夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

Happy Birthday! 勇敢d行出第一步, 之後嘅路就算辛苦都係開心!

翡翠宮

唉! 真係貧賤夫妻百事哀呀 老實講你現在究竟係仲想同佢一齊定一話已經心死先 我個人認為兩公婆真係無計得咁清楚邊個用錢落頭家到多d 但我覺得就算做唔到公一份婆一份時你老公都好應該盡一點綿力 話須佢高不成低不就啫, 你叫佢咁以後唔使佢去搵工, 佢只須負責屋企所以家頭事務便可, 而你就一心向外搵錢返黎養家 如果佢話自己做唔到, 就限佢三個月內好好醜醜都要攞到五千蚊返黎做家用, 家陣考個牌做看更一d都唔失禮佢丫 做樓面就話怕dirty啫, 家陣做看更又有冷氣嘆又唔使佢做得個坐字啱曬佢何車啦 如果佢咁都唔肯, 你就同佢講話律師樓見啦 唉佢呢d2世早係難攪d架啦, 不過你一定要硬過佢囉 否則比佢大聲吼一下你就騰既佢實唔把你放在眼裡啦

複式洋房

首先他現在在家有做家務的, 重做到好像有人追住佢咁..叫佢去看吓email(我send)去打電話找工, 佢都話好多家務未做...
不過每次他見我們返去(平時我們是跟我媽住因她同我湊女)sat 晚sun走,他就立刻做回其二世祖等我去做家, 如有次我不覺床上有衫無去接, 他就發神經鬧我不理屋企, 以為湊住個女就大x哂, 我己即刻去做, 他重話現在才做不好做啦!!!!
靠他照顧頭家-他不會煮飯同湊女- 就死得啦..你估佢不想呀, 即刻大安指意在家做大少, 我回家又做工人, 佢就出街重要問你拿錢..

重有佢做不到看更的, 一是他看不起因我有提過吓, 別人做無問題他就不得, 二他拿不牌架有底..

如叫佢拿5千元反來, 1他不會找到工可以比, 2, 佢有都不會比, 因他自己無錢用..試過他返工放下4千元比佢呀媽, 每人拿反100元,好像好好呢!! 全個月拿反哂重包埋煙茶飯八達通.., 比2千我(當時我大肚無工做咗2年), 轉頭每星期六佢去玩就問我要番34百...死未!!

複式洋房

佢剛比咗個message話愛我的心永恆不變, 我心好唔舒服, 好想吐, 佢一點都不感到有問題存在! 好驚呀!!!!

子爵府

對住個毫無責任感而又唔知自己有問題0既人, 真係好頭痛。
以佢咁自我0既人, 真係唔適合有家室, 對自己都負唔到責任, 何況對妻兒???
愛唔係得把口講, 只要求佢為頭家出0的力都做唔到....邊算係男人??
你都係疊埋心水諗自己同個女啦... 佢一定唔可能會改....
其實佢真係好悲, 幾十歲人, 遲下佢自己父母都會走, 佢自己點生存呢???
始終人不為己天諸地滅, 你盡左力冇辦法唯有同個女開始新生活....
原文章由 lro14sheung 於 07-10-17 18:15 發表
佢剛比咗個message話愛我的心永恆不變, 我心好唔舒服, 好想吐, 佢一點都不感到有問題存在! 好驚呀!!!!

複式洋房

其實爸爸已去了10年, 現得佢呀媽..但佢呀媽都在安老院不郁得,比不到錢佢才攪成咁...
就是我知我離開他會無人無物我才不忍, 生怕像推他去絶路...

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

45年歲人仲1d負責任心都無, 你問佢而家佢嫁你定你娶佢, 佢覺得你有負任養佢, 咁佢係咪跟你姓?係咪個女跟亞媽姓?呢d人忍屎忍尿都吾好忍佢, 要錢?得, 做哂屋企所有野先:執牀,摺被,洗衫,煮飯,當請個鐘點工人, 條氣都順。

複式洋房

佢肯才怪, 見我不做就吵無歸屬感, 無責任感, 佢一個人做唔哂...
又要做大男人, 要面, 怕人笑.. 找不到工他話他都無辨法....

大宅

養唔到我唔緊要, 但係唔該唔好要我養埋你:tongue: ~
樓主, 我真係好佩服你, o甘都忍到, 勁 , 小妹真係甘拜下風!

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 lro14sheung 於 07-10-15 16:59 發表
我結婚一年半,女兒只得一歲, 當初有咗時太開心在無經濟基礎之下便草草結婚, 滿以為大家一起努力就可以..
但是並不簡單..
結婚前: 待我如小公主, 偶然問我拿錢要威要面
結婚後, 他媽媽健在時: bb未出時還好, 出來之後 ...

有咗時太開心在無經濟基礎之下便草草結婚 >>> 未婚懷孕又無錢都咁開心....., 奇怪 .

結婚前: 待我如小公主, 偶然問我拿錢要威要面 >>> 無嘢講 ?-( .

翡翠宮

樓主:
結婚前佢已經問你攞錢要威要面???
咁你都仲肯比佢呀???
呢個係縱容佢的行為,而唔係愛佢的表現~~~

我都覺得好奇怪?-( ?-( ?-(
點解無錢又未結婚,有左bb都仲會好開心???
唔係應該好閉"蟻"先啱架咩???
係完全無經濟基礎的情況之下結婚,根本就係愛得麻木的表現,根本就無考慮清楚,結婚前佢都夠膽死問gf攞錢使,都應該知佢係乜野為人喇!!!

你老公無野做幾耐???佢以前有乜野工作經驗???佢以前做野時的工作態度o唔ok???佢乜野學歷???以前做野識得的朋友幫唔幫到佢???可唔可以介紹工作比佢???
如果佢以前做野的態度都已經好懶散,又好難怪無人肯介紹工作比佢???唔通揾自己較飛咩???

我honey之前都試過一段長時間無野做,佢以前份工人工都幾高,但佢做開個行依架請哂d大學生,佢呢d學歷唔係高的唔會再有人請,但聽佢以前d同事講佢做野好有交帶,又好有責任感,依架終於都揾到野做,但收入唔太穩定,但我睇得出佢好比心機做,但始終都係靠以前d同事,依架出黎做野好多都要靠人面靠關係,所以工作態度係點,其他人有眼睇~~~

我講我的經歷出黎,其實想話比你知,我好明白你依架的心情,但我honey就算無野做咁耐都未問過我攞一毫子使,拍拖所有的支出都係佢比,初時,我身邊的朋友同屋企人都好唔睇好我們,認為佢無野做配唔起我,依架先至接受左~~~

究竟你屋企人知唔知你依架的生活係點???知唔知你老公無野做???佢地有乜野講???

[ 本文章最後由 小manman 於 07-10-18 18:05 編輯 ]

民房

lro14sheung,

你係咪傻家, 定係被虐狂, 唔該你唔顧自己都理下個女, 將來佢學佢阿爸一成, 社會上又多一個寄生虫, 你老公早死早著

大宅

樓主,一件問題的發生係兩個人ge責任,絕對不是單方面的造成.
你想跟他離婚但又怕這又怕那,只有永遠解決不到事情,想想你的孩子,在這樣叫做有父母親的家庭成長會健康嗎?
現在離開他,將來你一定生活得比現在幸福、快樂!

複式洋房

只想講一句

對他容忍

對自已殘忍

江山易改

本性難移
~琳琳~星空尋夢園[img align=right]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD6/93384/s180/95740.13165886.98586.jpg[/img]

複式洋房

我好明白做成今日的境地, 我倆都有責任, 他自我中心強我又由佢, 滿以為他做了爸爸會改會變! 滿以為自己會愛到無私奉獻而無怨言! 但事實上不是... 他每次都是一副他比誰都心急比誰都盡力找工作比誰都心思熟慮對將來打算...的樣子!!! 令我又退縮又懷疑是否應該離開佢, 我的朋友每個都說他有用嗎? 當然他們都站我方..
他有好處嗎?有大志但不實際! 有理想但不自量! 好愛我好愛個女但不及愛他自己! 思想轉數好快但無人肯比機會怕他反咬一口!
我有想過一理一切就同佢講不要再害我放我走吧! 或者是認是我不好不能捱了.....

複式洋房

原文章由 小manman 於 07-10-18 17:50 發表
樓主:
咁你都仲肯比佢呀???

係完全無 ...

佢做野的態度好認真, 好有領導才能. 是他自己講因為我無見過他做工時的樣子..
一開始他的心態就有問題, 他的朋友好多都是咁, 成日話互相符持???

複式洋房

原文章由 小manman 於 07-10-18 17:50 發表
樓主:
咁你都仲肯比佢呀???

係完全無 ...

我家人只知佢又無工開, 佢上次就是鬧我唱佢無野, 踩佢來抬高自己等...開始我知道同佢一起將來真是有機會他發圍我都不會開心得去那裡, 因為他只會更自大...

複式洋房

幚手諗吓點同c6講分手

各位姐妹, 幚下手點同c6 講才可以平靜d分開..我不想攪到我要做賊咁走..明明是他有問題...

伯爵府

自己有能力的話, 離開吧
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

大宅

我諗佢係一個典型上左年齡既古惑仔.
因為我老公身邊好多lee類既親戚, 我老爺就係其中一個;
爛賭玩女人啦, 出面生好多仔女啦, 設局呃屋企人啦, 回家偷錢等等啦...(在老爺心中會覺得自己當黑ja好環境咪還番比你囉);
樓主, 吾好去研究係咪佢問題, 或你想佢會改變什麼(基本上無可能)
如果承受不了只有離開及你堅決離開佢, 靜靜咁走係唯一好方法.

[ 本文章最後由 addy 於 07-10-24 14:07 編輯 ]

首頁
12345...6

尾頁

跳至