親子旅遊

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

Betty媽咪 發表於 13-6-8 09:23
可能以前(刀有二十年) d 配套冇咁好,落後d. 我整個行程淨是記得好凍,冇心机。訓蒙古包有暖氣。就是咁我好 ...

你好叻, 我以前聽都未聽過 呼倫貝爾尼個地方名,

只係老公今次話要去哈爾濱和滿州里, 我心想, 要坐成十幾個鐘頭火車一去一滿州里, 又花時間, 又辛苦,

再看看旅遊BLOG, 才知道有呼倫貝爾大草原..

才安排這次旅行呢...

我都好想訓蒙古包, 但老公更想住俄式的民宿呢...

很期待..

侯爵府

gogo2000 發表於 13-6-8 22:38
"風吹草低見牛草"
呢個都係我兒時夢想去的草原
不過現在聽講草原被破壞得好緊要
好期待你去完番來分享下草原之旅
睇下現在的草原是怎樣

我都好期待..

我見旅遊BLOG 草原D想真係好靚, 真係想都無想過自己會去,

我都好係尼度和大家分享靚相呢...

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

依家少去大陸lu,民風差好遠了....

珊瑚宮

回覆:夢遊俄羅斯X風吹草低見牛羊@呼倫貝爾

現在吾多想去大陸玩。

以前勁喜歡,靚景,平,有特色,現在什麼都怕

子爵府

回覆:12312 的帖子

其實仲有好多地方值得去,當然好多出晒名的都好商業化當旅客水魚。但大陸風景真不錯,又冇語言隔膜。一年能遊一次很滿足了

Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

珊瑚宮

引用:其實仲有好多地方值得去,當然好多出晒名的

原帖由 Betty媽咪 於 13-06-09 發表
其實仲有好多地方值得去,當然好多出晒名的都好商業化當旅客水魚。但大陸風景真不錯,又冇語言隔膜。一年能 ...
近年去台灣多。

已前不用就小朋友,可以好平去玩。

子爵府

你直頭是台灣達人啦!
細路話唔再返大6
因為點與點確實好長車程!

Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

珊瑚宮

引用:你直頭是台灣達人啦!細路話唔再返大6因為

你直頭是台灣達人啦!
細路話唔再返大6
吾系,因細路喜歡自由行。

珊瑚宮

引用:你直頭是台灣達人啦!細路話唔再返大6因為

你直頭是台灣達人啦!
細路話唔再返大6
大陸自由行已去"北京,上海,廣州"。。

已前自己去過"九騫溝,黃龍,四川動物園(玩熊貓),長江三峽,重慶,北京,哈爾濱,滿州里,丹頂學保護區,青島,泰山,孔子故居,恒陽,蘇州,杭州,南京遊。海南島。

子爵府

大陸我近幾年多數自由行或直接做大陸包團(因人太多,自顧不暇)。香港團是買野團至怕。 以前冇細路點玩都得。而家要就佢地學校假期已少左出門次數。
我都想再去台灣但要天氣涼 d 先可再起行!

男爵府

引用:Quote:原帖由+SumSumBB+於+13-06-07+發表你

原帖由 焯媽媽 於 13-06-07 發表
甘要多謝國航啦!

因為我登記國航鳳凰知音, 之前飛左2次歐洲之後, 就儲了二萬幾飛行里數。
鳳凰知音換飛係咪一定要大陸飛?之前幾次坐國航飛歐洲怕麻煩,都係儲番asia miles 呢

珊瑚宮

引用:大陸我近幾年多數自由行或直接做大陸包團(

大陸我近幾年多數自由行或直接做大陸包團(因人太多,自顧不暇)。香港團是買野團至怕。 以前冇細路點玩都得 ...
要顧住細路,都是玩返舒服行程

侯爵府

引用:Quote:原帖由+焯媽媽+於+13-06-07+發表甘要

原帖由 prswinki 於 13-06-09 發表
鳳凰知音換飛係咪一定要大陸飛?之前幾次坐國航飛歐洲怕麻煩,都係儲番asia miles 呢

...
鳳凰知音係可以換國航航班深圳航空, 山東, 大連, 長榮, 或者國泰, 維珍機票都可以。
選擇都唔小。

侯爵府

很吸引的旅程.

侯爵府

焯媽媽 發表於 13-6-9 15:41
鳳凰知音係可以換國航航班深圳航空, 山東, 大連, 長榮, 或者國泰, 維珍機票都可以。
選擇都唔小。

鳳凰知音換機票的里數似乎稍高, 我上年坐國航里數放了入Asiamiles.

侯爵府

dillon 發表於 13-6-13 18:58
鳳凰知音換機票的里數似乎稍高, 我上年坐國航里數放了入Asiamiles.

真的嗎? 但係我換左哈爾濱機票之後, 差不多用晒D鳳凰里數..

等我快D CHECK 下先..

侯爵府

dillon 發表於 13-6-13 18:56
很吸引的旅程.

其實PLAN 今次的行程, 覺得自己認識的中國文化和歷史很小..

所以會安排一日去長春, 認識偽滿州國的歷史..

好期待今次的旅程..

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

個行程好吸引呀

侯爵府

回覆:焯媽媽 的帖子

心在草原, 身在港。。。
太期待了。。。

侯爵府

OMG,

今天, 北京有黃色預警, 包括我坐去海拉爾的飛機在內,

有很多班飛機延期或者停飛..