自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

回覆:早幾日有個post討論外傭同雇主出去食飯無得食,坐門口,想講句說話!

我個舊印,佢食豬架都一樣麻麻煩煩,佢初黎時我都會帶佢食早餐,但有次佢自己揀左牛面,竟然食左兩啖就唔食,最嬲佢唔食就早出聲分啲比我老公丫,話佢仲若無其事,我帶佢去食野,唔係要佢湊女,我同囡出街由頭到尾都係我自己湊,自己餵,一心唸住對佢好,自此我唔再帶佢食,慳返,呢啲人唔洗對佢好。

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:早幾日有個post討論外傭同雇主出去食飯無得食,坐門口,想講句說話!

其他唔講,樓主帶埋佢去Ruth\'s Chris, 叫一份牛扒佢一個食,就真是濶佬

wing514   有呢D顧主仲想點  發表於 13-4-29 10:00

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我從來無帶工人出去的, 煩小樣.

柏架山莊  "幾多野攞都唔使佢跟尾,比佢留係屋企,大家都舒服 " agree  發表於 13-4-29 10:29
柏架山莊    發表於 13-4-29 10:29
meow~meow  Me too ! 幾多野攞都唔使佢跟尾,比佢留係屋企,大家都舒服  發表於 13-4-29 09:58

子爵府

有次我家姐帶印印食海鮮,問佢食唔食篜帶子,佢話食,跟住佢only食咗帶子上d粉絲,成隻帶子無食過。

柏架山莊    發表於 13-4-29 10:29

男爵府

唔食 +

原帖由 cksy_bb 於 13-04-27 發表
唔食
自己點左又唔食真係好過份

男爵府

關於早幾日jm們討論,同外傭出去,又唔比人

原帖由 cksy_bb 於 13-04-27 發表
關於早幾日jm們討論,同外傭出去,又唔比人食,要人齋坐,做僱主既好似有啲刻薄,亦有其他jm認為,可能外傭 ...
即係等如,平時安排工人響廚房食飯,有啲懶正義人士會話佢自己唔會叫工人匿廚房食,要同枱好似一家人咁一齊食!
實情,啲工人反而怕你叫佢一同食啦,佢自己一個響廚房食自由自在不知幾開心,唔駛食到咁拘緊!

meow~meow  瞎子摸象、只睇片面,大把人係咁  發表於 13-4-29 09:59

子爵府

貓狗褓姆 DHA勳章 畀面勳章

都係嫁,你留佢係屋企佢仲開心,大家都好又唔洗就住佢。

男爵府

cksy_bb 的帖子

好彩我而家個印印工人真係好好,佢知香港地出外食經常都會有豬肉,如出外食,基本上我地會先搵一搵餐牌有邊啲無豬肉,然後俾幾款佢任選一樣!但有啲地方真係好難揀全無豬肉,咁我工人會食同一碟餸既其他配菜!

男爵府

啲姐姐真係唔鍾意同我地出街,我前兩個印印,你問佢出唔出去食,佢都話唔駛,反而你俾幾拾蚊佢幫襯鄉里個啲士多,佢重開心。
我個姐姐本來同枱食飯,整整下自己話遲啲食,之後就自己係廚房食,可能佢都唔想食煮俾我地啲餸,我都無理佢食乜,總知買左野俾單我,唔過份就算。

大宅

引用:好彩我而家個印印工人真係好好,佢知香港地

原帖由 siuyi 於 13-04-27 發表
好彩我而家個印印工人真係好好,佢知香港地出外食經常都會有豬肉,如出外食,基本上我地會先搵一搵餐牌有邊 ...
我個係,同碟唔同煮唔食,出前一丁話有豬油炸過唔食,講究到極

tingtsang  佢就想ar~~豬油咁貴  發表於 13-4-28 01:19

公爵府

醒目開學勳章

所以我好少帶姐姐食飯,尤其是d仔大左

子爵府

如佢成碟冇掂過可以PACK走或搵其他人食
好過浪費
同OUTBACK D 野都算貴,唔係快餐店

柏架山莊    發表於 13-4-29 10:31

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

有一大碟無豬肉嘅餸,同少少肉碎食淨,佢自己兩碟放埋一碟(分兩邊擺),第二日,我地食左d肉碎,諗住比無掂到肉嗰邊d餸佢啦,點知問佢有無食"我倒左啦!"
激到我死死下,大佬,唔x食早響吖!
佢之前都無甘麻煩,唔知聽咩人教到甘………

大宅

仲有係餐餐自煮自食,一日屋企前後煮四餐,買油買到嘔,屋企用葡萄籽油x$70每支,即係禁講,有時都預左駛多些希望別人領情,點知一霜情願!我開topic點解要refer to 之前post 呢,只是想用實例去支持,其實香港僱主好多都係經過有些因由先會對工人執到正姐,並非外間一些人以為中產憎人富貴厭人貧,過倒自己過唔倒人!一隻手掌拍唔響既。有時執得嚴謹因為始終請姐姐係對屋企,想屋企人過得好,這點就等於工人離鄉背井到香港打工,都想賺錢回家過好點,但往往後者有人同情,前者則無人體諒。

公爵府

比著我,我唔會再帶佢出街食,留响屋企食自己最安全。好在我請菲姐,煩少樣

柏架山莊    發表於 13-4-29 10:32

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:cksy_bb 的帖子

點解要帶埋佢去?

侯爵府

BK Milk勳章

我帶我個賓姐去任食火鍋、食幾粒丸一碟肥牛已經玩完從此之後如果我地去任食、我會買定据鍾意既麵包西餅比据食。相信系好多旁人眼中我都系衰僱主一個

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好老實 香港地出去食嘅牛腩麵檔,餐廳嘅沙嗲牛麵入面嘅湯 99%都係豬肉熬 避得幾多 好彩我d公主冇咁緊要 佢地明白而且多數都會話做工冇辦法 唔通唔食咩 就算屋企炒餸有豬肉都只係唔夾豬肉食 唔會一啖都唔食

侯爵府

回覆:cksy_bb 的帖子

樓主唔駛咁勞氣,佢地通常都唔好意思叫,我地出去通常幫佢叫雞的野,佢地通常都食既。佢地對宗教的執著,我地唔明架啦。

大宅

引用:樓主唔駛咁勞氣,佢地通常都唔好意思叫,我

原帖由 ipipipip 於 13-04-27 發表
樓主唔駛咁勞氣,佢地通常都唔好意思叫,我地出去通常幫佢叫雞的野,佢地通常都食既。佢地對宗教的執著,我 ...
我尊重佢對信仰既虔誠,我比佢拜神,但唔好要我惹麻煩,我對浪費食物好好好好反感!

首頁
12345...8

尾頁

跳至