夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

原文章由 SillyPigPig 於 07-12-1 11:32 發表
唔好意思....睇完哂樓主你講嘅嘢~~
有少少覺得,你對你99太多要求喎...

雖然係佢哋叫你生bb出嚟,但決定權始終晌你果度嘛~~

再講,即使自己親生父母,養到你咁大,都係時候享福啦...何況果個只係生你老公出嚟嘅99?佢無責任/義務要對你好,整嘢俾你 ...

agree!
無論之前邊個叫你生bb出嚟,邊個叫你唔好生...最終點做咪又係你自己決定!就算係男家叫你生,都唔代表你生完之後奉旨佢要服侍你,整野比你...
成日見其他topic d人鬧生完之後6299唔送野、唔整野比佢食、唔照顧佢...點解好似奉旨咁? 同6299一有其他問題就理直氣壯咁話:我係嫁比佢地個仔,唔係嫁比男家! 既然係咁點解要對男家既人要求多多???

大宅

原文章由 hildachu 於 07-12-4 20:59 發表

點解要我女家個邊去湊 bb 呢 ? 即係男家個邊就冇咁的責任 ?
仲有wow, 我媽咪&daddy先得 50歲, 仲未退休, but 我奶奶
and 老爺已經60歲,係退休年齡...係咪應該佢地去幫手呢 ?
我依家都係請佐個工人去湊BB,冇諗住叫 ...

對你既言論 & 思想, 我真係

大宅

原文章由 hildachu 於 07-12-4 19:59 發表

點解要我女家個邊去湊 bb 呢 ? 即係男家個邊就冇咁的責任 ?
仲有wow, 我媽咪&daddy先得 50歲, 仲未退休, but 我奶奶
and 老爺已經60歲,係退休年齡...係咪應該佢地去幫手呢 ?

係你之前話連自己都理唔点自己,所以我assume無人幫你揍。唔駛咁defensive嘅!

侯爵府

好媽媽勳章

我都有同感!!
我都吾期望第日個仔會養我,只希望我個仔第日吾好揾個禁樣既女友/老婆,要我老人家照顧返個心抱,重要養埋佢個仔/女(孫).........

原文章由 肥豬皇 於 07-12-5 10:34 發表
對你既言論 & 思想, 我真係

大宅

其實男家同女家都冇責任去幫手湊BB架,個負任應係父母度,即妳同妳老公,我個人係咁諗,唔好唔開心,開懷D,笑多D,大家相處好D,天下太平

原文章由 hildachu 於 07-12-4 20:59 發表

大宅

樓主 :

唔好鑽牛角尖, 咁樣只會一直唔開心生活, 何苦呢?

妳爸媽肯幫妳, 照顧妳, 我都不知幾咁羨慕

妳99唔理妳. 正常喎! 無理由叫個老人家服侍番妳. 妳唔駛服侍佢已好好啦. 佢唔煲, 唔買野比bb, 同埋講到明唔好要佢湊孫既, 咪仲好. 大家無拖無欠, 妳可明正言順唔駛理會佢

妳要明白. 有d 6299係認為女人嫁入門就係生bb (仲要一定係生仔) 新抱責任要生個孫出來俾佢地玩, 等佢地教壞晒之後呢, 就要妳來糾正番架咋. 妳又唔可以出聲話6299教壞細路, 試想想, 到時妳咪仲唔得閒, 日日都要糾正番自己仔女的品行

唔好理男家人!有自己家人錫, 最重要自己錫自己, 愛自己, 將來個bbb會親妳, 公公婆婆多d, 事事以妳及妳家人行先, 幾咁幸福呢! 係咪? 我反而好羨慕妳有爸媽背後默默支持呢! 好多人恨都恨唔到架

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章

樓主,

希望你明白以下一番言論只係本人感想, 只想你
放下心結, 唔好再唔開心. 如有令你不安, 還望見諒.

睇左咁耐, 真係唔係好明點解你會咁諗, 你講嘅問題
根本同BB跟邊個姓無任何關係, 你同你老公先至係
BB嘅daddy mami, 係你地兩個創造佢地出嚟架喎
同埋, 點解一定要求人地要點樣點樣對
自已, 唔係應該只要自已對自已好,老公對自已已經
好足夠啦咩 ? 99始終唔係自已親生呀媽, 點可能將
99同自已媽咪來比較的. 何況呢個世界真係一樣米
食佰樣人, 乜人都有.

正如其它幾位mami所講, 佢地都唔知幾想99唔理
自已同唔好煩自已, 咁仲開心啦 !

希望你快d諗得通啦 :loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness:

原文章由 hildachu 於 07-12-5 16:31 發表

如果 lay 個 bb 唔係跟佢地姓 , 我會毫無說話可言 , 亦唔會對佢地男家有任可要求 !! 因為個仔係跟我姓 !

侯爵府

好媽媽勳章

禁不如妳係出世紙到直接比個仔跟妳姓,甚至吾好寫父親個名上去(比佢做私生子),禁妳咪會開心囉!所有野都解决哂!!

原文章由 hildachu 於 07-12-5 16:31 發表

如果 lay 個 bb 唔係跟佢地姓 , 我會毫無說話可言 , 亦唔會對佢地男家有任可要求 !! 因為個仔係跟我姓 !

大宅

原文章由 ac321 於 07-12-5 17:12 發表
禁不如妳係出世紙到直接比個仔跟妳姓,甚至吾好寫父親個名上去(比佢做私生子),禁妳咪會開心囉!所有野都解决哂!!

哩個做法型喎, 唔好講笑

男爵府

水晶宮

畀面勳章

算把啦, 我諗我地再點樣講都改變唔到樓主嘅想法,
希望佢唔好再鑽牛角尖啦 !

原文章由 ac321 於 07-12-5 17:12 發表

男爵府

真係唔明你點唸??
你要搞清楚個bb唔係跟佢地(男家d人)姓呀! 係跟你老公姓先真!!
再講,若個bb要跟你姓的話,我又唔信你會咁蝕底生出來囉......同埋照你咁講跟你姓即係跟女家姓,你屋企人咪"應份"要買野+照顧你兩母子???

別墅

出世紙姓乜任妳寫啫﹗妳認為姓氏可泄妳心頭之忿未去做囉。

大把女明星﹐未婚媽媽的仔女跟媽咪姓﹐佢地本事喎﹗自給自足﹐母兼父職養大D仔女﹐好辛苦無人幫﹗妳係咪想仿傚佢地﹖

別墅

[quote]原文章由 ac321 於 07-12-5 11:36 發表
我都有同感!!
我都吾期望第日個仔會養我,只希望我個仔第日吾好揾個禁樣既女友/老婆,要我老人家照顧返個心抱,重要養埋佢個仔/女(孫).........

呢單Case 係老豆養仔又要養埋孫﹐千萬不要發生在我身上﹗ 如果我係奶奶我會叫我個仔帶佢D蘇州屎走。

禁止訪問

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

老實講,你奶奶而家已經表晒態,就算佢突然話肯幫你湊你都唔好制啦~
bb未出世佢都咁唔關心自己個孫,第時生出黎佢幫你湊,但係你又唔鍾意佢湊既方式,到時咪又係盞你自己激氣!
其實佢地真係冇責任幫你湊的,我地呢度大部份都好唔鍾意俾奶奶湊,直頭想佢理都唔好理我地同bb添呀~
可能而家點講你都未必聽得入耳,將來你經歷到呢個階段你就會明白我地當初講既野係冇錯的

水晶宮

畀面勳章

無錯啦. 樓主, 你有無調番轉諗吓如果第時BB出左世
而你99又樣樣爭住要話晒事, 湊BB方式你好唔順眼,
佢咩野都要管, 仲同你講"個孫係跟我地男家姓嘅,
唔到你出聲", 咁你又會點呢 ? 你咪又係會上嚟開
post 數你99的不是囉. 你係咁不滿男家嘅, 佢地
做咩你都會睇唔順眼架la, 何必再side精神為呢d
野唔開心, 你陀住BB唔開心係會影晌埋個BB架,
你開心成日笑, 個BB第時都會好湊D架 !!

原文章由 晞玥 於 07-12-6 07:41 發表
老實講,你奶奶而家已經表晒態,就算佢突然話肯幫你湊你都唔好制啦~
bb未出世佢都咁唔關心自己個孫,第時生出黎佢幫你湊,但係你又唔鍾意佢湊既方式,到時咪又係盞你自己激氣!
其實佢地真係冇責任幫你湊的,我地呢度大部份 ...

民房

原文章由 晞玥 於 07-12-6 07:41 發表
其實佢地真係冇責任幫你湊的,我地呢度大部份 ...

agree!!!

首頁

尾頁

跳至