自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

eggcarol 發表於 17-3-9 15:05
學芭蕾舞唔一定要佢練到好高級,而且學習芭蕾舞老師會教佢儀態、拉筋之類,大個要轉而學其他舞亦得心應手 ...

「自信心強有自己興趣,大個唔會『自怨自艾』。」

男爵府

龜精靈 發表於 17-3-9 15:01
其實芭蕾舞係會跳壞腳(長遠落力練習計)

如果小朋友唔係特別鐘意, 我唔明點解家長要咁對個小朋友 ...

樓主話佢個女鍾意跳舞!

培育興趣係好好嘅事。好過個人懨懨悶悶,負能量纏身。

用戶要求終止服務

畀面勳章

Hotpot-baby 發表於 17-3-9 22:46
樓主話佢個女鍾意跳舞!

培育興趣係好好嘅事。好過個人懨懨悶悶,負能量纏身。

我唔係針對樓主

係講緊上面d人話見到小朋友3歲去學,去到做緊乜都未知個d

我無話小朋友培養興趣唔好,但長遠會跳壞腳亦係事實 (仲有身形會唔靚,不過依樣就有排都未到,同埋有得變返好...咁就唔講啦)

只係點解小朋友乜都未知,就要做d傷害性既運動呢

用戶要求終止服務

龜精靈 發表於 17-3-9 22:52
我唔係針對樓主

係講緊上面d人話見到小朋友3歲去學,去到做緊乜都未知個d

可能有啲動作要自細練,太大個先練啲筋骨就唔能夠咁柔軟

伯爵府

janicewong888 發表於 17-3-9 17:50
回覆 babybeauty 的帖子

RAD 去到grade 8 , 我一年一grade, 就好似15-16歲左右完成

借位問,Grade5開始已經要跳3堂/week,越高跳得越密,拎公開獎嗰個Grade 5仲話跳足五日,返學做功課測驗考試點搞呀
我女跳緊Grade 3都未落到一字馬,又唔肯quit

水晶宮

happybebebe 發表於 17-3-9 22:55

其實係,我女自2.5歳練芭蕾舞,做大字馬各樣拉筋得心應手。

伯爵府

回覆樓主:

我女3、4歲跳,跳到14歳去外國讀書(grade 6)無跳,後来16歲(早兩三個月前)又話要跳番,我叫佢自己去揾,又比佢揾到,咁又繼續跳。我只可以講興趣不能强迫,佢要跳又無人可以阻佢,做父母只是支持佢嘅決定。至於跳到幾時,前面JM有講,佢想停就停。

用戶要求終止服務

畀面勳章

happybebebe 發表於 17-3-9 22:55

咁到底係當興趣班咁上,定要做專業訓練員呢...

芭蕾舞本身係一d創傷性較高既活動(我理解係,但我唔係運動方面既專業,唔知有無得避)

https://www.bomb01.com/article/23424

入面係講d長期跳芭蕾舞既背後

當然小朋友level絕對唔會做成咁既傷害,但依種活動本身就係會受創傷...點解家長們會咁熱衷呢

即係我睇,足球/打波/單車依d本身都係人體活動...正常無意外無過度練習下既情況係唔會受傷

而芭蕾舞本身好多動作就係傷害緊身體(非自然,為左優美先做...本身身體設計唔係咁...其他舞反而好d)

咁如果小朋友都未識,點解會去教小朋友傷害自己(如果小朋友係對個份優美好熱衷,自己鐘意就傷害都抵)

正如以前d人覺得扎腳好靚,就推d小朋友去,我覺得好殘忍

男爵府

龜精靈 發表於 17-3-9 23:26

芭蕾舞本身係一d創傷性較高既活動(我理解係,但我唔係運 ...

唔從興趣班開始,又點知係咪自己真正有興趣可以做到專業呢?

係咁諗冇雷公咁遠嘅負面野,就乜都唔試咩

用戶要求終止服務

芭蕾舞本身係一d創傷性較高既活動(我理解係,但我唔係運 ...

我真係唔知喇

男爵府

你講嘅廠商係跳到高級要point toe先會發生。而可以跳到咁高級嘅,都有自己獨立思考,自己會做風險評估。

咁細小朋友嘅班,都係教律動。音樂感,身體協調,節奏感,團體活動,有得演出帶來的多巴胺,跳舞帶來的快樂荷爾蒙,培養到嘅自信。呢啲優點,完全不用去到創傷性就已經可以得到。

珍珠宮

畀面勳章

janicewong888 發表於 17-3-9 18:01
回覆 bblook2 的帖子

我學左o甘多年, 覺得要搵大學校 , 如毛妹, 王仁曼, 因為愈高grade 愈多人drop out , ...

太約咩grade先開始要搵大學校學?

用戶要求終止服務

畀面勳章

Hotpot-baby 發表於 17-3-9 23:29
唔從興趣班開始,又點知係咪自己真正有興趣可以做到專業呢?

係咁諗冇雷公咁遠嘅負面野,就乜都唔試咩:ay ...

咁興趣咁多種,初初係要引導佢去學一種學落去會傷害自己既興趣?(特別係小朋友未提及想學,未懂事既時候)

做家長唔會好矛盾嗎?
1. 學過無咩興趣,唔岩玩...即係要搵過第二樣

2. 學完覺得好好,要繼續落去...但代價係會傷到自己...家長會唔心痛?

始終,興趣班都有好多選擇

http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/retails/art/20110614/15337685

另外上面建議5歲先學

不過如果家長都係為考試,要沙紙show off, 咁可能真係第二d睇法既

(仲有,上面下下單單打打,人身攻擊我真係好睇唔起依d人,有理據就直接拎出黎講)

男爵府

龜精靈 發表於 17-3-10 00:03
咁興趣咁多種,初初係要引導佢去學一種學落去會傷害自己既興趣?(特別係小朋友未提及想學,未懂事既時候 ...

其實你咁唔了解,都冇討論落去嘅意義。你連小孩芭蕾舞班入邊學乜又唔知,芭蕾舞跳乜又唔知。更遑論你有冇小朋友,自己唔係舞者啦。三四歲班,連級都冇得考,係律動啟蒙班,唔知同父母面子有乜關係。你講一堆自話自說嘅嘢9588。

alima    發表於 17-3-24 13:23

伯爵府

回覆樓主:

今日見到呢個主題,心想夜晚先回應,估唔到有咁多不同意見

唔太推大型連鎖店。有d miss自己有studio,無brand,但一定會好有心機教。一樣會考試有表演
為了二小豬三小豬做了全職奴婢;好彩大豬生生性性^^

男爵府

我個女學左幾個月話唔想學就冇學喇
跳芭蕾舞都幾貴,夏天,冬天各一條裙,本身要學費,跟住又要考試費,又要表演費,考試表演又要再買裙,轉grade又轉衫,考試表演加堂又一筆,總之係要不斷俾錢,本來阿女話鐘意,俾都ok,但佢又話唔想學,加上升小又太忙,冇繼續喇,小學功課已keep住迫,唔想連興趣班都迫!

水晶宮

龜精靈 發表於 17-3-10 00:03
咁興趣咁多種,初初係要引導佢去學一種學落去會傷害自己既興趣?(特別係小朋友未提及想學,未懂事既時候 ...

其實講真你又未真正接觸過芭蕾舞,唔熟悉又何必拿網上理據去持反對?

樣樣都反對害怕退縮,做人冇目標會負面,教我女的芭蕾舞老師經常敎我地小孩正確資勢去企去坐,唔係你片面的諗法。

個case就等如如果想買樓就千祈唔好問D未買過樓的朋友意見,意見一定話唔好買,而事實又是否如此?

珍珠宮

janicewong888 發表於 17-3-9 17:50
回覆 babybeauty 的帖子

RAD 去到grade 8 , 我一年一grade, 就好似15-16歲左右完成

唔好意思想問問,青春期m到咁點算? 我一直想比女學,做媽咪又擔心呢樣嗰樣,咁細個冇理由棉條

珍珠宮

回覆樓主:

我記得多年前唔知邊間芭蕾舞學校老闆訪問(唔係毛妹王仁曼),佢話要小朋友骨架發育好啲先學,要6,7歲比較好,佢話唔明啲家長4,5歲就話要學,唔係好事。今時今日,我相信佢都有開3歲班,啲租金咁貴

用戶要求終止服務

畀面勳章

eggcarol 發表於 17-3-10 00:39
其實講真你又未真正接觸過芭蕾舞,唔熟悉又何必拿網上理據去持反對?

樣樣都反對害怕退縮,做人冇目標會 ...

點解各人唔可以持有唔同既意見呢

你講樓市,今日行過香討見到

一年前,專家話唔好買嘉湖,唔知乜太話買

今日,乜太贏左,樓市真係升到癲左...咁又點
每人有唔同意見都好正常呀,世事亦無絕對(有人打機一事無成,有人打機打到成名,發左)

金融好多產品就係因為大家眼光唔同而出世,有人係永遠贏家嗎,一定要聽晒d人話? 咁樓市跌,專家又話d人抵死唔聽佢講?

咁我都係提出我既觀點,我唔覺有咩唔妥,有必要有意無意拎我既生活態度政擊我?
我睇法係:
家長送得小朋友學, 都係想佢發展落去,想佢好
正如家長送小朋友學琴,如果小朋友到大左都仲好鐘意,間唔中都會自動自覺練,想更一層樓,我相信個家長一定好開心
芭蕾舞,學到advance level, 要追求更高係會創傷,咁到時家長仲想唔想佢練好呢

正如適度打機睇電視係好...都可以學到野...有幾多人會主動培育小朋友去打機同睇電視(喂,阿仔,去睇電視啦...我真係好少聽到)

你可以唔同意,可以指出芭蕾舞有咩好處(eg. 學到正確坐姿),但我極唔prefer 單單打打,你又好熟悉我?(我現實好支持做運動,會主動約朋友行山打波,亦支持人要有興趣,唔覺成日灰係好事...但世上確係有好多無奈之事,我亦有我既睇法)

講真,樓主/其他家長咁大個人,睇完都會自己分析,我又唔會逼佢唔比小朋友學(1黎我無權,2我亦唔會逼... even出面收左人錢去比專業意見既公司,都唔會迫client 聽佢講, 分析結果/意見就係度,聽唔聽就你決定...就算意見同最後結果錯左都無得追究,如果有,投行執晒啦。)

首頁
12345...7

尾頁

跳至