自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

人心本來就有善惡兩面,
只是而家d 細路真係太過聰明了。
混血小子將來一定係個成功商人,
因為佢有Leadership,食腦,
仲有唔係人人有既「狼子」心腸,
大老細總有呢d 特質罷!

翡翠宮

換轉我係你一開波5會拉住人地個媽咪話人地個仔既不是, 故勿論你是否語重心長, 未必人人可以接受到自己個仔受批評的 , 我會以說笑方式去表揚佢個仔好叻 竟然諗到呢D小玩兒黎令到自己高人一定, 第二時必成大氣 睇下佢媽咪有咩反應, 正正我講如果佢媽咪係認同我所講既野咁即係佢管教方式好有問題 我同佢投訴都無用 暗訝低問老師意見一個咁樣既小朋友行為上又是否恰當, 段估老師5會認同啩 之後就叫老師去跟進呢個問題 不過事過境遷, 家陣個仔受弧立你就多D同佢做心理輔導, 教曉佢可為同不可為既行為 一個人值5值得受人尊重除左你本身既實力外, 處事同對人既態度都應該要點一致同溫和先得人心 你叫佢既然已被弧立就5好再向惡勢力低頭 做返個真正既男子漢, 必要時都真係要向老師投訴, 但你亦不防可以同老師單聲有如此既問題存在, 我都5想見到有血光之災時D小朋友先識收手
原文章由 mastergirl 於 08-10-28 08:56 發表
個mix 應晒所有事, 仲爆響口話: 媽咪話冇問題的!!!!!

個阿媽個面燶過我屋企隻鑊底. 臨走時, 個mix 媽咪仲走埋來用英文同我講, 語氣唔係好好, 大致內容唔記得, 大概意思話: 你地d 中國人, 就係咁阻礙d 細路的思考發 ...

大宅

原文章由 mastergirl 於 08-10-28 10:03 發表

非常同意, 只係當時我聽到ticket 制度後, 我個心當堂儍咗, 冇諗過小四就可以玩e d 大人社會會發生的事. 有少少驚.

我一心想著唔應該讓e d 錯的觀念係小朋友的心裡種根, 所以至熱心咁處理e 件事.

我係咪行得好錯 ...

我覺得你冇做錯…每一個媽咪都會盡力去保護自己既小朋友…我睇完我都唔知我會點處理呢件事為合當…或者我可能會俾你做得更差…睇完呢件事,我只係覺得好無奈…同無助…滿腦子都係問號…點解真係有D咁既媽咪,咁教個小朋友既價值觀…呢個時候你真係要好好處理你個仔既價值觀,如果再有D咁既事,你小朋友會點處理呢?我只怕佢會好似駱鳥咁,將個頭塞入地下…避得就避,邊個都唔講,自巴自為…

大宅

我都唔知其實應點做,不如問下妳個仔覺得妳同學校投訴係咪唔啱? 如果佢話係,或者個後果令佢好難堪,妳咪應承下次會同佢商量左先同學校講lor

原文章由 mastergirl 於 08-10-28 10:03 發表

非常同意, 只係當時我聽到ticket 制度後, 我個心當堂儍咗, 冇諗過小四就可以玩e d 大人社會會發生的事. 有少少驚.

我一心想著唔應該讓e d 錯的觀念係小朋友的心裡種根, 所以至熱心咁處理e 件事.

我係咪行得好錯 ...

大宅

其實掉轉諗如果mix係你仔仔你會點先?
可能對於mix佢地一家呢個只不過係一個小朋友開既玩笑,功心計同勢利可能係成年人眼光附加落去;如果簡單d去諗再同小朋友一齊傾件事,對佢日後自己處事會好好多;首先諗呢個rule出黎係佢既同學,你有冇聽過小朋友對件事既睇法/感覺?定一開始就用左自己既諗法去同個仔解釋,話佢聽咁咁咁咁再要佢點點點.....小朋友既問題真係最好由小朋友去解決,依家所有同學都知係你個仔攪到大家冇得玩,你個仔本身唔係諗住告狀只係坦白話你知有件咁既事,但又好無辜咁被孤立(可能下次有事佢情願比人蝦都唔講你知)正如其他媽媽咁講,學校係社會既縮影;比小朋友先自己做決定,聽左佢講,之後先再引導佢;由佢既觀點出法可能改變大人既睇法;如果每件事都只有兩面,佢第時出社會做事會好辛苦

水晶宮

原文章由 cherry1498 於 08-10-28 10:42 發表

我覺得你冇做錯…每一個媽咪都會盡力去保護自己既小朋友…我睇完我都唔知我會點處理呢件事為合當…或者我可能會俾你做得更差…睇完呢件事,我只係覺得好無奈…同無助…滿腦子都係問號…點解真係有D咁既媽咪,咁教個小 ...

咁我又唔同意你講法喎!講真我又睇到個MIX亞媽有教自己個仔喎!否則之後就唔會有咁多事發生,人地同學排擠樓主囝囝囉!如果MIX媽媽無話個仔,相信MIX唔會咁嬲咁在意!講真若然小朋友一教曉聽哂話唔反斗,呢個世上唔會有曳仔囉!講真亞媽無可能陪埋個仔番學上課嘛,D小朋友係要背住亞媽响學校曳,咁又代唔代表無教到個仔呢?唔會囉!所以至覺得直接同學校講會妥當D!因為小朋友响學校,係老師對住佢地而唔係亞媽,講教訓同處理直接同有效果D既都係學校老師囉!

至於MIX個家長既表現,正如樓下亞媽所言,好睇樓主當時點同人地亞媽講,始終呢D野係你投訴人地個仔不是,講野要好小心囉!否則講錯一句或者用詞有錯態度有錯,就算你把口無講人地無家教,人地都feel到你係話緊佢唔教仔/唔識教仔...試問人地聽到,都唔能夠可以好好EQ或者唔講晦氣說話囉!係好難講架喇!所以至要搵學校幫手,唔好自己冒險無啦啦做咗衰人先囉.始終呢D野一行錯,就好直接影响到個仔响學校既對待,唔錯得囉.

[ 本文章最後由 ~仔仔媽咪~ 於 08-10-28 10:53 編輯 ]

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你地d 中國人, 就係咁阻礙d 細路的思考發展…

嘩, 佢咁q叻, 同個仔讀國際學校啦, 果度外國人多過中國人, 咪無人阻佢囉~ :;pppp: :;pppp:

大宅

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-10-28 10:50 發表

咁我又唔同意你講法喎!講真我又睇到個MIX亞媽有教自己個仔喎!否則之後就唔會有咁多事發生,人地同學排擠樓主囝囝囉!如果MIX媽媽無話個仔,相信MIX唔會咁嬲咁在意!講真若然小朋友一教曉聽哂話唔反斗,呢個世上唔會有曳 ...

每個人觀點都唔同既…
如果個MIX既媽咪係有好好咁教就唔會講"你地d 中國人, 就係咁阻礙d 細路的思考發展…"
我唔敢講佢媽咪有冇話/教佢…但如果我係個MIX…明知人地媽咪搞到咁…叫哂所有家長黎…搞到自己所有職務都冇哂…自己媽咪仲講句咁既野牚自己…所有同學都仲埋自己堆…我仲唔報仇咁報番落個小朋友到咩…

不過,都係個句,人地個仔點,我管唔到亦教唔到,只係覺得真係要好好處理自己小朋友既情緒,正如上面d媽媽咁講,個仔已經覺得係樓主你"多事",教到佢而家咁…冇乜朋友…所以真係要同佢慢慢溝通同好好處理…教番好佢正確既價值觀…

水晶宮

原文章由 cherry1498 於 08-10-28 11:47 發表

每個人觀點都唔同既…
如果個MIX既媽咪係有好好咁教就唔會講"你地d 中國人, 就係咁阻礙d 細路的思考發展…"
我唔敢講佢媽咪有冇話/教佢…但如果我係個MIX…明知人地媽咪搞到咁…叫哂所有家長黎…搞到自己所有職務 ...

都明白.不過我覺得MIX媽咪後尾噴嗰句野都係發緊晦氣多過真係咁認為囉!所以至話就算你無開口話人地無家教,但係咁投訴話佢仔不是,佢係個仔亞媽,自然會覺得難受囉!忍得你一兩次投訴,唔代表可以忍到你繼續投訴吖嘛...講真人發緊老脾時,有幾個真係咁理性理智可言吖~~~所以嗰句野我都覺得樓主唔需要擺响心度.
煩點教自己個仔已經時間唔夠用咯,無謂再額外spend咗自己D時間同精神去煩人地父母識唔識得教仔囉!呢D唔係重點,重點係諗計點去教個仔明白道理同解決好件事,始終自己仔就對一世,人地D仔女唔係,無謂費神响人地度,D時間留番俾自己同仔女好過!再者,呢個世上有唔同類型既人,呢次你幫囝囝去避開或者去搞掂人地個仔,但唔代表次次都可以幫到仔女出頭囉!最緊要個仔要識得點去諗去處理.否則一年你遇三四個呢D人蝦你,次次你都唔識得去處理,淨係識得嬲同不滿,最唔開心既又係自己,好唔抵架!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

樓主,我覺得有時只可以教自己個仔,
人地點樣教仔呢,好難可以控制到既,
我仔上到小五了,同學之間既事,
比你呢件事更嚴重既亦有,
因為而家d 細路太過聰明,想歪了...
聰明反被聰明誤,真係估佢地唔到。
但我一直唔會插手,我要亞仔自己應付,
如果吓吓都係由我出手,佢讀男校既,
咁死得了,實比人孤立喇,
佢以後點可以自己拆掂難題呢?
我仔成日都話,人地點,我自己識分,
人做唔代表自己都去做,亦唔需要認同,
但亞仔呢...話一定唔會去篤爆人地。
我又無強迫佢去做正義烈士,走去舉報,
可能我會,但亞仔唔想我都唔迫得佢既。

複式洋房

我有同個仔商量過, 問過佢的睇法, 佢都話唔公平! 點解係佢話事!

個日我地十多個家長同細路留堂返學校, 係學校好震驚, 點解件事發生咗2個月會冇人揭發出來. 當時個老師第一時間就同個mix 講: 我好欣賞你的諗頭, 但係唔認同你的做法. 之後就講咗一個古羅馬的故仔, 要佢地做分析.

最氣憤是, conclusion 問返個mix, 問佢知唔知自己錯咩, 佢仍然答: nothing!!

個次事件, 學校分開咁同家長和同學仔輔導, 教番我地點樣教番正確的價值觀給小朋友.

總之.... 我e + 唔理人地d 仔點壞, 我個仔唔壞就得.

頭先我同佢傾電話, 佢話有多兩個同學仔靜雞雞一齊係library 玩 " 睇書", 不過個兩個同學仔係暪住個mix 落library 同我個仔和我個仔的好朋友玩, 仲叫我個仔講: 千奇唔好話比mix 仔知我同你地玩呀.

你地話, 個mix 細路將來會變成咩???

大奸商, 軍事家, 惡霸????

問題係, 我真係唔知e + d 細路個腦諗咩!

我唔會再揾個mix mami, 都唔啱channel.

複式洋房

貓媽媽:

我明啦, 人地點教, 冇得理啦, 怪就怪我太熱心, 因為個mix 真係好鬼得意, 仲同佢做咗3年同學, 當時我唔單止心痛個仔, 仲心痛埋個mix 仔想歪! 所以至心切咁揾佢阿媽傾!!

我個仔的好好教的, 淋止止, 頭先佢仲同我講: 我掉晒d ticket!!! 話唔需要! mix 仔d friend 佢唔想要!!!

我問佢你唔怕冇晒d 朋友仔咩??

佢答: 好煩呀你!!! 點解一定要朋友? 有時我覺得d 朋友好煩!!! (我個仔........... 突然間成熟得令我有點可怕)

佢同我講: 可唔可以唔同老師講mix 仔聯同三五個同學蝦自己???

你地認為呢??

我個仔同我講, 佢成日背住書包上樓梯時, "mon" 佢個書包!!! 我聽到真係好驚喎!!!

水晶宮

原文章由 mastergirl 於 08-10-28 12:11 發表
我有同個仔商量過, 問過佢的睇法, 佢都話唔公平! 點解係佢話事!

個日我地十多個家長同細路留堂返學校, 係學校好震驚, 點解件事發生咗2個月會冇人揭發出來. 當時個老師第一時間就同個mix 講: 我好欣賞你的諗頭, 但 ...

其實依家學校已經處理咗又輔導咗班學生咪得囉!只係個結果唔係你期望,你至會咁介懷啫!試下向好方面諗,依家都有兩個同學仔主動同你仔友好啦,只係唔想得罪兩方啫!呢樣好正常既事,莫講話大人世界都會有兩頭蛇,講真我地細個仲係小朋友時都會遇到呢D人架啦!講真嬲得幾多介意得幾多?再者嗰D細路將來係變咗咩人,講真又關我地乜事,唔好話我地吖,甚至嗰個小朋友自己或者佢父母都唔會知個小朋友大個咗會係D咩人黎,細時好乖唔代表大個咗會生性會係好仔黎架!細時百厭曳又激到大人噴煙嗰D亦唔見得大個咗會係壞人囉!至少我身邊既人都證實到,我初中時夠有幾個同學女又純又乖仲係同父母好FD又好林善啦,個個都覺得佢地係乖乖女優等生黎,但去到中二中三都走黎食煙逃學爆粗甚至離家出走,我都見住佢地媽咪由初初笑面迎人去到日日都黎學校搵女,嗰隻欲哭無淚,殘到唔殘既樣,已經好知一個人要變真係就算平時幾有家教都好,都阻止唔黎...既然呢D係未知數,我地又為乜費神又激氣去諗埋人地仔女大個左係咪惡人奸商呢?

既然件事已經過去咗,你又已經俾學校解決,就俾呢件事告一段落,無謂再生枝節,你囝都唔想再去理呢件事,你再迫佢,佢講咗唔想再提你就唔好再提,始終小朋友去到呢個年紀都有自尊有個人形象,可能你囝囝呢刻已經好滿意自己既生活圈子同社交呢,同埋佢都唔想因為媽咪在意呢件事而將件事小事化大發大黎搞,因為佢都好知再係咁糾纏落去,會影响到自己囉!既然係咁,當放過自己同個仔,忘記呢件事,好好生活落去啦.

水晶宮

原文章由 麟媽媽 於 08-10-28 11:58 發表
樓主,我覺得有時只可以教自己個仔,
人地點樣教仔呢,好難可以控制到既,
我仔上到小五了,同學之間既事,
比你呢件事更嚴重既亦有,
因為而家d 細路太過聰明,想歪了...
聰明反被聰明誤,真係估佢地唔到。
但我一直唔會插手,我要亞仔 ...

同意.好似我大佬所言,佢由細到大都係讀男校,佢都同我講男仔最重要係咩?咪係埋堆、踢波、有學識囉!同埋我大佬都話,細個佢成日去踢波釣魚都唔係因為自己鐘意,而係埋堆,你唔跟班同學去玩,响學校就會無社交.我諗大致都係咁既意思卦.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

如果亞仔唔想你講,那無必要再講了,
一班咁多人,總有人會同你仔埋堆既,
我見亞仔不時同人有衝突,
同我講絕交添...幾鬼嚴重!
但過左兩個月,絕交友又和好喎,
只要佢地冷靜落黎,係某d occasion,
可能又會做番朋友,有d 價值觀唔同既,
真係六年同窗都無計傾,但無問題既,
好朋友都係三幾個罷,最緊要亞仔開心啫。

原文章由 mastergirl 於 08-10-28 12:22 發表
貓媽媽:

我明啦, 人地點教, 冇得理啦, 怪就怪我太熱心, 因為個mix 真係好鬼得意, 仲同佢做咗3年同學, 當時我唔單止心痛個仔, 仲心痛埋個mix 仔想歪! 所以至心切咁揾佢阿媽傾!!

我個仔的好好教的, 淋止止, 頭先佢仲 ...

水晶宮

原文章由 mastergirl 於 08-10-28 12:22 發表
貓媽媽:

我個仔的好好教的, 淋止止, 頭先佢仲 ...

查實你仔已經好識諗架喇!既然係咁,你都唔好咁擔心啦!亦唔好再干涉囝囝响學校既社交生活,始終你囝囝自己都處理到仲好妥當添,無謂因為大人既一廂情願諗法而影响到個仔囉!

講真有邊個人無想歪做曳野既時候吖!實有架喎!無理由因為小朋友一件事上諗錯做錯而判定佢呢一世實衰硬囉!咁對人地唔公平架!都係嗰句,顧掂自己嗰件仲好.對人家既事同仔女唔好咁上心.始終你唔係人地個仔亞媽.雖則我好明白你感受同點諗,但事實歸事實,唔好俾人地既一舉一動去影响埋自己同仔仔既生活同諗法囉!

水晶宮

原文章由 麟媽媽 於 08-10-28 12:34 發表
如果亞仔唔想你講,那無必要再講了,
一班咁多人,總有人會同你仔埋堆既,
我見亞仔不時同人有衝突,
同我講絕交添...幾鬼嚴重!
但過左兩個月,絕交友又和好喎,
只要佢地冷靜落黎,係某d occasion,
可能又會做番朋友,有d 價值觀唔同既,
...

同意. 我仔成日同爸爸嘈交時都話以後唔同爸爸玩,又話爸爸發癲,我隻佬又係咁話唔同個仔玩又話唔再睬個仔啦!乜野都鬧哂出黎架啦!轉個頭兩父子咪又係攬頭攬頸FD哂!!! D小朋友係咁架喇!

男爵府

醒目開學勳章

好過份呀!!!
真係好過份呀!!
d細路真係!!

不過如果有呢d事,同學校講左搵陣d!
而家可能真係要等時間沖淡...
敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
有得有失,又可否一直堅持?
<教養孩童,使他走當行的道
  就是到老他也不偏離>

大宅

其實現在樓主最擔心會發生的,已經不是有沒有朋友的問題,而是上樓梯時mix或其它受指示的人會"mon" 佢個仔個書包,會造成危險

如果你個仔一天不出聲告訴老師或是風紀,件事都好難解決。

如果他告訴老師,老師可能調他排到最後,咪無這問題囉

但,現在是你出聲? 還是你個仔自己出聲
盲目的愛他們 8-)

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個仔同我講, 佢成日背住書包上樓梯時, "mon" 佢個書包!!! 我聽到真係好驚喎!!! ...

你可提醒兒子上落時, 隻手握扶手。

首頁

尾頁

跳至