烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:同場加映 食用熟石膏粉半茶匙及鷹粟粉半茶

原帖由 fungwongphie 於 13-02-23 發表
同場加映
食用熟石膏粉半茶匙及鷹粟粉半茶匙,用凍滾水一湯匙拌勻,放大碗中(我用了德國製2層空心夾心碗) ...
豆腐花正!! 學到野,多謝分享。想問妳部機買幾錢?

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:FrankieFUNG+發表於+13-2-23+18:52+

原帖由 andyman 於 13-02-23 發表
德國寶果部都可以,但問題係飲一杯都好飽..........
其實我覺得德x寶太大架

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由+fungwongphie+於+13-02-23+發

原帖由 ahmiu1120 於 13-02-23 發表
上工聯會網站睇吖

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
何謂不誠實使用電腦??

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

fungwongphie 發表於 13-2-23 22:01
其實我覺得德x寶太大架
我暫時都係用攪拌機,再隔渣,煮熟,享受做的過程

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

複式洋房

引用:Quote:原帖由+fungwongphie+於+13-02-23+發

原帖由 ahmiu1120 於 13-02-23 發表
http://www.hkftu.com.hk/promo4.php

珍珠宮

引用:Quote:fungwongphie+發表於+13-2-23+22:01+

其實真係自己磨都得。請問你用乜隔渣呀? 佢嗰個好似唔係咁得

何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+ahmiu1120+於+13-02-23+發表

原帖由 queen1221 於 13-02-23 發表
http://www.hkftu.com.hk/promo4.php

何謂不誠實使用電腦??

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

fungwongphie 發表於 13-2-23 22:24
其實真係自己磨都得。請問你用乜隔渣呀? 佢嗰個好似唔係咁得
我用兩個煲湯袋, 靜靜話你知呀, 絲襪都得架:mrgreen::mrgreen:
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

引用:Quote:fungwongphie+發表於+13-2-23+22:24+

我用兩個煲湯袋, 靜靜話你知呀, 絲襪都得架
thank you試o下先

何謂不誠實使用電腦??

男爵府

引用:Quote:原帖由+ahmiu1120+於+13-02-23+發表

原帖由 queen1221 於 13-02-23 發表
謝謝你

大宅

引用:同場加映 食用熟石膏粉半茶匙及鷹粟粉半茶

原帖由 fungwongphie 於 13-02-23 發表
同場加映
食用熟石膏粉半茶匙及鷹粟粉半茶匙,用凍滾水一湯匙拌勻,放大碗中(我用了德國製2層空心夾心碗) ...
個豆腐花好似唔似好成型

珍珠宮

原帖由 茂哩媽 於 13-02-23 發表
個豆腐花好似唔似好成型
好軟囉,都係solid,好似水蛋咁,喜愛硬身D既可以放多D石膏粉。我跟咗個包裝上指示1100ml用一茶匙石膏粉,我500ml咪用半茶匙,我諗3/4茶匙都可以的

何謂不誠實使用電腦??

男爵府

回覆:自製豆漿

唔知點解,自己整既豆漿唔香又味又寡

Season.guo  加少少米或者麥片落去一起整會香口啲  發表於 13-3-4 11:57

珍珠宮

引用:唔知點解,自己整既豆漿唔香又味又寡 +

原帖由 國民A 於 13-02-24 發表
唔知點解,自己整既豆漿唔香又味又寡
加糖飲?

何謂不誠實使用電腦??

男爵府

引用:Quote:原帖由+國民A+於+13-02-24+發表唔知

原帖由 fungwongphie 於 13-02-24 發表
加糖飲?
已經加左糖,但我試過買出面賣自製豆漿鋪頭的,d味真係有分別。請問你地係咪只落黃豆整?

翡翠宮

大廚勳章

andyman 發表於 13-2-23 22:20
同我以前做法一樣,好麻煩,又要睇住個火唔好比佢滾瀉

andyman    發表於 13-2-24 00:56

翡翠宮

大廚勳章

國民A 發表於 13-2-24 00:53
已經加左糖,但我試過買出面賣自製豆漿鋪頭的,d味真係有分別。請問你地係咪只落黃豆整?

...
唔係喎,自己整個D豆漿香好多
你係唔係水多?

男爵府

引用:Quote:國民A+發表於+13-2-24+00:53+已經加

原帖由 tp168 於 13-02-24 發表
唔係喎,自己整個D豆漿香好多
你係唔係水多?
我落成杯半豆啊,你呢?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+tp168+於+13-02-24+發表唔係

原帖由 國民A 於 13-02-24 發表
我落成杯半豆啊,你呢?
幾多水先? 1杯半係普通量杯? 好多喎

何謂不誠實使用電腦??

男爵府

引用:Quote:原帖由+國民A+於+13-02-24+發表我落

原帖由 fungwongphie 於 13-02-24 發表
幾多水先? 1杯半係普通量杯? 好多喎
九陽附送嗰隻杯既杯半囉,落1公升水,啱嗎?

Season.guo  太多水啦,我放二杯都係放1公升水  發表於 13-3-4 11:59

首頁

尾頁

跳至