自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

回覆:湊仔出街,行山背囊都揹爛埋......

2歲仲要拎d咩?

想當年呀囡2歲我連奶粉都唔駛帶

1件薄外套,濕紙巾,乾紙巾,水

出得門口架喇喎

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

north faXX, 用極都唔爛, 所以已轉其他牌子, 一爛可以買新
BK の 會員
Merry X'mas!!!

珊瑚宮

virox 發表於 13-10-4 08:28
各位C姐,我想問你地湊仔買邊隻背囊又實用又耐用呀???
因為我本身用個隻已經係NIKX,行山特大客量個隻 ...
從不帶玩具。

侯爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 BK Milk勳章

我湊仔出街好輕便,一包濕紙巾,兩塊尿片,一件長袖衫,一把交剪一個匙羹,一樽水。2架細車仔。

大宅

wy_yen 發表於 13-10-4 09:20
我細仔16個月大,其實同佢出街,我都可以好輕便咁只揹個細斜揹袋出街。因為有時只出2,3個鐘,帶2條片,紙 ...

same here

細佬15個月, 已經食2餐奶, 下午茶食面包或其他固體食物, 晚餐都已經食街飯, 所以就算出足一日都好方便!
水, 餐具, 衫, 片, 乾濕紙巾, 少少玩具(多數唔帶), 就算加埋哥哥嘅嘢, 都仲係好少

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

裝埋餸就梗係重啦, 亞囡初戒日片個陣只會帶多一條底底, 一條褲, 一件褸出街, hip seat, 水樽一個, 餐具 (筷子, 叉, 較剪), 濕紙巾, tissue, 有時去得耐會spare一餐奶, 怕佢唔肯食街外野, 我唔俾亞囡帶玩具出街。但我手袋會放定一部ipad, 所以未出現過你講既情況, 我都只係用緊大小小既背包

大宅

個袋愈大愈會自然裝多野, 我一直都無用媽咪袋, 佢細個時要食奶換片, 帶奶樽,細嘅熱水壸, 凍開水就倒喺奶樽到, 已經帶少個水樽。。。另外帶一包細濕紙巾,2包片。。。歲半之後我已經用返自己d 細手袋仔, 因為已介日片,同埋可以食大人野,吾使飲奶

禁止訪問

BK Milk勳章

禁止訪問

BK Milk勳章

珍珠宮

引用:Quote:ferrari2007+發表於+13-10-4+09:44+

原帖由 jwkkwok2013 於 13-10-04 發表
O甘如果要用多一條片O甘點呀?!
紗巾口水堅果D呢?
餵左奶出去食飯, 我都係O甘呀, 但係要O係下一餐奶前返 ...
咪講左去得遠會帶多些少嘢,你冇睇最後幾句?紗巾我冇帶架,有乜問題?口水肩已經掛喺頸,我仔細時唔係點流口水,一條口水肩已夠用~

人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

珍珠宮

引用:2歲仲要拎d咩?想當年呀囡2歲我連奶粉都唔

原帖由 candybbnow 於 13-10-04 發表
2歲仲要拎d咩?

想當年呀囡2歲我連奶粉都唔駛帶
me too,但會帶多半樽水for佢隨時飲d水

人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:wy_yen+發表於+13-10-4+09:20+我細仔

我個係6個月, 唔係16個月呀
Oh,sorry,睇錯左tim
不過其實半歲都已經開始食固體,帶糊仔都係用水或奶沖,又或者食晒野先出街,到下餐之前返屋企,都已經可以帶少好多野喇!
不過可能係我特別,其實我好少用紗巾。。。如果佢流口水,你可以用口水肩代替。
片其實如果佢冇病痛時,都預計到大概用幾多片,同埋我唔係果d痾得果1,2篤尿o係片就要換片o既媽媽,當然如果佢patpat比較敏感就一定會換密少少,否則,我1日都係用3~5條片咋。。。。所以我帶夠用就可以了。
其實有時係家長過份緊張,所以先會愈拎愈多野出街,有時好多野都唔係必需都會拎埋出街ga。
乾紙巾我係用huggies薄盒裝放屋企用果種抽取式,咁就可以帶多d紙巾但又唔使帶細細包一包包果f紙巾,用時又方便d。濕紙巾帶一包細包,因為唔夠是但見到萬0果d隨手都買到。
所以有時真係睇自己點執個袋咋。

大宅

畀面勳章

我從來都係好輕便, 帶兩條片, 一小包濕紙巾, 紗巾兩條, 兩格奶粉, 奶樽一個就去街,
水都費事拎, 去到邊冲到邊我有時都唔明點解依家d父母出街又似咁大陣仗?

禁止訪問

BK Milk勳章

珍珠宮

引用:我從來都係好輕便,+帶兩條片,+一小包濕紙巾

原帖由 psypsy1144 於 13-10-04 發表

我從來都係好輕便, 帶兩條片, 一小包濕紙巾, 紗巾兩條, ...

所以我唔明點解帶B出街要咁勞師動眾咁辛苦

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+jwkkwok2013+於+13-10-04+發

原帖由 wy_yen 於 13-10-04 發表
Oh,sorry,睇錯左tim
不過其實半歲都已經開始食固體,帶糊仔都係用水或奶沖,又或者食晒野先出街 ...
補充:我經常1拖2出足成日街,都係帶好少野ga。
細仔得果個幾兩個月大時,我仲1拖2去迪迪尼玩ga,去一去都幾鐘喇。
又試過同2個仔同朋友去到中山公園咁遠(我家住荃灣),我係ftm,要湊埋個大就更少推車,去邊都係揹晒上身,包括阿仔,所以我個袋係要盡量輕便

珍珠宮

引用:Quote:ferrari2007+發表於+13-10-4+11:12+

咪睇左囉, 呢幾句嘛 : 如果去全日,就帶條褲以防漏尿、奶粉格同多一條片,得左帶條褲,粉格同多一條片O甘大 ...
咁你帶得多係你嘅事,你覺得有需要咪帶囉

禁止訪問

引用:各位C姐,我想問你地湊仔買邊隻背囊又實用又

大宅

醒目開學勳章

我用BodySac...好耐用...平靚正...

禁止訪問

BK Milk勳章

首頁

尾頁

跳至