自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

以前冇, 我亞媽都e+都冇裝冷氣, 佢話鼻敏感唔受得喎mouth:

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我唔記得10幾歲至有冷氣LU
細個時住船,一D都唔熱KA,到左之後搬左嗰到D鄰居個個都開門瞓,就咁好大風,開少少風扇都好涼LA.

公爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 熱血勳章

我細個成15歲搬私樓先有冷氣 , 以前屋企無冷氣只有fan時, 夏天有時夜晚訓訓吓都會熱醒mouth: mouth: mouth:

大宅

咁好多年前冷氣機都唔普及, 好多人都無架啦, 咁少d人開冷氣, 出面既天氣味無咁熱囉

現在家家戶戶都開冷氣, 熱空氣向外擴張, 仲要向下流, 條街未熱到死死下囉

去我6299度先慘, 佢地夏天唔開冷氣, 行到上樓, 我地身水身汗, 仲要只係開風扇, 餸同湯都熱辣辣, 邊有胃口食, 食得少又話咀叼, 我頂

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我就中學之前就無囉, 到中學就有冷氣, 不過屋企就由細到大都無冷氣, 以前又唔覺得好似而家咁熱喎
原文章由 小泳 於 08-7-28 22:19 發表
我細個時屋企無冷氣, 學校又無, 巴士都無.....

學校無都幾惡頂, 上中史堂時又熱又悶, 釣硬魚..

最攞命係巴士無,著短褲時張凳大腿位會有濕印~

c 啦,透露左年齡既秘密添~~ ...
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

侯爵府

我到 14歲 中三搬左屋開始先有冷氣, 之前間屋無冷氣架.
夏天瞓地下都已經好涼.

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

我小時冷氣都未普及, 雖然係熱, 但我哋咪打地舖睡囉, 夜晚個地下真係發滾架, 因為我地屋企位置正正係西斜位, 夏天真係熱到飛起架, 果時日間家家戶戶都會開著鐵閘來乘涼架!!

大宅

原文章由 jjwmkk 於 08-7-29 11:50 發表
我到 14歲 中三搬左屋開始先有冷氣, 之前間屋無冷氣架.
夏天瞓地下都已經好涼.

我都係12歲上中一時搬屋, 至有冷氣.
以前我地住唐樓架, 食飽飯一家人去公園乘涼, 我有得玩, 又開心. 而又唔會覺得屋企特別熱. 今時真係唔同往日.
至愛巧沛B既 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/kitqinghypy-happyhome

大宅

原文章由 claudia 於 08-7-29 12:03 發表
細過時無冷氣唔覺係乜, 裝左冷氣都好, 因為貴好少好少開.

直至大左出去做野, 日頭慣左有冷氣, 返到屋企焗爐咁就真係好唔慣, 大汗叠細汗, 吹到頭都亂咁食飯. ...

以前氣溫冇咁熱, 空氣都好好多. 而家好似呢2日呼吸有d難.

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

我細個0個時都係冇冷氣架
不過都唔覺熱
而家D 天氣好反常呀
熱過以前好多
唔知係咪細個唔覺得熱呢

[ 本文章最後由 秋風 於 08-7-29 12:29 編輯 ]

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我記得讀小學搬咗屋,屋企先有冷氣。
果陣剛剛搬去住頂樓,夏天好熱。

侯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我屋企都係無冷氣, 係嫁左搬左出來, 先至有冷氣嘆, 到現在, 呀媽屋企都係無裝冷氣機, 只有風扇3把~~~
初時, 開冷氣訓, 我氣管唔受得, 經常病, 到依家, 唔開唔得, 我生完呀仔, 勁易出汗, 而且慣左開啦~~~

大宅

我都無架!係到d阿哥出咗嚟做嘢幾年先裝,我係70年代頭嘅人。mouth:mouth:" />

[ 本文章最後由 eeyore0511 於 08-7-29 15:00 編輯 ]

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我細果住村屋, 冇冷氣, 夏天屋頂瓦面比太陽晒到慶烚烚, 好似火爐咁, 夜晚訓覺都係開風扇, 個陣又成日停電, 我地出到成身都係"熱疿", 無計, 廿幾歲搬上樓先裝冷氣!
家陣我夜晚先開冷氣, 因為電費真係好金!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

珍珠宮

好媽媽勳章

我記得我係中學時屋企先有冷氣, 果時都樓上樓下都有人已裝咗, 不過唔係咁多, 我亞爸好老套, 佢話d賊仔會揀屋企有裝冷氣d屋來打劫, 咁樣來"呃"細路.

以前真係無e+咁熱, e+一沖完涼如果唔涼住冷氣, 我會不停咁出汗.

大宅

claudia

你形容生好生動~

原文章由 claudia 於 08-7-28 23:10 發表

係呀, 部冷氣個屎忽唔可以突出幅牆

首頁

尾頁

跳至