跳至

首頁
12345...26

尾頁

大宅

完全同意吉永老師既說話!!! 同埋我覺得佢哋一般都好崇洋! 所以我覺得通常洋人就會鍾意SINGAPORE多D.

大宅

原文章由 yyyy 於 08-4-28 15:17 發表
小端宜心水好清...求知欲又強...想信好快妳便要幫佢考慮跳班的問題了...辛苦妳了...不過都是很值得的...

多謝妳解答我買車和有關學校的問題...似乎SG INT'L, SG Local和香港的SIS都有分別..妳女女的學校好有系統,連 ...

CITIZEN就一定要啦, PR好似係第二代先要, 我冇乜留意, 因為我個係女嘛..HA...HA...

至於端宜, 我諗佢不至於跳班, 佢語言天份高, 記性好, 但學術方面只係普普通通, 寫字都OK, 但唔鐘意SPELLING, 數學就更加冇興趣, 叫佢COUNT野佢都睬你都傻.佢同我一樣, 一見到numbers就頭痕.

佢雖然記性好, 但D SPELLING成日都錯, 後來老師漸漸發現佢係唔想用"記"o既方法, 而係用phonics(因佢學校有教phonics), 好似有次要默"trip"呢個字, 佢寫成"treep", "land"就寫成"lend", "sky" 就寫成"ski", "tea"就寫成"tee", 所以咪錯晒囉. 4歲人仔就識得"走精面".

佢亦好鐘意音樂, 唱歌同跳舞,依家學緊鋼琴,芭蕾舞同畫畫, 老師都話佢好有天份. 佢係一個坐唔定o既小朋友, 想佢坐定5分鐘都難, 但每次帶佢去睇concert或樂器演奏會, 佢可以兩個鐘頭坐定定, 仲好enjoy, 個頭fing吓fing吓o係度打拍子, 好似好陶醉咁.

[ 本文章最後由 tuenyima 於 08-4-28 20:27 編輯 ]
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

大宅

tuenyima

相信您知道囡囡的強項後, 就會事半功倍的.

我想您囡囡對聲音很靈敏的, 喜歡用 ear. 這是學音樂一份很好很好的 gift.

原文章由 tuenyima 於 08-4-28 20:25 發表

CITIZEN就一定要啦, PR好似係第二代先要, 我冇乜留意, 因為我個係女嘛..HA...HA...

至於端宜, 我諗佢不至於跳班, 佢語言天份高, 記性好, 但學術方面只係普普通通, 寫字都OK, 但唔鐘意SPELLING, 數學就更加冇興趣, ...

[ 本文章最後由 joyangela 於 08-4-28 21:12 編輯 ]

大宅

飯媽

今日去左奶奶 shop,

見到牛車水新街市將於 5月1 日開幕

不過奶奶話, 要正式有野行和有野睇, 要等到 5 月中啦, 因為要等 d 人慢慢搬番過來.

大宅

醒目開學勳章

tuenyima
妳囡囡係“問題少女”,無番咁上下精神都好難應付喎

佢問我點解耶穌要釘十字架? 係邊個釘佢? 點解個COFFIN要係啡色? 點解洒水o係個coffin度,? 瞻仰遺容時又問我點解死者個樣同生前幅相個樣唔同咗? 點解人人都放枝花上 ...

大宅

醒目開學勳章

joyangela

好野 終於等到牛記街市重開,等舊飯返學就飛一轉睇睇,不過講緊係一個月後既事

見到牛車水新街市將於 5月1 日開幕
...

大宅

原文章由 bryanmami 於 08-4-28 21:49 發表
tuenyima
妳囡囡係“問題少女”,無番咁上下精神都好難應付喎

講得冇錯呀, 仍真係每分鐘都叫"媽咪, 點解.......?" 有時o係屋企想靜靜地做吓自己野都唔得, 俾佢嗌到失晒魂. 就算唔係問野都不停講野或者唱歌, 有時都幾吵耳吓.
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

複式洋房

嘩!端宜好聰明, 你要小心好好教.

Alex都是只有IQ128, 他就笨笨地,不過同端宜不同,鐘意SPELLING和數學,有數計就可定下來如果無數計就跑來跑去做破壞Alex的破壞力是達世界級水準

第二代PR,無論出生地是什麼地方都要當兵:;pppp:

原文章由 tuenyima 於 08-4-28 20:25 發表

至於端宜, 我諗佢不至於跳班, 佢語言天份高, 記性好, 但學術方面只係普普通通, 寫字都OK, 但唔鐘意SPELLING, 數學就更加冇興趣, ...
耶和華是我的牧人,我必不會缺乏. -詩篇23:1

大宅

各位: 請問牛車水街市係咪特別多野買? d野新鮮d平d? 點解咁雀躍佢開番o既? 我o係度咁耐都未去過呀! 有咩推介?

大宅

醒目開學勳章

tuenyima

我去牛記街市主要係因多野睇及食,買野.......一般狂熱啦,因為買0下買0下一大堆,攞返屋企好重0架,另外,果度係用廣東話溝通,所以親切d囉,妳有無開食廖孖記腐乳、羅定豆豉、牛肉丸及滑滑既水餃皮.......,係果度可以買度0架 食野方面,係二樓可以食到柴魚花生粥、叉燒包、蝦餃、蝦腸粉、生滾粥......

各位: 請問牛車水街市係咪特別多野買? d野新鮮d平d? 點解咁雀躍佢開番o既? 我o係度咁耐都未去過呀! 有咩推介?

大宅

醒目開學勳章

“Alex的破壞力是達世界級水準

加埋我舊飯既恐龍式破壞咪足以毀滅地球

如果無數計就跑來跑去做破壞
...

子爵府

Hi, 妳地好呀 ~~~ 好耐好耐無留言
唔知妳地仲記唔記得我喇
不過我有成日入黎靜雞雞探妳地

tuenyima,
我以為妳講緊我個女﹗我個女而家 4 歲
越睇越驚 ,越聽妳講就越似.......
我個女又係學術方面麻麻,唔鐘意串字
讀 k1 果時,老師已經話佢好鐘意畫畫
佢畫野比佢同學明顯好好多
我而家自己教佢畫水墨畫
佢完全係一隻馬騮,成日話好悶,問我做咩好?
不過佢好鐘意睇書,佢認圖像好犀利
而家佢認到好多中文,可能中文有多少你像形字
佢可以讀好多書o既標題,不過其實佢唔識果d字
佢只係認得.......
同埋佢勁鐘意唱歌,同自編自導自演
不過我唔覺佢係資優囉,小聰明可能有 d

我而家都買好多書比佢睇,有一套係小百科全書
但係要自己睇完先比佢睇,因為佢又係會問
我要 study 左先
我見妳個女問 o既問題,其實係可以答到佢
我而家都上緊一個幼兒教育 course
學下點教細路

radish,
我對 sg o既感覺,exactly 同妳一樣
我到而家對 sg 一d 好感都無
我好開心而家番黎香港住
我以前因為老公要去 sg study
我同個女一齊去埋 sg 一年,果一年真係好難頂
其實十幾年前已經去過 sg,已經唔想再去

子爵府

講開 sg d sell 屎,佢地真係 sell 屎呀﹗
唔好意思,俗左 d,不過真係諗番都興
有次去 kiddy palace 買野
比錢時,我老公問個 cashier 有無「打折」
佢地聽唔明,幾個人仲響度用英文笑
話唔知我老公講咩,又呢又路
我企響隔離,不過佢地當我透明
我就問佢地,呢 d 係咩服務態度?
跟住我話番佢地,同一種語言
每個地方都有唔同o既用詞,唔明可以問
我地係客人,點可以響個客面前笑個客
而且呢 d唔值得笑,妳地個世界咁細
同井底之蛙有咩分別?
跟住佢地已經好驚,口震震話無笑
我話我全程企響度見到晒,唔好唔認
我要投訢妳地﹗......... 佢地腳都震埋
同我地講 sorry.......妳地話佢地係唔係犯賤﹗

有次去 ntuc 買魚(第一次)
揀左條魚(死左,即係冰鮮) 比個 staff
跟住佢問我:「殺不殺?」我呆左 5 秒
...心諗:「都死左啦,點殺呀?殺咩呀.....」
其實唔多明佢講乜,不過我都亂答話:「殺」
跟住見佢劏條魚 ~~~ 先至明佢講乜

又有一次,去巴剎買豆花水
個老闆娘問我:「燒不燒?」
我心諗:「又燒咩呀~~~豆漿點燒呀」
佢知我唔明,先好悔氣問我要冷的還是要燒的
我先知佢 up 乜﹗

大宅

Elim_mama..我記得妳呀!!!原來妳已回港了...

有二件事想請教大家...

請問在woodlands附近有沒有可以租琴練習的琴行...我大女十月份要考試,佢擔心如果3個星期唔練琴會好難追...所以想在琴行租琴練住先...請幫忙留意下..謝謝!

請問一般樓宇有沒有internet的設備,如果我自己帶notebook,可以怎樣解決上網的問題呢?

我試過接觸過sg的政府部門同銀行都好激氣..成日d指示都係唔可行得通的...又唔flexible..有次攪到我係香港這邊銀行喊...香港這邊都覺得唔好意思,好想幫我,佢地都唔明點解樣樣方法都唔得...我以為唔接觸d政府部門或大機構就唔會激氣...原來去買野都要受sales氣....好彩的sg的friends都係好好人...

原文章由 Elim_mama 於 08-4-29 02:03 發表
Hi, 妳地好呀 ~~~ 好耐好耐無留言
唔知妳地仲記唔記得我喇
不過我有成日入黎靜雞雞探妳地

tuenyima,
我以為妳講緊我個女﹗我個女而家 4 歲
越睇越驚 ,越聽妳講就越似.......
我個女又係學術方面麻 ...

大宅

hello~各位靚mummy~
我黎左星洲大半年,不過仍然好唔慣呀!
by the way,我小朋友o係香港跟佢daddy o既...我重諗緊湊唔湊佢過o黎生活呢...
唔知你地小朋友慣唔慣呢邊o既學校生活?可唔可以同我分享下?

別墅

原文章由 katieman 於 08-4-29 11:16 發表
by the way,我小朋友o係香港跟佢daddy o既...我重諗緊湊唔湊佢過o黎生活呢...
唔知你地小朋友慣唔慣呢邊o既學校生活?可唔可以同我分享下? ...

Hi katieman:

我地嚟咗SG年幾.我個仔3歲2個月大,番緊pre-nursery,好鍾意番學,見到校巴已經好期待咁 ,小朋友好易適應環境.

大宅

TO: Elim_mama

我真係好想快D返香港,我真係愈嚟愈唔鍾意呢度,但係我又唔想同老公咁講,因為怕佢有壓力,始終佢份工係好緊要. 不過我都盡量去揾一D好既嘢嚟平衡自己. 你就好啦,終於都可以返香港.

子爵府

radish,
無計喇,我唔係講風涼話
不過我諗妳都要盡量適應下
搵 d 野比自己開心下, balance 一下先得
果時我老公都問要我去新加坡有無問題?
佢知我唔鐘意,不過佢要去 study
唔通話唔好咩,都要去架啦
我響 sg 時,一有時間
就帶住個女呢度去,果度去
帶住個歲幾o既 bb,其實都幾辛苦
不過叫做好似有 d 野做咁囉
響屋企得閒咪上網囉

大宅

可不可以分享妳有有些什麼不慣呢? 是否太熱...太悶?

小朋友應該都喜歡跟住mommy的...又因星洲比較悶,可能對小朋友的發展反而是一件好事...

原文章由 katieman 於 08-4-29 11:16 發表
唔知你地小朋友慣唔慣呢邊o既學校生活?可唔可以同我分享下? ...

大宅

想問下妳有沒有去過烏敏島呀?我想今個暑假去...但好似無聽人講過好唔好玩!

原文章由 Elim_mama 於 08-4-29 15:32 發表
radish,
無計喇,我唔係講風涼話
不過我諗妳都要盡量適應下
搵 d 野比自己開心下, balance 一下先得
果時我老公都問要我去新加坡有無問題?
佢知我唔鐘意,不過佢要去 study
唔通話唔好咩,都要去架啦
我響 sg 時,一有時間
就 ...

首頁
12345...26

尾頁

跳至