自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

覺得長期語言傷害最影響自信

禁止發言

回覆樓主:

大宅

回覆樓主

我媽有打我,用雞毛掃打但我同媽媽感情好好,自信就睇下做D咩事啦

大宅

老翻太太 發表於 17-6-5 23:02
覺得長期語言傷害最影響自信

絕對係,言語傷害最大

珍珠宮

Joball 發表於 17-6-5 19:06
我媽媽係打鬧型
也沒有買任何玩具俾我地
大個左,感情也淡D
我父母都係打鬧型,佢地做錯都照打我,少少事都打,例如默書拎90-99會鬧,89以下打
我最嬲係我比人屈,佢信曬人地都吳信我,果個仲係一個離譜到飛起嘅大話

現在同父母關係口和心不和

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

我爸打到飛天,罵都充滿侮辱性...成績唔理想(講緊冇80分)就叫我地去做點心妹,做舞女,做乞丐等等,當然全部粗口
我唔知細佬妹點啦...我係零自信,俾佢打鬧到覺得自己廢

公爵府

回覆樓主:

可能我媽由細到大都打得我好勁,係真係好勁嗰隻,所以我細時比較反叛,都會無自信,因為阿媽成日鍾意撥我冷水,好少讚同鼓勵我,到大左我地感情都麻麻,有乜事都好少同佢講!到我依家做人父母,我無打D仔女,起我心目中打鬧係無用,我會同佢地講道理多,最炆都只係會惡D咁,但我又覺得小朋友有冇自信,同打唔打小朋友係無關係,本身小朋友嘅性格係外向定內向,成長過程開唔開心,有冇足夠嘅關心同鼓勵先最重要!

伯爵府

DHA勳章

大力大力 發表於 17-6-5 22:23
阿仔從小就冇打,因為我發現打佢(一次自己衝過馬路)係完全唔驚( 只係痛一陣),但係怕罰抄/罰企,因為麻煩他 ...

罰抄都幾好喎

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

細個被阿媽追打到出街口,我又唔會無自信,果時個個都係咁,現在同阿媽關係都好好,我都有打仔,去到某d位唔打唔得,因再犯可能有後果,而且當時仔好細,現在阿仔17歲我地關係好好。

水晶宮

打無嘢
我覺得語言暴力最有影響

伯爵府

DHA勳章

Sindy 發表於 17-6-5 20:55
打佢,即係教佢用暴力解決問題

有時佢講極唔聽.無辨法. (e.g.,玩滑鼠.用下面強光灯照眼.stop左3次以上同佢佢解釋左唔可以咁做.眼會痛. 轉頭趁無人又要拎來玩.).Ps.不過打唔係好大力)

珍珠宮

由細打到大,自信心爆棚,亦都好鐘意講道理,從來唔打細路

公爵府

artai430 發表於 17-6-5 18:28
父母只講道理/唔打的JM,
大個左係咪自信多D?
對人係咪都鐘意講道理?
我覺得是否有自信同性格嘅關係大 d

我父母基本上唔打仔女,係記得細佬細個時有次偷媽咪錢,嗰次我爸爸狠狠地打過佢一次,我印象好深,因為佢地平時唔打。我自己性格內向怕事,欠自信,細佬反而自信滿滿,所以同父母有冇打應該關係唔大

我奶奶都係棒槌出孝子嘅忠實信徒,我老公話佢從細比奶奶打到飛起,但佢十分自信,一 d 童年陰影都冇,姑仔自細多病,老爺奶奶比較痛惜佢,冇打過,反而佢自卑冇自信

公爵府

jenjen1111 發表於 17-6-5 22:42

同意。。。我自己父母都係打鬧形。。。當我細個曳到反艇 ...

雖然我同99相處仍然要磨合
但她確是一個好媽咪,好嫲嫲
我要好好學習

伯爵府

DHA勳章

jenjen1111 發表於 17-6-5 22:42

同意。。。我自己父母都係打鬧形。。。當我細個曳到反艇 ...

可以分享多D 您99點樣教仔女嗎? 點解可以做到關係咁好既....(我自已都唔會找亞媽一齊去自已朋友既聚會)

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我62 99 蠻夷一族打到飛天,而且唔識字無文化
我老公極沒有自信,係識左我之後先改變一生
好似好誇張,但係真
---生命無價,請支持領養---

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我細個都有比阿媽打,爸爸就唔會打,我鍾意爸爸多好多!我到大都冇自信架,但唔知關唔關事。我大個左明白媽媽點解打,但我覺得佢教育程度低又一個湊5 個情有可原。但我地呢代教育程度高,仲要打就唔夠文明。

我唔會打個仔,亦唔會只講道理,係搵方法教,其實睇多d 育兒書,搵d 適合自己同仔女性格既方法,真係work 架

大宅

Joball 發表於 17-6-6 08:19
雖然我同99相處仍然要磨合
但她確是一個好媽咪,好嫲嫲
我要好好學習

我99都係。。。講到做人母親呢方面我最服佢!三個仔女都同佢關係好好。。。我姑仔親到同佢好似朋友甘。。三十歲人同99出去都仲會拖手橋手。。。我睇住真係好羨慕佢有個咁親既亞媽

大宅

artai430 發表於 17-6-6 08:41
可以分享多D 您99點樣教仔女嗎? 點解可以做到關係咁好既....(我自已都唔會找亞媽一齊去自已朋友既 ...

我尋日問左c6。。。佢話佢亞媽從來唔打佢。。。打都係老豆打
但我菇仔同佢真係close到暈。。。31歲同亞媽出去仲會拖手橋手。。。佢講親d朋友佢亞媽個個都識。。。佢地兩母女真係我既學習對象。。。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

我細個都俾爸媽打,好似通常都係唔願做功課
唔會無啦啦打

首頁

尾頁

跳至