自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

kathau 發表於 17-2-15 20:03
似乎大家都覺得無所謂, 只要否認即可。

但我覺得管理員第一句同我阿媽講嘅就係: 叫你地啲小朋友唔好玩牙 ...

我覺得佢態度唔好
但又未必要好嬲要投訴

而且你都無法100%肯定唔係自己小朋友做
有時小朋友真係估佢唔到的

琥珀宮

回覆樓主:

咁小事,問清楚小朋友,無咪話返無就得啦

珍珠宮

熱血金章

areyouangry 發表於 17-2-15 13:18
同佢講咗冇咪得囉,好小事。

係啦,有乜好嬲。
亦唔需要投訴佢,管理員都係收order做野。如果佢知都唔做唔理,就應投訴。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

珍珠宮

回覆樓主:

我都會去十管理處了解下件事,不過唔會覺得嬲~
如果真係自己屋企,有人講好過自己唔知~
如果唔係自己屋企,搞清楚唔好被冤枉都好呀!
我試過,樓下投訴我漏水,管理員問我,我都未訓醒,無啦啦點會漏,連續幾日都早晚投訴,仲話拍埋片,我都有要求有片有真相,如果真係我漏,我都想知邊度漏,要整架嘛!最後係,條片影錯,唔係我單位囉~

大宅

回覆樓主:

我以前屋企住最高對下一層,有一輪成日有人倒水落嚟,上去同佢講,佢話個囡好乖唔會咁做,又話可能係天台有人整嘢!跟住有日又倒,我即刻九秒九走去對面走廊望上去,真係個靚妹整㗎!之後同佢父母講我親眼望倒,自始之後冇再倒過水。

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kathau 發表於 17-2-15 10:19
第一, 點解唔直接同我講? 我才是住戶。
第二, 一口就咬定係我地。

第一,咁岩你阿媽行過個管理員先醒起
第二,你搵日行落去同返個管理員話你屋企冇牙簽的,請佢要再為投訴人查下 (唔好直接話佢屈你,淨係中立講返件事就算),順便叫佢以後有野講GE就搵你

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

但我覺得管理員第一句同我阿媽講嘅就係: 叫你地啲小朋友唔好玩牙 ...

D師奶阿叔講野係冇乜潤飾架啦
咁有文化講野曉咬文嚼字就唔使做管理員啦
大家唔係話冇所謂,只係唔理對呢D事咁上心
即係你會唔會話街上面D流浪漢好臭行係你隔離臭親你丫?
唔會丫嘛,你知有D流浪漢就係會有呢個情況,你自己閃開咪得囉

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

flashsilver 發表於 17-2-15 14:29
有冇誇D, 咁少事搞咁多野

香港係投訴之都嘛

大宅

跳躍精靈 發表於 17-2-16 10:39
D師奶阿叔講野係冇乜潤飾架啦
咁有文化講野曉咬文嚼字就唔使做管理員啦
大家唔係話冇所謂,只係唔理對呢D ...

她不是阿叔, 她是管理處最高級的經理。

男爵府

kathau 發表於 17-2-16 10:44

即係.....阿姐啦
斷估唔係妙齡少女掛 =.=

大宅

回覆樓主:

或者我再講清楚一點, 我們住單幢樓, 伙數少, 管理員是資深的經理小姐, 我沒有作出任何投訴, 我只是想知道應該點樣處理最好。

經理小姐叫我地唔好比小朋友玩牙籤, 再講我地對上所有單位都無小朋友, 咁即係佢唔係問我地有無做, 而係覺得一定係我地做。

有jm講叫我問清楚小朋友, 我睇過屋企嘅牙籤無少到, 已一年無買牙籤, 投訴單位話每次幾十支牙籤掉落黎, 數量係非常多。

我強調我無投訴, 我媽同我講完, 我聽左就上黎問大家意見, 暫時咩都無做。

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆:樓下管理員同我阿媽講......

講返清楚就得啦,唔需要勞氣或投訴,管理員態度差先去投訴囉

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

熱血金章

kathau 發表於 17-2-16 10:44

你地大廈立案法團管理做得幾好啊,單幢大廈有咁多職員。我朋友果度,只得兩個大叔輪班,食飯都係果度煮。有時得一個,晚上會放張尼龍床係度訓。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

珍珠宮

開心吸收勳章

其實個管理員未必知道你係戶主。見到你阿媽,就講二句。好小事,澄清返就可以。

水晶宮

典型 對抗型住客.

伯爵府

會提議裝天眼,CCTV影哂就免傷和氣又可澄清自己屋企既清白!
叫佢無證據唔好話人啦

伯爵府

畀面勳章

係我就直接落去找返個管理員當面解釋清楚,亦請佢地找返個原兇比返個交代我們,因為唔想做替死鬼(找唔找不重要,重要係表明態度,係無證據米亂屈人,講野係有後果。)
之後會去管理處報備返件事,一來要管理公司訓練返員工,2係杜絕個管理員再對其他住客亂唱係我們掉……

類似事我們發生過,係樓下投訴我們掃些塵丟下窗。
管理處找人來警告我們……
未查先叛。
我話我們無,佢地當我唔認。
之後我將樓上掃的塵丟落我屋內相影低,即call管理處來睇,要求管理處即上樓上查證是否有人剛清潔完。
查證完要求管理處向樓下講返上次唔係我們,係樓上,而且停止再對其他住客唱我們啦!
之後去管理處到找經理,要求訓練管理員的職業操守,遇到投訴麻煩先了解後定罪,同埋唔好亂散播遙言。

近半年真係舒服好多,因為有左指引,是非少哂。

大宅

flashsilver 發表於 17-2-15 14:29
有冇誇D, 咁少事搞咁多野

係囉,講多句唔關我地事唔會小忽肉,做咩要大廢心神咩都投訴一餐,個管理員都冇咬定係依家人做,咁都好投訴,香港人

首頁

尾頁

跳至