自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

hopeandpeace 發表於 18-1-28 13:30
講得好啱
我習拉丁舞超過十年,也教過小朋友
好多人比電視上明星扭嗰幾下所謂拉丁舞而誤會了係負面嘅事

係呀,我覺得某部份家長係鍾意小朋友化妝化到隻鬼咁,鼓勵小朋友狂扭蛇腰囉擺哂chok pose拍哂video以為呢d係表演慾,攞哂獎牌其實只係校內賽豬肉獎氹家長滿足虛榮心。如果係跟資深正規國際裁判級數老師,見到呢d細細個已亂郁亂扭一定鬧,唔like俾人鬧你一係唔好黎學,因為一個有要求嘅老師根本不能接受你跳壞個底。

小朋友係學做好basic steps, 學好技巧,練好core, 協調,connection,音樂感,拍子準……一亂扭已經冇左core....全身力斷哂自己都connect唔到,莫講跳雙人同partner connect做好lead & follow...

伯爵府

回覆樓主

我2個女由細學到大,得獎無數,但小朋友好難跳得出神緖,D美態慢動作,多數都跳到好似冲涼搽番皀咁同每個運動一樣,要跳得好一定會下苦工的

伯爵府

魚兒小寶貝 發表於 18-1-28 13:32
我覺得係成人舞,兒童不宜學

拉丁舞的另一名稱是體育舞蹈,大家可以上網查一下

珍珠宮

ccgirlcc 發表於 18-1-28 08:23
我想我仔學ballet我老公唔比話最多學拉丁
男仔跳芭蕾好著數嫁,試下說服老公尊重阿仔意願啦,正因為芭蕾男少女多,男仔做主角嘅競爭相對地少好多

& 我以前都有跳芭蕾,這是個人體會

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

人哋我唔會評論,但係我唔會比我仔女學。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實個人睇法啫,亦有人覺得女仔跳k pop扭下羅友mark晒脾唔端莊。其實做任何一件事都唔會有100%相同意見,唔鐘意咪唔學唔睇囉,人地跳關你咩事呢

公爵府

回覆樓主:

我仲老土, 我覺得小朋友應該係得得意意純純真真, 扮樹扮花扮太陽嗰啲舞ok, 到小學跳下土風舞都ok, 有啲舞蹈係要有番咁上下大跳先好睇。例如big big小明星嗰個跳k pop, 佢係好叻好勁 , 不過我就寧願睇啲15歲up嗰啲跳, 會好睇好多。

每項文化藝術都有佢背境, 有啲慢慢演變下會同原意不大相同, 我覺得ok嘅。我純粹喺視覺美感上選擇。

子爵府

Ladymama123 發表於 18-1-28 07:52
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1242407589181804&id=1240473229375240

以上條片2位跳得極 ...
我身邊好多大小朋友學, 都好PRO, 有D成日參加比賽. 又唔覺大家有偏見. 通常細既表演唔覺咩, 係大既(17-8歲)表演, D家長就少出現.

珍珠宮

回覆樓主:

唔識欣賞。女仔還可以叫美感。但男仔扭來扭去好似乸型

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

之前都有單新聞就是跳拉丁舞老師騙財騙色,所以我都覺得呢種舞蹈起原不是單純跳舞咁簡單

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

黑池/運動拉丁都好,都唔可能永遠單人,或者同性雙人跳!女仔跳得叻,好難搵男舞伴,39547揾個男仔拍自己個女,肢體緊密接觸,真係有父母毫不介意?

子爵府

回覆樓主

我對拉丁舞無偏見呀!小朋友鐘童跳就ok! 難度咁高佢跳到已經好叻喇

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-1-28 14:11
其實個人睇法啫,亦有人覺得女仔跳k pop扭下羅友mark晒脾唔端莊。其實做任何一件事都唔會有100%相同意見, ...

100% 同意

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

其實拉丁舞幾好睇,不過女仔啲衫好似牙煙啲。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

菇芝bebi 發表於 18-1-28 13:53
拉丁舞的另一名稱是體育舞蹈,大家可以上網查一下

Ok, 我維基左

體育舞蹈對穿着有着不同的規定。比如在美國的Syllabus級別的比賽中,男選手多為黑色或白色襯衣,以及黑色長褲,上身最多只能暴露至中胸部分。女選手着裝則不能有非水鑽的閃光。

拉丁舞的着裝只要能表達你的性感即可。但要切記多數拉丁舞的重點在腰胯部,最忌諱用寬鬆的衣服把腰部曲線和動作完全遮蓋。

我接受唔到自己既小女孩舞蹈着裝要表達到性感,除非佢已成年。嗱,我冇批評過別人架,我講我自己咋。

珍珠宮

回覆樓主:

睇下觀眾心態啫,泳衣仲暴露啦!柔道仲貼身啦!

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我覺得小朋友跳好老積

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

brindlewin 發表於 18-1-28 09:12

我認同喎。
拉丁舞的美感來自成熟體態嫵媚,如果你了解這類舞蹈之起源,就了解所謂孩子班不是學下para舞步部份,而是仿男女成人,並以神似為目標。

我不怪小孩,只怪大人愛標奇立異,以自己喜好去調控孩子表演為樂,為自己面上貼金。

我絕不是保守派,本身不習舞,但會去文化中心/藝術中心花千元入塲欣賞拉丁舞的,街頭表演也看,對兩性祼露、性感尺度寬鬆,但就是罷看兒童表演,我覺得作為成人,欣賞美感藝術都有底線,孩子心智未及,靠大人特訓表情配飾,成件事變成肉麻當有趣!

水晶宮

回覆樓主

我自己麻麻
太多貼身動作
左扭右扭
衣服亦係
唔太適合小朋友

寶石宮

2023年兔年勳章

Ladymama123 發表於 18-1-28 07:52
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1242407589181804&id=1240473229375240

以上條片2位跳得極 ...

好似太老積

首頁
12345...6

尾頁

跳至