自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:C6突然話想去馬來西亞發展

唔好去,馬來西亞好落後,治安好差。華人永遠都系2等公民

別墅

回覆:C6突然話想去馬來西亞發展

馬來西亞人工好低,如果要做生意,一定要有個馬來人是合夥人。而且如果系吉隆坡,差唔多有多過一半人家被打劫過。我以前d同學話女仔夜晚唔會自己一個人返屋企,一定要男同學送。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

引用:C6突然話想去馬來西亞發展,佢同一齊拍擋做

原帖由 catvicky 於 16-05-12 發表
C6突然話想去馬來西亞發展,佢同一齊拍擋做生意的兄弟去,去開分公司,因為拍擋果邊有人脈,但冇技術人員同夾 ...
要小心當地法律
唔好信晒d所謂兄弟
不過男人係唔會聽....

琥珀宮

好似好排華

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

引用:馬來西亞人工好低,如果要做生意,一定要有

原帖由 AuroraH 於 16-05-12 發表
馬來西亞人工好低,如果要做生意,一定要有個馬來人是合夥人。而且如果系吉隆坡,差唔多有多過一半人家被打 ...
吉隆坡已經算係治安比較好,所以有些家庭旅行住星加坡,過馬來西亞玩即日來回。
聽過住馬來西亞多年嘅華人講,華人係二等公民

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

子爵府

Dwmn 發表於 16-5-12 09:31
原本想話唔係馬拉華人,唔係地頭蟲你真係做硬羊牯,不過你老公打工就無咩事嘅。不過唔搵個馬拉人搵香港人就 ...

最憎d馬拉妹

大宅

引用:唔好去,馬來西亞好落後,治安好差。華人永

原帖由 AuroraH 於 16-05-12 發表
唔好去,馬來西亞好落後,治安好差。華人永遠都系2等公民
其實那些說馬來西亞落後,排華的你們在這裡居住過嗎?不要以訛傳訛道聽途說啦。

男爵府

我識得既馬來西亞華人,有機會都會出國工作然後拿外國residency, 雖然無放棄馬藉,但個個都唔願番去。

別墅

引用:Quote:原帖由 AuroraH 於 16-05-12 發表唔

原帖由 幼幼 於 16-05-12 發表
其實那些說馬來西亞落後,排華的你們在這裡居住過嗎?不要以訛傳訛道聽途說啦。

...
我幾時排華啊?

別墅

引用:Quote:原帖由 AuroraH 於 16-05-12 發表唔

原帖由 幼幼 於 16-05-12 發表

...
我老公系馬來西亞出世的華人,到19歲先去新加坡。我地一年都過去最少1次,起碼我老公家鄉系落後。KL機場我都覺得落後。我只不過系將我個人意見同大家分享,唔知點解baby kingdom會有cyber bullying。當然,全部都系我個人意見。

首頁

尾頁

跳至