懷孕前後

跳至

首頁
12345...69

尾頁

男爵府

原文章由 TVb08 於 08-7-7 02:03 發表

我地都唔乖...

我仲有約10lbs就去返未生時嘅磅數了,但餵人奶所以都冇刻意去減...

嘩~~~亞b咁有型既~~

死伙喇~~我m m上磅發覺自己體重反彈~~未生110磅
而家103磅~~咁亞b減6磅多d~胎盤羊水又減d~~咁我咪肥左囉
http://hk.myblog.yahoo.com/snowy-tsang
歡迎參觀~~雪雪 & 釨鏸's Blog

[IMG]http://i278.photobucket.com/albums/kk114/babymaggieleung/BBB.jpg[/IMG]

大宅

Hi!各位靚媽,
電腦壞咗成十日都有,無得上網好掛住大家呀!好想知到大家係咪都巳經生咗!

maggie,
恭喜晒呀!細B女有妳想要既磅數喎!雪雪仲咁鍾意妹妹添!

deen,
我同妳一樣呀,都無咩奶,係得頭幾日有谷奶,e+都無咩點谷,今日泵2次兩邊加埋都係得40ml,之前都仲泵到50-70ml。好驚巳經回緊奶。唔知係咪埋身餵返會好d呢?但係見其他人用泵都好足奶水,應該又唔關事。

袓兒,
我個傷口都無咩點痛,自己洗傷口先睇到原來真係開得好低,不過要貼果張防水膠布,c開個陣黏住d毛毛好鬼C痛呀!我成日怕發炎咩都唔敢食,自己又無咩胃口,12朝之後又勁多人嚟,攪到無得好好咁休息同無咩點食嘢,唔夠奶水。係呢妳d惡露清晒未呀?我有三次都就嚟清,但係有2次一飲咗紅朿水又嚟返,一次忍唔住食咗少少薑醋同2件豬手,又嚟返。

我個仔埋面有好多粒粒,就好會有少少好似結咗蕉咁,我問過姑娘佢話係阿B喺媽咪肚裏面既荷爾蒙,中國人叫胎毒,佢由出院幾日開始到e+都未好,唔知洗唔洗睇醫生呢?

男爵府

原文章由 kennisw 於 08-7-7 12:37 發表
Hi!各位靚媽,
電腦壞咗成十日都有,無得上網好掛住大家呀!好想知到大家係咪都巳經生咗!

maggie,

deen,
我同妳一樣呀,都無咩奶,係得頭幾日有谷奶,e+都無咩點谷,今日 ...

多謝呀~~
我出院之後就飲左一次魚湯就係咁谷~~谷到個胸有硬塊~~但係前2日開始就冇咁谷~~唔知係俾亞b食通左定係點~~我擠佢佢又有奶出~~亞b又食得好滿足咁~~有時仲含住一啖喺咀~~
不過有時就谷到亞媽都唔認得~~
同埋餵一面~另一邊都會漏~~又唔知唔夠奶~~
仲有就係有時冇啦啦2邊d乳線喺度痛
我個傷口聯得好衰呀~~
我冇剪睹~~但係有d撕裂~~聯左2個傷口
一個喺陰唇~~一個喺肛門口~~
陰唇果個傷口埋得好好~~
肛門口個傷口好細~~但係就聯我好衰~~一大舊線咁~~仲有條線頭凸左出黎~~吉住d肉~~忍左幾日條線終於軟返d冇咁吉~~但係唔知點解個傷口就成日都好痛~~用手摸落去個舊線有成粒綠豆咁大範圍~~(可能唔止咁細)他凸起左既~~都唔知做乜咁細個傷口要聯咁大舊線~~好似疊埋左幾次驚死爆咁~~而家都唔知d線咁大舊~幾時先至溶~~最慘你佢令我好痛~~仲好似係新傷咁痛~~!
http://hk.myblog.yahoo.com/snowy-tsang
歡迎參觀~~雪雪 & 釨鏸's Blog

[IMG]http://i278.photobucket.com/albums/kk114/babymaggieleung/BBB.jpg[/IMG]

大宅

原文章由 kennisw 於 08-7-7 12:37 發表
Hi!各位靚媽,

maggie,

deen,
我同妳一樣呀,都無咩奶,係得頭幾日有谷奶,e+都無咩點谷,今日 ...

我個傷口好低咖,e生睇完我傷口都係度讚自己,kit睇完話無咩內疚感喎
你下次撕塊豬油膏時係上面查油,之後自己meet,就唔痛,塊0野太焗太貼喇,我已經生0左粒細瘡同有幾條毛捲0左係皮下面,之後都唔知唔算,肯定痛到傻

而家覺得生仔唔係太痛,谷奶真係痛到喊

你幾時產後檢查???我20號,希望係今世最後一次見佢喇~

[ 本文章最後由 iamkit 於 08-7-7 15:10 編輯 ]

肥遊是快樂和互愛
肥遊是友善和氣
肥遊是美麗
個肥臉似紅霞
肥遊像鮮花的笑

大宅

我惡露都未清,本來已經深色0左,琴日阿媽蟲草燕窩,今日就變返鮮紅,仲有一大盅,都唔知食唔食好

原來蟲草好恐怖,點睇都係一條好恐怖既蟲,仲要食,我望0左條0野好耐,先有勇氣放入口,咬2下都係頂唔順吐返出0黎,諗起都毛管凍

肥遊是快樂和互愛
肥遊是友善和氣
肥遊是美麗
個肥臉似紅霞
肥遊像鮮花的笑

大宅

maggie,我收到kbib msg,等kit返0黎睇下轉唔轉到比佢先

肥遊是快樂和互愛
肥遊是友善和氣
肥遊是美麗
個肥臉似紅霞
肥遊像鮮花的笑

複式洋房

好媽媽勳章

我想問下各位餵人奶既媽咪,惡露是否會維持一段長時間呢?

大宅

原文章由 chanpcdaisy 於 08-7-6 21:32 發表
我係全人奶的, 有時會餵一邊, 但好多時餵左15-30min會瞓左, 幫bb掃風, 再換片(睇佢醒唔醒), 如果佢醒會試餵埋佢另一邊.... 但如果bb飽左, 佢會好堅持咁唔打開口仔...

我最初都怕唔夠奶(我係埋身餵的), 但醫生話如果 ...

我個女依家開始食多咗人奶少咗奶粉, 健康院姑娘教我想餵全人奶就唔好用奶樽補奶粉, 用杯同匙餵, 但我驚咁餵會'濁'親

大宅

原文章由 TVb08 於 08-7-7 02:03 發表

我地都唔乖...

我仲有約10lbs就去返未生時嘅磅數了,但餵人奶所以都冇刻意去減...

你地好犀利呀淨噃10lbs, 我仲要減成30lbs 呀, 死啦

大宅

Hi!各位靚媽,

maggie,

deen,

你試吓飲魚湯, 我出院後最初幾日都得jar 到死死吓得幾滴, 後來飲咗幾次木瓜魚, 依家好多時多都滴奶呀, 要jar 出嚟, 我係埋身餵, 但bb成日啜啜吓自己走位, 會啜到痛, 我仲未可以幫佢較啱個食奶姿勢

男爵府

好唔開心,今日睇醫生話囡囡d係濕疹!
[

男爵府

畀面勳章

原文章由 mango_vanessa 於 08-7-7 15:24 發表

醫生話6~8weeks!

男爵府

畀面勳章

勁擔心!亞仔臍帶仲未甩呀

男爵府

畀面勳章

原文章由 iamkit 於 08-7-7 15:05 發表
我惡露都未清,本來已經深色0左,琴日阿媽蟲草燕窩,今日就變返鮮紅,仲有一大盅,都唔知食唔食好

原來蟲草好恐怖,點睇都係一條好恐怖既蟲,仲要食,我望0左條0野好耐,先有勇氣放入口,咬2下都係頂唔順吐返出0黎,諗起都毛管凍

祖 ...

之前99燉比我食,我望住條蟲掙扎左好耐,諗起都想嘔呀

大宅

原文章由 Cody 於 08-7-7 18:41 發表
勁擔心!亞仔臍帶仲未甩呀

我個女1個星期就甩0左喇~~,你有無用酒精??

[ 本文章最後由 iamkit 於 08-7-7 20:50 編輯 ]
肥遊是快樂和互愛
肥遊是友善和氣
肥遊是美麗
個肥臉似紅霞
肥遊像鮮花的笑

大宅

原文章由 Cody 於 08-7-7 18:48 發表

之前99燉比我食,我望住條蟲掙扎左好耐,諗起都想嘔呀

咁你最係有無食???食落好似食緊菜咁,不過諗起佢個頭,吐返出0黎,阿媽唔知咖 ,點解0的蟲可以賣咁貴,真係點睇都係一條蟲~~

肥遊是快樂和互愛
肥遊是友善和氣
肥遊是美麗
個肥臉似紅霞
肥遊像鮮花的笑

大宅

原文章由 babymaggieleung 於 08-7-7 12:58 發表

多謝呀~~
我出院之後就飲左一次魚湯就係咁谷~~谷到個胸有硬塊~~但係前2日開始就冇咁谷~~唔知係俾亞b食通左定係點~~我擠佢佢又有奶出~~亞b又食得好滿足咁~~有時仲含住一啖喺咀~~
不過有時就谷到亞媽都唔認得~~
同埋 ...

所以我覺得順產既媽咪真係好偉大,生又要捱痛,生完個傷口又會痛.
我今日試下煲湯加通草睇下會唔會多d奶,我好驚開始收奶呀!我想餵到返工先停呀!.妳地就好啦咁夠奶,好羡慕呀!

大宅

原文章由 iamkit 於 08-7-7 14:54 發表

我個傷口好低咖,e生睇完我傷口都係度讚自己,kit睇完話無咩內疚感喎
你下次撕塊豬油膏時係上面查油,之後自己meet,就唔痛,塊0野太焗太貼喇,我已經生0左粒細瘡同有幾條毛捲0左係皮下面,之後都唔知唔算,肯定痛到傻

而家覺得生 ...

等我下次試下先.醫生拆線個日叫我7月尾再覆診,不過我唔記得 Book,但係點解妳仲早過我既?

別墅

我亞b食奶都食得好急, 係每次都'族'親咁咳幾下, 脾氣又差, 明明含住未飲到奶都喊, 不過日頭好似好d, 可能晚上累吧...至於嘔奶就一時時, 不過佢有時食到尾會好似典下典下咁, 唔知係咪肚有風or搞肚痛..

我係埋身餵的, 因為我覺得容易d上奶, pump好似冇咁多咁...

原文章由 manmushroom 於 08-7-6 21:48 發表
你都好, 我仲有20磅要減, 但真係餵人奶很快便想食野, 我都好以大食咗, 而且最近都好以肥番. 不過我現都不理了, 至重要是阿b食得飽, 但你個b食奶時有冇好心急? 我個b最近食奶食得好急, 有時仲會"job"親, 又時時嘔奶 ...

別墅

我係餵人奶的, 於大約2/3個星期已經冇咩, 但依家仲有好少lor

原文章由 mango_vanessa 於 08-7-7 15:24 發表

首頁
12345...69

尾頁

跳至