既!!

子爵府

w_y 寫道:
我而家都仲係全人奶...大家努力, 過左三個月就會好好多, 時間表都會 fix 落來架.

嘩)))你好叻呀? 8個月都仲餵緊全人奶呀)))) 我target都係6個月咋, 不過真係唔知有冇本事~~累都不在話下, 最慘係呀b呢排唔知做咩(呢3,4日開始), 每次食既時間好短(5-15分鐘), 但一個鐘多d就要食....攪到好忙, 咩都做唔到...

複式洋房

你就好喇,唔洗返工,可以日日陪住bb,好羡慕呀. :-(

ronni 寫道:
我本身辭左工架啦, 上年為左攪wedding就無做, 跟住結完婚諗住抖下先又有左, 咁又更加唔做諗住安胎...到而家都年半lu!! 本來係一條大懶蟲, 但而家為左呀b, 做左隻奴隸小蜜蜂... :tongue:

而家最慘係同呀b出街, 幾個鐘唔餵, 個胸谷到石頭咁...

複式洋房

希望我都可以好似你咁叻喇.

w_y 寫道:

子爵府

你就好喇,唔洗返工,可以日日陪住bb,好羡慕呀. :-(

咁邊個幫你湊b呀?

複式洋房

我阿媽囖.好在有佢咋,放工返去又有住家飯食.我真係好驚d"賓賓印印"咖,成日聽埋咁多佢哋d衰嘢.你呢,湊bb之餘,洗唔洗做家務呀?

[/quote]

咁邊個幫你湊b呀?[/quote]

子爵府

你同mom一齊住呀? 咁幾好wor, 唔駛咁辛苦~~
我都有做家務架, 自從陪月走後要自己煮飯添, 不過都會1-2星期搵part-time做d deep cleaning既野, 如洗浴缸/kitchen個d, 但每日自己都要做好多家務架 又要執屋, 又要洗衫, 燙呀b的衫, 煲湯, 燉野, 仲加上服侍呀b...都夠忙lu!

複式洋房

我唔係同阿媽住,不過我哋住同一個屋苑,唔同坐,都好方便.
嘩.湊住阿b你仲可以做咁多家務同煮飯,犀利!咁你咪要湊住阿b去買餸囖?好唔方便喎?
你個part-time好唔好咖?收幾錢呀?

子爵府

咁我就無湊呀b去買送, 暫時都係我媽咪佢一星期黎一至二次幫我買哂d野, 到遲d搬出去村口個面就會自己買啦, 而家唔係咁方便嘛~

我係用agent架, 即係唔駛自己買insurance個d, 加上可以隨時換人嘛, 佢有好多package, 我用緊$880/4次/@4hr囉~~ http://www.all-in-one.com.hk/chi/dh_T&C.htm

大宅

各位深井媽咪:

請問你們有無發覺深井朝早好塞車丫,我返工8:xx塞到嘔,今日非繁忙時間09:50未到麗都巳見一條好長的車龍,足足塞了20mins才過麗都果支交通燈,之後又塞了10mins才可出屯門公路,即是我非繁忙時間共用了30mins 先可離開深井

我頭先忍不住致電運輸署交通部反應深井交通嚴重擠塞情況,如果你們都認為該區應改善交通情況請大家亦致電反應。

現在碧堤未入晒伙巳塞成咁,將來這區越住越多人真不知點算?

別墅

係呀, 一方便係整路, 最衰係d的士成日係海韻長泊, 我見其他車要cut線, 好危險,

Longman, 可以打邊個電話去投訴, 之前我try to Police department, 佢地話要填Form,

大家都打吓電話, 希望有所改善, 同埋, 我想有車direct去Tsimshatsui / Jordan, 我覺得d van 仔好貴, 由元朗去佐敦$16, 深井都係$16

首頁
12345...61

尾頁

跳至