跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原文章由 pekklegigi 於 07-8-31 17:25 發表
我今日係牛頭角健康院覆完診,
同聯合相比, 真係差天共地,
健康院d護士真係好到爆,
又細心又唔會"鹽"你煩,
仲唔駛錢...
我9:30去到,
10:15就走得...
不將軍澳醫院有婦產科嫁咩...
姨....
咁早知唔駛係聯合生啦! ...

將軍澳醫院只係得婦產科檢查, 冇產房o架, 所以都一定要在聯合生!

民房

我預產期係12月31號呀! 好多人都話聯合d姑娘好衰! 我上次返去覆診既時候, d姑娘都好似唔想做咁~d態度超差囉!

民房

Hello 各位媽咪
因我試過17週時血壓高, 要到聯合(好似5樓)住院觀察一天, 我覺得 d 姑娘同亞嬸都 o.k 喎,唔差, 不過我就要"訓冷行",因沒有床位, 希望到生時有床位啦!!
**我預產期是 12 月 28 日**

別墅

原文章由 AMY_WINKY 於 07-8-23 22:17 發表
八月二十日怎樣呀??

AMY_WINKY,

唔好意思, 因為 8/20 覆完診之後, 醫生決定要抽羊水, 所以係依段時間冇咩心機上網. 果日我攞到2日假紙, 因為第二日要抽羊水嘛, 不過果醫生其實唔係太願意, 所以我下次都係攞半日就算.
ANYWAY, 唔該你....

民房

唔洗客氣:loveliness:, 你無咩嘢嫲??
原文章由 Sica 於 07-9-3 12:52 發表

AMY_WINKY,

唔好意思, 因為 8/20 覆完診之後, 醫生決定要抽羊水, 所以係依段時間冇咩心機上網. 果日我攞到2日假紙, 因為第二日要抽羊水嘛, 不過果醫生其實唔係太願意, 所以我下次都係攞半日就算.
ANYWAY, 唔該你. ...

別墅

原文章由 AMY_WINKY 於 07-9-3 22:01 發表
唔洗客氣:loveliness:, 你無咩嘢嫲??

多謝你的關心, 暫時等緊報告. 最懷打算係要終止懷孕, 總之一言難盡啦. 今個星期六就有決定, 所以心情複雜, 希望冇事啦.:-|

大宅

原文章由 Sica 於 07-9-5 18:28 發表

多謝你的關心, 暫時等緊報告. 最懷打算係要終止懷孕, 總之一言難盡啦. 今個星期六就有決定, 所以心情複雜, 希望冇事啦.:-|

抽羊水驗只係以防萬一姐,
擔心是在所難免,
你要記住阿b會同你一齊撐落去嫁,
星期六等你既好消息啦!
健康活潑的BB來臨了 ;-)

男爵府

Hi !! 大家好 !! 我預產期07/12/2007.在藍田健康院做產前.. !! 10/09(星期一 )就第一次上聯合...不過我是第二胎.. 我都預備咗要做一個早上.......!!

別墅

原文章由 pekklegigi 於 07-9-6 19:28 發表

抽羊水驗只係以防萬一姐,
擔心是在所難免,
你要記住阿b會同你一齊撐落去嫁,
星期六等你既好消息啦!

我星期五果日見咗個兒童心臟科醫生, 佢同我照咗成個鐘頭超聲波, 而且仲好清楚同埋好詳細咁同我講解 BB 的情況. 暫時都冇咩大問題, 只係有啲小問題啫.
現在已經放心咗啲, 不過抽羊水報告就仲未有, 要下星期一返聯合覆診時先知結果.
多謝你的關心 , BB同我都會繼續努力架...

民房

你放心啦, 小B一定會無事, 記住日日開心啲笑!!!
原文章由 Sica 於 07-9-10 12:07 發表

我星期五果日見咗個兒童心臟科醫生, 佢同我照咗成個鐘頭超聲波, 而且仲好清楚同埋好詳細咁同我講解 BB 的情況. 暫時都冇咩大問題, 只係有啲小問題啫.
現在已經放心咗啲, 不過抽羊水報告就仲未有, 要下星期一返聯合 ...

大宅

原文章由 Sica 於 07-9-10 12:07 發表

現在已經放心咗啲, 不過抽羊水報告就仲未有, 要下星期一返聯合 ...

你要記住有永不放棄既精神呀, 阿b 同你一切努力中

大宅

我今日係聯合上左個產後護理既講座呀,
你地有無上過呀,
學到好多野嫁.

別墅

原文章由 pekklegigi 於 07-9-15 23:10 發表
我今日係聯合上左個產後護理既講座呀,
你地有無上過呀,
學到好多野嫁.

我都有上呀, 不過產後護理係我係聯合第一個聽的講座, 我都覺得好有用呀.

[ 本文章最後由 Sica 於 07-9-18 16:02 編輯 ]

男爵府

我是新加入 ! 預產期是 14/12, 在將軍澳健康院檢查, 我亦都在聯合醫院照了結構性超聱波, 當時 bb 好百厭, 不太肯定是男定女 ga !

雖然老公想同我一齊入產房, 因為報名太遲, 已 full 哂, 好可惜同失望 ! :cry:

我想問吓在健康院的產前講座, 你們說的產前運動班究竟在那兒報 ga ?? 我想聽吓 !

唔該哂 ! 請多多指教 !

大宅

Joancyf,

我報左10月的陪產, 但應該不會去了, 你可問問姑娘可否將quota transfer 比你呀, 日期是 11/10 及 18/10, 但我下次覆診是 18/10.

男爵府

好呀 ! 但是咁樣 transfer 唔知醫院比不比, 等我問吓先 ! 再同你聯絡 !

如果可以真是多謝你 !

點解你唔上呀 ??

大宅

Joancyf,
我想我應該去c+生, 因我想對住個熟悉的醫生, 同埋老公可以陪我, 因我唔想每天只見2小時有人來探我.

男爵府

原來如此 ! :lol: 你會在那裡生呀 ?? 其實我都心大心細,一方面想慳些 $ 比 BB 用, 一方面又想在私家生, 真不知如何是好 ?? 是呢, 你幾時預產期 ??

我成日覺得雖然現在 7個月, 但個肚好似沒有別人咁大, 唔知是不是心理作用呢 ??

大宅

Joancyf,

我個醫生在仁安的, 他真係唔錯, 我預產期在12月初, 老實說, 我之前都有想政府生, 但我看番之前D人的COMMENTS, 例如CUT 完後聯針只係聯左一半, 到個媽媽覆診時才發現......另外, 我同事形容政府類似 "軍訓".....我都驚左一半啦....

雖然係比貴很多, 但我寧願之後SAVE 過啦, 因想自己生的時候個心定D.

複式洋房

Joancyf,

我同你一樣預產期都係12月14日, 之前都未決定究竟去聯合生or去仁安生, 正如 honeylky 所講, 但求生得安心兼且有自己睇開既醫生接生, 就算c+貴, 最後都係決定去仁安生, 錢用了就再搵過啦!

首頁

尾頁

跳至