自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

catherine_lyly 發表於 17-1-9 09:46
我之前都試過尿道炎變成腎炎, 發得好快. 腰後兩側由少少痛變好痛, 痾血尿, 發冷, 但無燒, 即去廣華急症, 點 ...

廣華個医生無料到亂診症

侯爵府

yu-ma 發表於 17-1-8 16:55
幾日前開始發燒屋以為感冒食屋企的退燒藥都唔好, 昨日才去睇醫生話係腎炎比左抗生素及退燒藥,但虊力過左 ...

腎炎要即刻入院啊!我媽媽當年醫了很久,大約一年半才好

男爵府

開心吸收勳章

盡快處理,不容有失。祝你 早日康復!!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

catherine_lyly 發表於 17-1-9 09:46
我之前都試過尿道炎變成腎炎, 發得好快. 腰後兩側由少少痛變好痛, 痾血尿, 發冷, 但無燒, 即去廣華急症, 點 ...

好奇,邊個發現到個黃綠開錯藥架呢?

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

男爵府

moma1023 發表於 17-1-8 20:10
腰已經好痛你唔好等啦即刻去急症啦。
私家醫院都有24小時門診,有需要可以入院㗎。
晤好再等啦⋯⋯ ...

其實我無諗過係腎炎以為冒險發燒,去到診所才知道有藥食未食住先。今日入院 抽血種菌,做電腦素描 x-ray 打抗生素 吊點滴 医生話 4日左右出院 出院還要食一個月抗生素(emoji)(emoji)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

yu-ma 發表於 17-1-9 20:09
其實我無諗過係腎炎以為冒險發燒,去到診所才知道有藥食未食住先。今日入院 抽血種菌,做電腦素描 x-ray ...

食啦,清晒至好。
我都試過氣管炎,食左兩星期augmentin,1g一粒,成舊擦膠咁大,次次食餐都作嘔。
祝早日康復。

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

要入院呀,我個時高燒咗4日,住咗7日先可以出院,可以攪到好大件事

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 17-1-9 20:41
食啦,清晒至好。
我都試過氣管炎,食左兩星期augmentin,1g一粒,成舊擦膠咁大,次次食餐都作 ...

擦膠咁大,點吞呀?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

男爵府

雪晴晴 發表於 17-1-9 21:00
要入院呀,我個時高燒咗4日,住咗7日先可以出院,可以攪到好大件事

好彩選舉入院,一入院做晒測驗出左報告才配葯(可能未種完菌)但真係有信心d. 如果繼續食診所比的藥一星期後還未好才入院真係延誤治療,很多謝大家給予的意見。

公爵府

畀面勳章

yu-ma 發表於 17-1-10 08:48
好彩選舉入院,一入院做晒測驗出左報告才配葯(可能未種完菌)但真係有信心d. 如果繼續食診所比的藥一星期 ...

祝早日康復

男爵府

雪晴晴 發表於 17-1-10 08:51
祝早日康復

謝謝

男爵府

祝樓主早日康復!

公爵府

yu-ma 發表於 17-1-9 20:09
其實我無諗過係腎炎以為冒險發燒,去到診所才知道有藥食未食住先。今日入院 抽血種菌,做電腦素描 x-ray ...

同我上次情況差不多,不過我抗生素好似食多10日,冇一個月咁長,可能因為我輕微D同埋係單邊腎痛。

入左院大家都安心,聽話食藥,飲多D水(之後都要),早日康復開心過新年~

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我最近都尿道炎,差唔多食左7日抗生素,但是la 2日覺得都有尿頻同腰痛,係未抗生素冇效呢?洗唔洗去睇急証呢?

大宅

我因為腰劇痛,不停嘔,正在醫院中,醫生估計係腎有問題,剛剛做了腎掃描,等報告

男爵府

pccandy2000 發表於 17-1-10 13:18
我最近都尿道炎,差唔多食左7日抗生素,但是la 2日覺得都有尿頻同腰痛,係未抗生素冇效呢?洗唔洗去睇急証 ...

腰痛加埋發燒才腎炎, 只腰痛睇急症不會作緊急處理要排很長時間. 你有無燒?腰痛到瞓唔到?

男爵府

funfunip 發表於 17-1-10 14:00
我因為腰劇痛,不停嘔,正在醫院中,醫生估計係腎有問題,剛剛做了腎掃描,等報告
...

腰痛多數都腎有事,祝你早日康復。

珍珠宮

好媽媽勳章

yu-ma 發表於 17-1-11 05:51
腰痛加埋發燒才腎炎, 只腰痛睇急症不會作緊急處理要排很長時間. 你有無燒?腰痛到瞓唔到?
...

都唔一定嫁,就算突然腰腎劇痛都有機會係腎炎嫁,我c6 早兩個月都係突然腰腎痛但無發燒的,由小痛好快變痛到係床典下典下,最後去急症,分流姑娘一睇已經比佢直入,初初見佢痛得咁緊要以為佢盲腸炎,後來驗尿只發現有蛋白尿+少少血尿,種菌、超星波照腎都無異樣,但因佢痛得太誇,醫生要佢入院同打抗生素,抗生素藥都打左幾日,先比佢出院,都食左兩星期藥先慢慢唔痛

大宅

susi1024169 發表於 17-1-11 06:59

真係好痛㗎,我初初仲自己行到去醫院,突然痛要坐輪椅,幾分鐘後已經坐唔到,姑娘即刻叫我訓上床。

醫生話生仔10級痛,腎痛係9級,所以我都痛到有D神智不清,自己不停同空氣講野,難為咗隔離床既人。終於知道咩叫痛到嘔,我就係不停嘔,呢樣原來都係病徴之一。

我証實咗腎石跌咗入輸尿管,卡住咗唔上唔落,D尿谷返上去,有D發炎,現正觀察緊駛唔駛做手術

大宅

funfunip 發表於 17-1-11 08:29
真係好痛㗎,我初初仲自己行到去醫院,突然痛要坐輪椅,幾分鐘後已經坐唔到,姑娘即刻叫我訓上床。

醫生 ...

你嘅情況醫生應該幫你裝個支架撐住輸尿管,保持輸尿管暢順,唔好有阻塞。
希望你早日康復出院

首頁

尾頁

跳至