想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

其實如果信佛(但未皈依), 可否睇風水, 批命等
佛教又有無擇吉時吉日呢

別墅

"高王觀世音真經" 是否等於"白衣觀音神咒"

原文章由 mmbaby321321 於 08-7-14 18:14 發表
其实我都唔算彿教徒,只係99係,不過都想分享吓,
之前因地貧小X2次,後來再有BB跟觀音講話如果BB有地貧,
希望佢可以早期流產唔需要括宮,結果7W流產無括宮,
跟住做了4次ivf都無一次成功,到做第5次時,
99幫我求了生子符, ...

大宅

原文章由 o_cat2005 於 08-7-15 12:33 發表
"高王觀世音真經" 是否等於"白衣觀音神咒"

唔同, 經係經文既意思, 咒語是一句或多句的梵文組合而成. 如果你想要知高王觀世音真經的內部, 可以係任何website打此名, 都有經文可睇到的.

大宅

原文章由 o_cat2005 於 08-7-15 12:27 發表
其實如果信佛(但未皈依), 可否睇風水, 批命等
佛教又有無擇吉時吉日呢

其實佛教冇睇風水, 擇吉日呢樣野的, 我記得有書記載話, 因為佛陀在世時, 睇見有好多人誤信一d說話, 所以, 後來給佛弟子使用一種叫 "占察善惡業報經之木輪相法" 去問一些問題, 呢種方法由地藏菩薩宣授的. 其實而家有些佛書店都有此種木輪相法可請的. 我都請咗, 不過, 未學點用, 需要時間學習 .

男爵府

我都係求"觀音菩薩"送我bb,而家有陀緊bb 4個幾月,我本身有多囊症架!好難有bb,我深信呢個b係"觀音菩薩"送俾我架!之前我一個好好嘅長輩教我喺"觀音"像前立願,每逢初一,十五食素,求菩薩送我一個bb,而我就日日都喺"觀音"像前祈求,大約2個月左右"觀察菩薩"送咗個bb俾我,而家我日日都有求"觀音菩薩"保佑bb健健康康架!真係好感謝"觀音菩薩","觀音菩薩"真係好慈悲!後日十五喇!我已經諗定去邊到食素

原文章由 wilber_ariya 於 08-7-1 22:58 發表
我有一位朋友, 她求子已有7年, 但一無所出, 後來一位老法師叫她每天唸普門品 (不過她委用功, 一天7部), 唸了3個月, 後來得了一個兒子, 因此現在她常鼓勵人頌普門品, 求觀音菩薩, 我夫婦二人亦受她影響

觀音菩薩慈悲 ...

侯爵府

原文章由 wilber_ariya 於 08-7-1 22:50 發表

piyo28, 唸地藏經迴向bb是可以助他孽障化解. 如果bb在過往生累積了多種重孽, 將來要到這世界受很重的果報, 你頌了地藏經給他, 消除他的孽障, 讓他不用來受苦, 能投生其他世界, 這是你幫了bb, 救助了他.因此不要為 ...

我99都叫我如有了bb,就念地藏經比bb,等bb 5使帶咁
多孽障嚟世界.....

別墅

看過一個網頁, 一名法師說:要一心. 即不能同時唸(1)南無阿彌陀佛。(2)南無觀世音菩薩。(3)南無地藏王菩薩聖號. 要三選一.我應如果選擇呢! 好像要我取捨去信邊個, 要認同邊個能力較高一樣

其實, 家中不擺放佛像或菩薩像可以嗎

別墅

將要搬屋, 原本想找人看風水及順便批命的, 但因決定開始去佛寺聽法會, 則感此舉不合適. 但如拜五角, 安床, 作灶, 入伙都不先擇吉時吉日, 當然我難以安心, 同時我媽媽及99亦要我哋擇. 但做咗是否會犯戒條呢, 這亦令我擔心! 我可以點做!

原文章由 piyo28 於 08-7-15 14:56 發表

其實佛教冇睇風水, 擇吉日呢樣野的, 我記得有書記載話, 因為佛陀在世時, 睇見有好多人誤信一d說話, 所以, 後來給佛弟子使用一種叫 "占察善惡業報經之木輪相法" 去問一些問題, 呢種方法由地藏菩薩宣授的. 其實而 ...

大宅

原文章由 pochacco_ch 於 08-7-15 15:15 發表
我都係求"觀音菩薩"送我bb,而家有陀緊bb 4個幾月,我本身有多囊症架!好難有bb,我深信呢個b係"觀音菩薩"送俾我架!之前我一個好好嘅長輩教我喺"觀音"像前立願,每逢初一,十五食素,求菩薩送我一個bb,而我就日日都喺"觀音" ...

恭喜你呀, 菩薩保佑啦, 希望你bb若是b仔有美男子相, b女就有美女子相. 恭喜晒呀.

大宅

原文章由 lingha 於 08-7-15 15:16 發表

多孽障嚟世界.....

係呀, 我都聽d人講過誦地藏經好好的, 希望你好快有bb, 誦經文誦得多, 心情同睇事物都唔同d架.

男爵府

多謝你呀! 我都希望你"心想事成".....

原文章由 piyo28 於 08-7-15 16:04 發表

恭喜你呀, 菩薩保佑啦, 希望你bb若是b仔有美男子相, b女就有美女子相. 恭喜晒呀.

男爵府

係呀....你地有冇印經書呀!之前bk都有sister發起印經書,我都印咗幾本,而家有d喺屋企,你地有冇興趣要呀!我可以送出......
地藏王菩薩本願經 數量:5本
佛說長壽滅罪護諸童子陀羅尼經 數量:5本

大宅

原文章由 o_cat2005 於 08-7-15 15:50 發表
看過一個網頁, 一名法師說:要一心. 即不能同時唸(1)南無阿彌陀佛。(2)南無觀世音菩薩。(3)南無地藏王菩薩聖號. 要三選一.我應如果選擇呢! 好像要我取捨去信邊個, 要認同邊個能力較高一樣

其實, 家中不 ...

我家中都冇放菩薩像, 因為唔方便, 我只會係誦經時才取菩薩相出來. 其實, 如果有可能當然最好恭請啦, 如果真係唔得, 都可以試吓好似我咁囉.

係呀, 法師都講過, 最好係一心只要唸一菩薩名字, 其實, 佛與菩薩都係有一個共同願力, 就係希望娑婆世界 (即係我地而家住緊呢個世界) 每一位眾生向善, 佢地既願力都係相同的, 不會一個高, 一個低, 點解觀音菩薩尚未成佛, 係因為實在有太多眾生需要佢既被佑, 所以, 佢曾發願導每一位眾生向善, 所以, 尚未成佛啫, 其實, 好多菩薩都係一樣, 所以, 我覺得, 你感到喜歡邊一位便向邊一位佛/菩薩期求吧, 專心一致, 功力大好多架. 祝你早日有bb

大宅

原文章由 o_cat2005 於 08-7-15 15:58 發表
將要搬屋, 原本想找人看風水及順便批命的, 但因決定開始去佛寺聽法會, 則感此舉不合適. 但如拜五角, 安床, 作灶, 入伙都不先擇吉時吉日, 當然我難以安心, 同時我媽媽及99亦要我哋擇. 但做咗是否會犯戒條呢, 這亦令我 ...

有時有d野好難講, 好似我咁, 我己經係皈依弟子, 但, 我都有去找人看風水, 其實, 咁樣係唔係咁好, 因為佛經講過, 不要迷信 (類似咁既說話), 但如果你本著係只求心安, 而不是盲目追隨, 我諗問題不大的. 當然, 你不要時常咁做啦. 呢d係我個人意見, 如果, 你仲係不安心, 你可以請教你的法師, 佢一定幫到你的.

唔好咁唔安心啦, 你記得, 我地生活係呢個世界, 應該用呢個世界應用在生活中, 唔好太過執著.

大宅

原文章由 pochacco_ch 於 08-7-15 16:08 發表
多謝你呀! 我都希望你"心想事成".....

我都想, 不過, 希望越大, 失望越大, 所以, 依家唔諗啦. 自己唔得, 都希望想有bb既媽咪快d有的. 都可以一齊開心吓嘛.

大宅

原文章由 pochacco_ch 於 08-7-15 16:13 發表
係呀....你地有冇印經書呀!之前bk都有sister發起印經書,我都印咗幾本,而家有d喺屋企,你地有冇興趣要呀!我可以送出......
地藏王菩薩本願經 數量:5本
佛說長壽滅罪護諸童子陀羅尼經 數量:5本 ...

我冇印呀, 我上bk 時間好短咋, 所以, 唔知以前發生咩事.

多謝你呀, 不過, 我屋企都好多經書及dvd, 所以, 我諗我唔需要啦, 睇吓有冇其他 sisters 想請吧.

男爵府

你呢個諗法好好啊!我相信你心地咁好"菩薩"一定會保佑你的

原文章由 piyo28 於 08-7-15 16:22 發表

我都想, 不過, 希望越大, 失望越大, 所以, 依家唔諗啦. 自己唔得, 都希望想有bb既媽咪快d有的. 都可以一齊開心吓嘛.

別墅

如果唸"南無觀世音菩薩", 一日至少唸幾多篇呢 祈求的願望應該放在開始時還是每一句都要唸呢
當我去佛寺時咪唔可以只可上香給觀世音菩薩 咁我是否只可去觀世音菩薩寺 香港有無觀世音菩薩寺呢 同樣有法會嗎
唸多少篇後要迴向
我可否唸:迴向我將來的bb快啲與我重聚呢
我之前抄咗啲大悲咒應如何處理呢

Sorry! 有好多問題. 因為剛剛起步, 有好多唔識. 雖然知道只要我係誠心, 菩薩是不會同我太計較. 但我都想了解多些, 好得好一些. 謝謝大家.

大宅

原文章由 pochacco_ch 於 08-7-15 16:49 發表
你呢個諗法好好啊!我相信你心地咁好"菩薩"一定會保佑你的

順其自然吧, 呢句說話係我老公成日都我講的. 點都好, 希望大家開心做媽咪!

別墅

如我一直唸"南無觀世音菩薩"聖號, 再加上唸"地藏經" 有無與"一心"相違背呢

原文章由 lingha 於 08-7-15 15:16 發表

多孽障嚟世界.....

首頁

尾頁

跳至