自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原文章由 mastergirl 於 08-8-9 12:47 發表
我老豆第一句答我: 你地唔駛喉住我D 錢~~~D 錢係我的!!!!

(層樓係我和家姐做女未嫁時一齊供的~~但冇我地名, 個時, 我負責供樓, 我家姐負責兩老的家用和全家水電煤管理柴米油生活所有必須品, 只係老豆老媽的底褲唔駛我家姐比)

我同家姐聽到E 番說話, 雖然我好明兩老點解講E 番說話, 但始終好傷心~~~~~~

樓主...你再諗下你打尼番話.... 你明白未呀??? 禍根就係你父母本身諗法咯... 唔好再諗佢地將來點咯... 諗下自己,老公, 仔女... 其他野... 嘻嘻... 唔好咁上心咯......如果俾我真係對佢地完全失望咯...

珊瑚宮

好媽媽勳章

你大佬真係.........

伯爵府

大家都係同路人, 真係要吐下苦水先得架.

我個爛賭細佬最後咪搞左破產, 如果我唔走佬, 仲有我幫佢還債, 有排都唔會搞破產啦. 唔好話欠我個 d 有得還, 唔好再煩到我己經多謝黎佢.

見到父母真係好慘.

你要頂住呀.

原文章由 Pulmma 於 08-8-9 13:08 發表
mastergirl

有咩唔開心, pm比我啦

我家的case 同你一樣, 雖然冇解到, 但係....我e + 做到

冇眼屎乾淨盲

我和你一樣有一個做維持治家, 除暴安良的爛賭家人

原本我父母可以有一個豐盛的退休生活... ...

伯爵府

以我數十年經驗, 佢地d錢, 一定被佢攞埋, 而且仲會好快.

原文章由 mastergirl 於 08-8-9 12:52 發表
但係........

雖然係我父母, 但係明明生活可以安排得好D, 我好怕.....

又比個敗家仔陰埋走

到時我和家姐的担子都唔知點扛~~~

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

撞鬼囉,,點解又係有牌爛仔架mouth:
可能做呢d工易借大耳窿,年中有幾多呢d人欠債跳樓死,你大佬自己死好啦,要累埋你父母同兩姐妹,兩個婦孺自己都有頭家,要幫個大男人還7位數字?!真係叫佢去死啦 除暴安良?!真係好笑,佢咪係暴囉,除左佢呢條害蟲先啦,嘩,佢就顧住佢份長糧自己養老,老豆老母就住細屋還債,係人唔係呀,佢連一pat屎都不如啦 娶大陸婆俾佢住大屋扮大支野,仲要間屋唔係佢買,供都冇供過,晌度扮豪氣,俾佢老婆知佢係窮光棍一個睇下仲會唔會跟佢,大陸婆就最現實架啦,到時黎到香港咪唔要個仔跟佬走囉,反正你大佬人又老錢又冇,呢d人一定有報應,佢累到你地一家好慘,佢第時訓街你地都唔好再理佢

原文章由 mastergirl 於 08-8-9 13:03 發表

佢咪做個d 所謂維持治家, 除暴安良個d 工law

破唔到產!!!!! 破連份工都冇

佢仲有2年就有資格攞長糧, 所以佢死都唔肯破law

e + 冇咗我老媽照顧佢老婆和佢個仔, 唔知佢點死!!!(佢老婆仲未知佢老公咁~~~~~~~~~)

...

禁止訪問

公爵府

畀面勳章

你呀媽害X自己同你呀哥,真係慘........

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

好無奈
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

喂mastergirl

你個大佬守邊區?? 可能係同度中人喎

我個家個個, 已經比警署check緊, 仲守緊行為.

我家和你家一樣, 之前佢做咗債務重組, 還完債後仲有$5000駛, (記住, 我阿媽包佢食住, 連個個大陸老婆都包埋, 5000係佢一個月的零用, 仲多過我阿媽) 佢仲唔夠, 成日話甘心, 又話如果自己d 債冇晒, 個心就唔會成日掛住賭.

就係e 番說話, 我阿媽咪心軟, 賣咗層樓, 全數咁幫佢還債.

我阿媽幫佢還時, 講明係借, 佢揾2萬, 每個月要還$4000, 還15年( 我阿媽幫佢還點止e 個數, 一樣有7位數, 兩層供滿的樓, 比佢敗晒, 我阿媽e + 都係租緊人樓住) 咁佢都係成1.6萬一個月, 一家三口, 又有宿舍, 應該冇問題.

點知, 還咗一個月, 就冇左下文, (佢話佢個大陸老婆唔比還, 又話要儲錢買樓喎)

再點知, 再過咗3個月, 個死仔包已經開始問我阿媽揾生活費啦~~~~~~~

剛剛幫佢還咗80萬, 唔駛半年, 又一身債!!!

前半年仲揾我仲債務重組担保人.

結果....... 攪到我賣樓搬屋換埋用咗10年的電話號碼, 我仲要同學校申請, 通知晒學校, 我個囡放學要特別安排.

你話, 做家人, 仲到咁, 你話悲唔悲

e+ 我新地址, 連我阿都唔知呀, 只有我找他們, 他們找不到我呀~~~~~

[ 本文章最後由 Pulmma 於 08-8-11 12:52 編輯 ]

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

各位有囡的媽咪:

一定要教個囡, 就算將來做老姑婆都唔好嫁個好賭的男人呀~~~~~

大宅

睇到大家既經歷真係好慘...
住左同層既aunt..又係一個賭字...
攪到宜家一家6口番唔到屋企...

成日有收數佬上黎追..連親戚都係佢門口貼哂大字報...
話同佢 完全冇關係...唉.... 宜家著左草........

我見住依個aunt..自己捱大咁多個仔囡...
佢老公咁耐都冇比錢照顧d仔囡...係得閒番下黎坐下咁...:;pppp:

aunt本來應該享福..可惜染上 賭引........

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 小寶貝兒 於 08-8-8 00:26 發表

你要小心萬一你媽咪唔再幫你大佬還錢, 佢會用大陸或香港你父母租住的屋黎借錢! 到時又搞到一身蟻啦!

我老公聽完都提議你拿拿聲賣左大陸層樓, 另外用呢畢錢買又好, 租又好, 比你父母住, 唔係遲早又搞鑊杰一杰架啦! ...

同意. 勸你媽咪, 唔好再幫你大佬啦!

伯爵府

好媽媽勳章

還有, 不要重男輕女 or 偏心. 大個左會變成惡霸.

原文章由 Pulmma 於 08-8-11 12:56 發表
各位有囡的媽咪:

一定要教個囡, 就算將來做老姑婆都唔好嫁個好賭的男人呀~~~~~

禁止訪問

伯爵府

所以之前有個post話生多個等仔女之間可以大家有商有量, 唉,做兄弟好就話, 唔好真係"哦和", 呢d兄弟無好過有千萬倍啦. 真係好似魔鬼咁追住你.

原文章由 Pulmma 於 08-8-11 12:48 發表
喂mastergirl

你個大佬守邊區?? 可能係同度中人喎

我個家個個, 已經比警署check緊, 仲守緊行為.

我家和你家一樣, 之前佢做咗債務重組, 還完債後仲有$5000駛, (記住, 我阿媽包佢食住, 連個個大陸老婆都包埋, 5000 ...

大宅

唉, 真係一個賭字, 一個白粉, 真係無得醫!
成日睇電視果d賭仔家人一次又一次幫佢地, 最後斷佢六親, 佢地先有 '神'點條路佢地改過, 我都講, 有無家人o甘偉大, 比晒錢佢仲要自己欠人周身債, 佢地都唔改, 我有個親戚個仔食白粉, 又係改唔到架, 時不時打比我作故仔問我借幾百, 我係唔會借, 我即刻打比佢阿媽, 因我知借比佢即係害左佢 !!!!

首頁

尾頁

跳至