跳至

首頁
12345...26

尾頁

別墅

係呀, 便秘都好慘... 或者食多d水果會好d...

原帖由 MNP 於 09-1-9 12:32 發表

我同你一樣. 個肚還會有很爆的感覺. 最辛苦就係便秘呀. 救命呀, 好辛苦 , 希望快D過啦.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 jql 於 09-1-8 17:57 發表
I ate everyhting except shell fish, sashimi and fish without scale. These food might easy to cause diarehea.

Other than that, all meat, fish, fruit. especially beef is very good in nutrition for ba ...

吓,我好鐘意食牛肉添! 咁咪肥晒落我度!!

我都有便秘好辛苦! 我迫自己2日"mou"一次,好驚太出力會痾埋亞b出黎 !

我尋晚超頭痛,喉嚨又好似有少少唔妥,要飲維多c瞓多d打抵d菌! 大家take care!

你地第2胎有冇請陪月? 我諗住正正經經補番次就收工,所以請咗嘞. 工人可以全力照護大女,又唔使去街市.

子爵府

原帖由 carmen412 於 09-1-9 12:38 發表
係呀... 我都係成日都好攰, 放工返到屋企就唔想"旭"... 同埋依家會好早瞓, 同我個女一齊9點幾就瞓咗, 有時仲快過佢瞓著... 不過夜晚都會熱醒或要去toilet... ...

我都係,呀仔一瞓我就去冲凉瞓,昨晚c6睇住阿仔,我8點几就

子爵府

原帖由 ying2 於 09-1-9 13:57 發表

我都有便秘好辛苦! 我迫自己2日"mou"一次,好驚太出力會痾埋亞b出黎 !

我尋晚超頭痛,喉嚨又好似有少少唔妥,要飲維多c瞓多d打抵d菌! 大家take care! ...

我請返上次個,好陪月難求,大家要早d揾.記住要interview.否則好似我個sister-in-law咁生咗先第一次見個陪月,質數重係麻麻地:;pppp:

伯爵府

我尋晚超頭痛,喉嚨又好似有少少唔妥,要飲維多c瞓多d打抵d菌! 大家take care! ...

我有工人+叫埋亞爸亞媽過來我度住2個月, 我生果排, 女女岩岩放暑假!
我都度緊好唔好再請多個陪月... 我朋友有個陪月好好, 煮野食好好味的呢!

伯爵府

我無便秘, 每日1~2次!

天氣要凍成個星期, 大家小心take care!

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

咁你都arrange得唔錯噃.
我第一胎生完.都係自己煮嘢食.工人炒ginger rice.煲下梅菜肉餅飯.我就自己煮雞酒.

補品我反而好少食噃...

原帖由 jjtseung 於 09-1-9 14:45 發表

我有工人+叫埋亞爸亞媽過來我度住2個月, 我生果排, 女女岩岩放暑假!
我都度緊好唔好再請多個陪月... 我朋友有個陪月好好, 煮野食好好味的呢! ...

複式洋房

BK Milk勳章

After delivery, most important is to take rest instead of eating a lot of 補品.

I only eat as normal after delivered, but plenty of sleep since my 99 help me take care of the baby at the night time.

原帖由 高齡牛師奶 於 09-1-9 15:16 發表
我第一胎生完.都係自己煮嘢食.工人炒ginger rice.煲下梅菜肉餅飯.我就自己煮雞酒.

別墅

因為餵人奶, 所以我夜晚要自己湊呀...

好彩日頭有工人同奶奶幫手, 我只係負責個女既一日十幾餐...

原帖由 jql 於 09-1-9 16:55 發表
After delivery, most important is to take rest instead of eating a lot of 補品.

I only eat as normal after delivered, but plenty of sleep since my 99 help me take care of the baby at the night time.
...

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 carmen412 於 09-1-9 16:59 發表
因為餵人奶, 所以我夜晚要自己湊呀...

好彩日頭有工人同奶奶幫手, 我只係負責個女既一日十幾餐...

係呀,餵人奶冇得瞓咁多,晚上都要餵...我只負責餵人奶和瞓覺,因為媽咪住咗我屋企3個月,咁佢負責叫工人買餸和煮我d食物代茶湯水...有得食先叫我去食,我就只留在房裡,因為嗰時冬天,我房24小時開住暖爐呀! 電費好甘! 不過今次工人要睇住亞女,我想亞媽幫吓眼,又唔想佢辛苦所以請陪月專業d囉.
諗起嗰段人奶日子~~ 姊妹們!! 努力呀!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 高齡牛師奶 於 09-1-9 15:16 發表

啱啱問過個陪月姨姨,佢話生完脾胃差唔好食咁多"葉劑"嘢,ie.梅菜食少d呀. 我嗰時媽咪都唔係好識,佢都成日煮梅菜肉餅飯!
呢個陪月姨姨我仲未見過,不過朋友12月用過話非常好,煮嘢好好食,又多元化又交帶,所以我都希望真係好啦.

伯爵府

原帖由 ying2 於 09-1-9 18:17 發表
係呀,餵人奶冇得瞓咁多,晚上都要餵...我只負責餵人奶和瞓覺,因為媽咪住咗我屋企3個月,咁佢負責叫工人買餸和煮我d食物代茶湯水...有得食先叫我去食,我就只留在房裡,因為嗰時冬天,我房24小時開住暖爐呀! 電費好甘!:n ...

Me too, 我女女同你女女出世相差無耐, 冬天24小時開暖爐+放濕!

我都係無食補品, 主要家常飯送+嘉美雞(隔日)+水魚(隔日)!

我自己湊女女, +餵人奶... 女女沖涼係工人搞... 不過我女好易湊, 食完奶一棟起就er, 唔使點花時間掃風, 食完擺返床仔, 頭仔擰來擰去就豬佐啦, 未試過扭抱, 好少喊! 最好就係, 雖然日頭密密食人奶, 但滿月就戒到夜奶... 反而, 我要較鬧鐘, 半夜起身泵一轉奶, 因為我太多奶+易塞!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 jjtseung 於 09-1-9 18:45 發表

Me too, 我女女同你女女出世相差無耐, 冬天24小時開暖爐+放濕!

我都係無食補品, 主要家常飯送+嘉美雞(隔日)+水魚(隔日)!

我自己湊女女, +餵人奶... 女女沖涼係工人搞... 不過我女好易湊, 食完奶一棟起就er, 唔使 ...

咁我地個女都幾易湊! 但人地話第2個就一定會曳,有排受! 今次夏天又係要開冷氣,電費都唔方平!

大宅

各位靚媽, 你地還好嗎, 我而家日日都勁頭痛, 又勁多胃氣, 又無咩胃口, 好慘呀! 我第一胎都唔係咁架.

大宅

name----------1st bb-------2nd bb----EDD

jql--------------仔2005/10---10 wks--8/4
ying2-----------女2007/1----10 wks--8/6
adakitty--------仔2007/10---10 wks--8/6
tammy0419---仔2007/3----9wks4----8/8
Anita-----------仔2007/8-----9 wks---8/10
chunyatmama-仔2007/4-----9 wks---8/12
jjtseung--------女2006/12---9 Wks---8/12
Peace99--------女2005/4----7 wks--?
MNP------------仔 2007/4----7 wks--?
Czeny----------女2005/7-----7 wks---8/19
牛師奶----------仔2007/6-----8 wks----8/19
szesiu14-------女2007/12----7wks4---8/23
carmen412----女2006/7-----7 wks----8/24
vivian_s-------女2008/4----7wks3d----8/26
chunkiuBma---仔2006/1----7 wks------8/28
kittyncat-------女2006/4----7wks3-----8/29
zoe98chan----女2007/11---6wks5-----8/29

咦, 點解kittyncat你果預產期同我一樣, 但週數多我咁多日嘅, 係唔係我計錯呢??

大家的第二胎都係相差1-3歲, 係vivian_s勁呀, 08,09連續二年生

複式洋房

jjtseund & ying2

我第一胎都係餵人奶, 但我諗緊第二胎出世時, 餵人奶會唔會咁舒服呢? 因為有個大B一定要你同佢玩~ 又會呷醋mar~ 咁仲點可以24小時匿入房餵細B呢?

原帖由 jjtseung 於 09-1-9 18:45 發表

我自己湊女女, +餵人奶... 女女沖涼係工人搞... 不過我女好易湊, 食完奶一棟起就er, 唔使 ...

複式洋房

我哋一胎同今次都係差唔多, 所以有晒心理準備! 都同你一樣勁多胃氣又無胃口, 但又成日好肚餓~ 快D過咗初期啦! 大家努力捱下啦!

原帖由 zoe98chan 於 09-1-10 05:41 發表
各位靚媽, 你地還好嗎, 我而家日日都勁頭痛, 又勁多胃氣, 又無咩胃口, 好慘呀! 我第一胎都唔係咁架.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 szesiu14 於 09-1-10 10:21 發表

我第一胎都係餵人奶, 但我諗緊第二胎出世時, 餵人奶會唔會咁舒服呢? 因為有個大B一定要你同佢玩~ 又會呷醋mar~ 咁仲點可以24小時匿入房餵細B呢?

...

盡力而為啦! 所以咪諗住エ人要全日負責同佢玩唔好攪我囉,到時做唔做到都未知架.
不過一定唔可以喺大b面前抱細b唔耐,一係抱晒2個,因為到時大b2歲半左右,係醋王!!

大宅

原帖由 zoe98chan 於 09-1-10 05:53 發表
name----------1st bb-------2nd bb----EDD

jql--------------仔2005/10---10 wks--8/4
ying2-----------女2007/1----10 wks--8/6
adakitty--------仔2007/10---10 wks--8/6
tammy0419---仔2007/3----9wks4----8/8
...

二年抱兩~~

伯爵府

原帖由 szesiu14 於 09-1-10 10:21 發表

...

我一定會餵, 仲希望今胎可以完全唔補奶粉... 當年大女都補佐少少奶粉... 坐月頭頭老公有3個星期都會放大假, 等佢多些陪大女, 我女好痴爸爸架... 如果爸爸返佐工, 就等6299多些湊女女去街, 再安排些暑期playgroup... 我打算係廳餵, 可以見到佢地玩, 我又唔使餵得咁悶, 大女果陣次次開餐都要8/9個字! 喝醋呢樣野, 唯有見招拆招... 大女BB果陣我都唔多抱, 只係餵奶果陣抱... 呢樣野我就唔太擔心!

坐完月, 我就會一家四口周圍去玩架啦(weekend)! 我餵大女都係周街餵, 有時用sling揹住, 邊行邊餵! so, 埋身餵人奶真係方便至極!

首頁
12345...26

尾頁

跳至