自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

你咁聰明嘅..

原文章由 sandy1425 於 08-8-23 17:53 發表
同佢講,甘下次我自己打,你係咪吾收$?:;pppp:

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

原文章由 alik 於 08-8-23 22:59 發表

你錯了, 登記護士(Enrolled Nurse)係可以幫病人打針抽血. 只不過某種注射方法, 要註冊護士(Registered Nurse)至做得. 可能你get錯左, 一般私家醫生診所既所謂姑娘, 通常都無任何護士牌, 佢地先唔可以幫人打針. ...

謝謝你提點
可能佢係大醫生, 佢請嘅係真正嘅登記護士, 可以同病人打針,
下次大家打針, 最好問清楚, 係邊個打先, 同埋價錢是否一樣

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

我諗樓主可能問得唔夠清楚.. 支針真係$780.. 但未計醫生費..樓主係咪只問支針幾$..而無問到有無其他費用呢?

我去打針/問價,除咗問支針幾$,仲會問,TOTAL埋單幾$$,會唔會有其他收費.

我唔係話樓主唔岩,不過我想提醒大家若果去睇醫生打針,一定要問.

有D真係醫生打會貴D架.

複式洋房

原文章由 weiwei 於 08-8-23 23:08 發表
Fanny

Did you ask the nurse or Dr. Chan. If it was the nurse, I think you better call Dr Chan directly and ask for details.

陳醫生是位傳道人,相信不是全心騙你,是否當中有誤會.
你應該直接問陳醫生.

琥珀宮

這位陳醫生,早在12年前,已俾我掠水既感覺。事緣我抱大仔去產科醫生一齊做產後檢查時,因為產科醫生話大仔黃,所以寫紙我去陳醫生處睇,佢係兒科。

上到去佢診所時,一入到佢診症室,二話不說,已經即打電話叫法國醫院留箱,寫左封信叫我與老公送大仔入醫院,佢話係黃疸,完全冇講解俾我地知,亦冇俾我地選擇之餘地。因為係第一胎冇經驗,好擔心,佢係醫生,唔敢唔信佢。

阿仔係醫院照左三日燈,埋單總數 $5000,一睇張單,醫生每日巡房費用$500,即係佢收我醫生費$1500。嘩!有冇去到巡都冇人知啫。我產科醫生接生,都係收我醫生費$4900咋。而且可以去政府醫院照架,平好多好多,佢提都冇提到。總之感覺非常掠水。

後黎先知,由於阿仔食人奶,所以會比較食奶粉難退黃,但只要唔係病理性黃疸,曬多d太陽,一樣會退,係我之後睇書得知。

我覺得人與事唔好與宗教掛鉤,以宗教去衡量人格,會失之子羽。

我三個小朋友都係私家醫生打某d針,但從冇醫生會另收醫生費,話係咁多就咁多,又唔係有病,俾得錢既,當然係醫生打啦,如果由護士打,洗唔洗收到幾百蚊咁貴一枝針呀!好似生仔之嘛,你去幫襯私家醫生生,都唔會問醫生,係唔係佢接生啦(問得出,我相信醫生都以為個產婦係傻傻地架),俾咁多錢生,當然由個私家醫生接生啦,如果由護士接生,點解唔去政府生呢?

原文章由 lt611 於 08-8-24 00:32 發表

陳醫生是位傳道人,相信不是全心騙你,是否當中有誤會.
你應該直接問陳醫生.

男爵府

原文章由 SandyKL 於 08-8-24 01:57 發表
我覺得人與事唔好與宗教掛鉤,以宗教去衡量人格,會失之子羽。 ...

totally agree

睇人真係唔可以以某些背景去衡量一個人,住我樓下果家人,夠有宗教背景囉,咪一樣鐘意講大話:;pppp:

公爵府

畀面勳章

呢個e生我細佬一早已經叫我唔好去睇...話佢唔好~~ 但我一直冇咩理會亦冇問佢有咩唔好....因為我都唔會出到旺角去睇佢~~ 點知一睇到呢個post...先知佢咁衰!!:;pppp:
我自己同對仔出去c家e生打肺鏈..都係e生自己打..亦唔會有額外收費..

子爵府

只有存在愛人,聖靈的心,寬恕,體諒就能快樂!

大宅

我都覺得應該去醫務委員會投訴佢

大宅

原文章由 SandyKL 於 08-8-24 01:57 發表
這位陳醫生,早在12年前,已俾我掠水既感覺。事緣我抱大仔去產科醫生一齊做產後檢查時,因為產科醫生話大仔黃,所以寫紙我去陳醫生處睇,佢係兒科。

上到去佢診所時,一入到佢診症室,二話不說,已經即打電話叫法國醫院留箱,寫左封 ...

我生第二胎個時, 岩岩睇開個兒科醫生放左假, 佢不知所謂既醫生,
一聽到我個仔早產, 5lb12oz 連睇都未睇過佢,
佢就同我地講話個 bb 要照光啦
好彩我個婦科醫生仲未走, 如果唔係得個死人兒科醫生嚮度,
唔憂鬱症發作就奇啦

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

係呀!! 鍾意出風頭、唱兒歌、夾到成身公仔嗰個咯.
原文章由 manicheung 於 08-8-23 23:03 發表
係咪鬍鬚佬 e 生 ar

珊瑚宮

好媽媽勳章

原文章由 wendykaka 於 08-8-24 05:56 發表
係呀!! 鍾意出風頭、唱兒歌、夾到成身公仔嗰個咯.

o i c , 我 m m 睇完報紙 , 話佢個仔之前偷拍裙底被罰 wor mouth: mouth: mouth:

大宅

原文章由 manicheung 於 08-8-24 08:30 發表

o i c , 我 m m 睇完報紙 , 話佢個仔之前偷拍裙底被罰 wor mouth: mouth: mouth:

致 力 於 唱 作 兒 歌 的 執 業 兒 科 醫 生 陳 以 誠 , 其 子 即 將 遠 赴 英 國 升 讀 著 名 大 學 。 但 剛 完 成 中 七 課 程 的 他 在 好 奇 心 驅 使 下 , 一 日 內 於 旺 角 港 鐵 站 內 連 環 偷 拍 14 名 女 途 人 的 裙 底 。 昨 日 他 在 觀 塘 裁 判 法 院 承 認 兩 項 作 出 有 違 公 德 行 為 罪 , 主 任 裁 判 官 林 偉 權 直 斥 他 行 為 卑 劣 , 但 為 免 影 響 其 學 業 , 輕 判 罰 款 2,000 元

禁止訪問

別墅

掠水既DR.CHAN家住九龍塘豪宅
http://appledaily.atnext.com/tem ... amp;art_id=11513564

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 親子王國15週年勳章

好多年前,因工作關係接觸過呢個所謂醫生,發覺他勁衰格,玩人唔駛本,又貪心....

男爵府

這個無醫德的醫生,我也領教過

2002年,我仔出世又係黃,婦科介紹他給我,說他好好,好有經驗。頭1,2次見面都幾好,解答得我地好清楚,點知過幾日人影都唔見,每次問姑娘,她們都說醫生未巡房,問幾點會巡房,答案係視乎醫生忙唔忙,有嘢問佢地可轉告知。如是者,我仔住了7日,埋單1萬鬆d,當時我地仲講笑,呀仔仲貴過我生

點知去佢診所覆診,我地先開始慶,有乜理由咁無醫德的醫生,仲可以生存呢?

1) d護士猛咁sell打針package,最平都3千幾
最貴6,7千都有,我地覺得貴無join,
但佢地就咬住唔放,轉sell條pk嘅CD,
end up我地乜都無買

2) 無醫德醫生睇病,只顧睇股票機,聽手堤電話,我們就呆等

3) 最慶有次,佢串我無醫學常識,呢一世我都記得條pk講乜,佢話我仔血色素高,咁我咪問咁有無事,會唔會又黃,哈,條pk反問我一個醫學問題,我同老公當然唔識答啦 他就串我地,lee啲係普通常識,你咁都唔識 ,然後一輪咀鬼食泥咁解釋,我已屎都滾,他臨尾仲加多句,做佐人媽媽就惡補下d知識,我小呃!!!!! 果次我同老公好嬲,自此無再睇佢

一個咁鐘意出風頭嘅醫生,點會有心機坐係到同你睇病賺你個3百5診金呃

珍珠宮

好媽媽勳章

住豪宅, 又要去英國讀著名大學, 駛費梗係唔少, 唔問你地攞D... 點得啊.... 仲有唱兒歌, 上電視, 諗都諗到係佢俾錢電視台, 有乜理由電視台俾$$個核突鬍鬚佬得架.. D 錢又由邊度來?:;pppp:

大宅

回覆 #1 Fanny413 的文章

del

[ 本文章最後由 longBB 於 08-8-24 10:27 編輯 ]

禁止訪問

首頁
12345...7

尾頁

跳至