自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

小金名 發表於 18-2-26 14:23
除左不孝⋯ 唔知講咩好

認同

子爵府

chanmarycmcm 發表於 18-2-26 14:40
男家長輩叫通知我兩日的日子,冇叫我唔好去。之前同爸嘈交時佢講話鄉下係咁
...

嘈交講嘅都係意氣用事吧?
唔想後悔就自己去啦

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

如換着我

我會兩日都去
因始終係父母生你出嚟
人都死左

做人好多野要學懂放下
將來生活才開心

長輩個班我理鬼得佢吖
盡了自己做親女的責任就OK

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

咖啡泡沫 發表於 18-2-26 14:17
已經係最後一件事,點解都唔做埋?
他日你會後悔的

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

無話唔可以,不過你做女都去,
有啲過份。
除非係身體差唔到去唔到除外
不要從別人的嘴裡去認識我

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同意, 都係同自己家人傾會好D

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

chanmarycmcm 發表於 18-2-26 15:02
我媽個朋友話我唔去會之後做事唔順利?會嗎?
即係你本身都唔想去, 但又怕第時行衰運, 所以而家15, 16?

goat    發表於 18-2-26 17:33
Mag85    發表於 18-2-26 15:57

水晶宮

回覆 happytao2012 的帖子

同問, 我真係唔識答依D問題! 希望第時我小朋友唔洗上黎問都識答依個問題

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

這個樓主出親啲post都奇奇怪怪 , 認真答佢簡直嘥大家時間
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

用戶要求終止服務

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chanmarycmcm 發表於 18-2-26 15:02
不孝係天理不容㗎!人都死咗,孝唔係睇你出席咗幾日葬禮,係睇你有無心。你唔去葬禮,你個心又安樂嘅話,咁你可以唔使去。因為去唔去結果都一樣。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

chanmarycmcm 發表於 18-2-26 14:23
為何會後悔?

sorry
因為以為因咩誤會,你只去一日。
返大6你都返多日la.
做女自己做足,佢地唔會比一件事。
節衰,保重呀你
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

子爵府

親子王國15週年勳章

chanmarycmcm 發表於 18-2-26 14:08
爸的白事安排:一日做事,另一日出門,做女可否去一日?比叔叔做
竟然會有人有咁既諗法.....

珍珠宮

S.B.N. 發表於 18-2-26 15:36
即係你本身都唔想去, 但又怕第時行衰運, 所以而家15, 16?

我都覺得係咁,如果真係咁憎佢,咁放唔低就唔好去,唔係嘅要去就去晒咁多日,儀式做足

珍珠宮

帶嚟惡運是指不孝,不是指有無參予葬禮。

不孝在心,唔係有做下樣出席就係做咗,選擇權在你,無須要藉口,一日都未去都得㗎!話打、嘈交,有邊個家庭無出現過,如果你覺得佢無唔係你親人,咁咪連去都唔駛去囉!

珍珠宮

chanmarycmcm 發表於 18-2-26 14:27
我爸我叔係汕尾人,重男輕女,打屋企D女人,又話唔洗D女上山,D女行開…

我都係潮汕人,傳統上的確「唔洗D女上山,D女行開」,但吾上山吾代表可以吾出席,我爺我送佢到山中間位置,我爸我送到佢出靈堂+兩條街,再返靈堂等(師傅安排)。另外,以我所知有啲儀式係要由女做,所以我有親戚極想抱個女仔返來養,點知搞出一鑊泡。

你根本係有怨氣想搵籍口吾出席啫,咁去一日定兩日,甚至吾出席根本冇分別。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

firstfirst 發表於 18-2-26 16:03
竟然會有人有咁既諗法.....

之前樓主出過一些鋪都好難明, 寫到好亂

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

chanmarycmcm 發表於 18-2-26 14:27
我爸我叔係汕尾人,重男輕女,打屋企D女人,又話唔洗D女上山,D女行開…

我阿爺都係呢類人,好彩我阿媽腳頭好,我老豆風山水起,我阿叔個老婆就慘啦,生2個都係女,係佢前面行過都鬧(>﹏<)
我會照去,我當年借啲意,1張紙錢都無燒過俾佢 摺啲金元寶全部都散嘅 須然大把人做俾佢……做個樣,費事煩
想認識多啲屯門友

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

兩日都去, 送埋最後一程, 無拖無欠, 完全放下.

侯爵府

回覆樓主

除非關係決裂,父母大於一切

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你應該問自己個心,唔需要問網友。

首頁
12345...6

尾頁

跳至