時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

www.youtube.com/embed/t5jkW7w9DW ... ></iframe>

補充內容 (14-9-16 17:18):
https://www.youtube.com/watch?v=t5jkW7w9DWE

伯爵府

ok_ko 發表於 14-9-16 15:02
國民教育關注組!? 從前不是說孩子細,怕被人洗腦咩? 現在就說:如今還有誰能唆擺學生。
腦都比你洗爆!
...
簡直自傷矛盾!

禁止訪問

禁止訪問

琥珀宮

我好尊重各人有自由,罷啦!其他人的子女。我嘅,冇得傾,

書都未讀好,攪咩政治?送自己仔女入鱷魚潭?

別的父母鍾意送我冇意見。今時今日,班學生咁囂張,特

區政府的教育幫唔少忙,因果嚟。

禁止訪問

子爵府

引用:Quote:sam299xxx 發表於 14-9-16 19:52 只

原帖由 lormy 於 14-09-16 發表
你咁得閒嘅,無你份計劃罷課同佔中咩? 諗定瞓邊條馬路未?
你放心,佢晨早講左自己唔會去佔中。

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

csdenis 發表於 14-9-16 23:23
你放心,佢晨早講左自己唔會去佔中。

嘩, 真係好有柴玲既影子
民主人材呀~~
香港有救啦

sapig@vivian   hahahaaaa..  發表於 14-9-17 13:48
天朗氣清

子爵府

sam299xxx 發表於 14-9-16 19:52
只想講今日既中學生
同你心目中既中學生唔一樣
當年學民思潮由中學生組織

咁梗係啦 ! 搞手同純純兔點會一樣唧 !

唔信呀 ! 民主真兄弟又有新料爆喇 ! 自己睇下 !

http://brothersdemocracy.blogspot.hk/2014/09/blog-post_16.html

咁好組織力,唔少大年紀既人都無佢地既見地同組織能力,
梗係啦 ! They are professional ! 辛苦專家來的 !

贊成或參與罷課既中學生有幾多有獨立思考, 人數有幾多少,有咩好拗唧 !
鬥人多呀 ? 輸人唔輸陣 ? 但點都好,作為家長一定會保護我們的孩子,唔會
畀騙徒有機可乘 !

反佔中反對罷課既學生係咪俾反對者洗腦呢? 梗係唔係啦 ! 可能係睇左鹿鼎記
韋小寶加入天地會的一段 17:00 ~ 18:20,大家都係聰明人而有所啟發呢 !

https://www.youtube.com/watch?v=jSWS7b4nemM

補充內容 (14-9-17 08:29):
更正 : 命專家

子爵府

如果你是父母…… 屈穎妍

16歲的兒子被捕了,如果你是父母,會怎樣?

阿咩永遠忘不了,47年前,父親走進域多利羈留所這一幕,無言,卻有淚。

看見被打得遍體鱗傷的兒子,40多歲大男人一進羈留室就伏在孩子的肩上哭。良久,平復了思緒,父親說:「我已找了律師,也跟法官說好了,你背景好,只要認罪,就即時釋放,不留案底,但有條件,我要立即安排你到外國唸書,別再留在香港……」「我無罪!」兒子用3 個字決定了自己的下半生。父親再說不出話來,只有淚下,如雨。

父子關係,自1967年,開始斷裂……「父親其實來赤柱探過我,但我拒絕見他,就是怕再看到他的眼淚……其實無論他怎勸怎阻,我都不會放棄信念。後來爺爺死了,我身為長子嫡孫,監獄長本來批了我出去送殯,但我都拒絕了。那時的心態,就是覺得不應丟下戰友當逃兵……我當時16歲,好偏激,只覺得父親不理解我。現在年紀大了,也做了爸爸,才明白,當日他只是做一個父親該做的事。我自以為為了公義,卻原來把家庭撕裂了,這是我一生最大遺憾。」

這是一個16歲時因「暴徒」之名坐政治監的兒子,47年後給爸爸的懺悔。這個兒子叫阿咩,1967年因身上懷有反英反殖傳單被捕,判監1年。今日的白頭翁,昔日原來是個政治犧牲品,可惜發現時,人生已走了一大半。

「好些人,因為那場運動,命沒有了,牢坐完了, 青春枉送了, 人生完結了……」阿咩在1967年失去的,是親情,那年以後,他跟政見不同、看法不一樣的父親從此成了陌路人,偶然在街上碰見,也不再相認。47年前的痂,今天一提起,仍痛,因為它追不回、補不了。

這陣子,看到學校硝煙處處,一個個純真少年,再踏上政治棋盤,歷史在重蹈。阿咩說,今日,我又看到47年前自己的身影。

原文轉載自《明報》2014年9月15日
- See more at: http://speakout.hk/index.php/201 ... thash.9K8XshZR.dpuf

子爵府

顏色革命的背後呀 ! 睇下啦 ! 獨立思考 !

https://www.youtube.com/watch?v=ymGFJCN8MfU

男爵府

hightable 發表於 14-9-17 08:28
如果你是父母…… 屈穎妍

16歲的兒子被捕了,如果你是父母,會怎樣?

當年六七暴動, 好多俗語所謂『左仔』被『的』入差館,真係淦生打死架,不過當年報紙傳煤係有政治審查,港英政府當年以極權封鎖哂消息,唔准任何警察及傳媒公佈。所謂『打棟入,打橫出』就係咁意思。

大半前我聽個收音機節目,訪問一個當年六七期間因幫手印刷反英單章被差人拉入差館既人。佢話當年十七八歲,被『的』入雜差(即現在我地叫 CID)房,一入到去六七個雜差亂鎚飛腿打左佢兩個幾鐘先同佢講第一句說話。佢唔認如是者足足打左七日。佢話佢當年後生兼身子壯頂到,否則應該會被打死。後來佢被判坐左幾年監,監獄署(以前唔係叫懲教署)同 D 監犯講佢係出氣袋, D 監犯係任打佢都唔會有後果,所以佢被人打足幾年既。

補充內容 (14-9-17 10:30):
大半

hightable    發表於 14-9-17 11:09

禁止訪問

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:罷課前夕,給家長的公開信

早講過啦!佔中喎?佔得成先算
而家都係退而求其次

香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

禁止訪問

回覆:罷課前夕,給家長的公開信

伯爵府

真真假假都未識分 .............

阿邊個邊個............
你問齊 d,..乜子,...乜民,.........

有幾個請個姐姐,...話識落降頭..............重會請.......

夕陽霧落留竣嶺.
     風嘯海濤帶鳥歸.
  輕拂何處花香溢.
           驚浪相奏試心絃.........

伯爵府

你公司請個 ceo 返嚟,倒米,重要講明 3 年攬炒,攪到公司執笠...........
你問梁袋筋,會唔會請呢位契哥.............

54heima  Haha  發表於 14-9-21 08:57
夕陽霧落留竣嶺.
     風嘯海濤帶鳥歸.
  輕拂何處花香溢.
           驚浪相奏試心絃.........

子爵府

Lizfung 發表於 14-9-19 15:08
一個很重要的問題:

如果香港亂了,民生會差嗎?

如果將問題代入其他國家, 例如 : 埃及, 利比亞, 已見到的, 答案是 definitely.

禁止訪問

引用:Quote:Lizfung 發表於 14-9-19 15:08 一個

首頁
12345...7

尾頁

跳至