自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

台灣牌就係,四隻come 埋唔使比人睇,
但廣東牌一定要show 出黎,
唔係多左隻牌係入面點食糊呢?

原文章由 ankle 於 08-8-11 15:16 發表
我想問暗摃唔係唔俾人睇到架咩,
咁點樣搶???????

子爵府

好媽媽勳章

暗摃係3隻都係自己入面, 未開出來, 若有人打牌, 我就要開口叩摃 eg: 我有3隻 [東]在13隻牌內, 有人打第 4隻東, 咁我叫開摃

原文章由 ankle 於 08-8-11 15:16 發表
我想問暗摃唔係唔俾人睇到架咩,
咁點樣搶???????

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

咁架咩, 我同朋友打廣東牌暗摃都係四隻come埋,
不過我地都係初學, 唔識野~~
原文章由 麟媽媽 於 08-8-11 15:25 發表
台灣牌就係,四隻come 埋唔使比人睇,
但廣東牌一定要show 出黎,
唔係多左隻牌係入面點食糊呢?

男爵府

原文章由 tungwai 於 08-8-11 15:27 發表
暗摃係3隻都係自己入面, 未開出來, 若有人打牌, 我就要開口叩摃 eg: 我有3隻 [東]在13隻牌內, 有人打第 4隻東, 咁我叫開摃

乜暗摃唔係應該係本身有3隻[東]在牌內冇開出來, 自己再摸多一隻去摃至叫暗摃, 我有冇理解錯?

[ 本文章最後由 DongDongBB 於 08-8-11 15:37 編輯 ]

別墅

Yes
原文章由 查小恩 於 08-8-11 15:10 發表
我估樓主既意思係想問~搶槓係咪當自摸~
各有前因莫羨人

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

暗摃係4隻都係自己入面,
而你(eg)呢個叫明槓,
咁樣其餘3家要糊都你隻槓牌,
你都要包自摸,「搶槓當自摸」嘛!

原文章由 tungwai 於 08-8-11 15:27 發表

別墅

我都係早排先識咩叫 "kind kind糊"咋!!!
我"對對糊"等食,無碰過,跟住上牌,
老公響後面睇到火都黎埋,又唔出得聲.
原文章由 ankle 於 08-8-11 15:31 發表
咁架咩, 我同朋友打廣東牌暗摃都係四隻come埋,
不過我地都係初學, 唔識野~~
各有前因莫羨人

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有糊食果個重要係13么第一時間叫食糊啦..
如果你聽到人地叫食糊你重降,就低比3家.搶降當自摸.
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

大宅

暗降係台灣脾先有架…廣東牌通常叫明降…
明降即係自己摸哂4隻/自己有3隻另一家打出你降…

至於搶降當自模…即係有3隻已經碰出…之後碰出個個再模多隻開降而你咁岩食個隻咁就叫搶降啦…

但十三么係最大既…明降開降都食得!

大宅

原文章由 a_d 於 08-8-11 15:40 發表
我都係早排先識咩叫 "kind kind糊"咋!!!
我"對對糊"等食,無碰過,跟住上牌,
老公響後面睇到火都黎埋,又唔出得聲.

"kind kind糊"全部要靠自己…一隻都冇碰過…仲要自模食出先係…所以都係好難食

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

如果有打廣東牌而又有打門前清既,
明槓同暗槓係分得好清楚既,
因為有d 人打暗橫都當門清多一番架!
總之四隻都係自己手槓出係暗槓,
而自己三隻係手靠人打出來槓的係明槓,
暗槓有門清,明槓無門清。

原文章由 cherry1498 於 08-8-11 15:45 發表
暗降係台灣脾先有架…廣東牌通常叫明降…
明降即係自己摸哂4隻/自己有3隻另一家打出你降…

...

大宅

原文章由 麟媽媽 於 08-8-11 15:53 發表
如果有打廣東牌而又有打門前清既,
明槓同暗槓係分得好清楚既,
因為有d 人打暗橫都當門清多一番架!
總之四隻都係自己手槓出係暗槓,
而自己三隻係手靠人打出來槓的係明槓,
暗槓有門清,明槓無門清。

...

乜唔係廣東牌開降就要番開咩?番開就唔叫暗降啦…而台灣裨暗降係唔番開俾人睇架嘛…而門清就係食糊十四隻牌都冇出嘛?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

廣東牌暗槓當然要番開出黎,
但自己手上有4隻叫暗槓,
人家打出第4隻比你槓既叫明槓,
有d 人暗槓都當門清,
例係四家協議定架啫,
家家有求,我有d 雀友暗槓當門清,
因為始終無靠人槓,都當門清囉,
但又有d 雀友暗槓唔當門清,
所以打之前要講清楚,唔使之後有爭議。

原文章由 cherry1498 於 08-8-11 16:08 發表

乜唔係廣東牌開降就要番開咩?番開就唔叫暗降啦…而台灣裨暗降係唔番開俾人睇架嘛…而門清就係食糊十四隻牌都冇出嘛?

[ 本文章最後由 麟媽媽 於 08-8-11 16:18 編輯 ]

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 a_d 於 08-8-10 23:12 發表
對家打出,下家降.....
Q1.是否當下家出沖?
Q2.是否當自摸?
Q3.家家俾當自摸?還是"下家"一家俾晒自摸(X3份)?

當自摸, "降"果家俾哂3家自模價錢!

子爵府

好媽媽勳章

呀, 係喎, 攪錯佐添

原文章由 麟媽媽 於 08-8-11 15:38 發表

男爵府

別墅

麟媽
你意思係.....明降都當自摸???????

原文章由 麟媽媽 於 08-8-11 15:38 發表
各有前因莫羨人

別墅

當時摸到叫糊牌時,好緊張又興奮,仲要扮鎮定,
靜靜地等一萬,一萬,一萬~~~~
個心跳到bing bing boom boom.......
對家打一萬時,諗住再望清楚先開牌,
而下家係清一色萬子,九章落左地,佢降一萬,等單吊.
下家叫降快過我,因為佢仲興奮過我.mouth:
原文章由 梓軒媽咪 於 08-8-11 15:42 發表
有糊食果個重要係13么第一時間叫食糊啦..
如果你聽到人地叫食糊你重降,就低比3家.搶降當自摸.
各有前因莫羨人

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

原文章由 a_d 於 08-8-11 16:58 發表
麟媽
你意思係.....明降都當自摸???????

明降搶降緊係當自摸啦!

你個case係人地降唔到, 你都食左啦!人地點降?
人地無得降, 咁緊係唔當自摸啦!

hehe, 我屋企打開3番起糊的
所以我屋企成日有搶降的

因為無花一番
平糊一番,
再加自摸先一返,

所以有人打出我地唔食得,
hehe, 打出有人降, 我地就可以搶降當自摸了!hehe
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

原文章由 麟媽媽 於 08-8-11 16:16 發表
廣東牌暗槓當然要番開出黎,
但自己手上有4隻叫暗槓,
人家打出第4隻比你槓既叫明槓,
有d 人暗槓都當門清,
例係四家協議定架啫,
家家有求,我有d 雀友暗槓當門清,
因為始終無靠人槓,都當門清囉,
但又有d 雀友暗槓唔當門清,
所以打 ...

麟媽原來係高手!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

首頁
12345...6

尾頁

跳至