自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

hnh_mami 發表於 18-2-26 21:25
好辛苦咁儲左小小錢,眼見朋友們及大仔既舊同學新年去旅行,返去大陸玩下,佢地分享小朋友玩得好開心好值得 ...

平平哋試吓留意團購深圳動物園(大约100左右1人),好多動物睇及餵食,又有得玩小小機動遊戲(船仔、小型過山車等),去廣州都唔平,我今年新年去都使咗3000人仔(已冇去長隆、只係去行吓、食吓及廣州動物園),如不想返大陸,可去假日農場/大堂生態園,小朋友都會好開心 ,經濟能力不許可,我寧願留錢旁身,平有平玩

水晶宮

綠荳媽媽 發表於 18-2-26 21:41
睇多d唔一定要旅行呀,香港有好多好多博物館,郊野公園等。

其實香港真係好多好地方,不用去其他地方先可見識,而家好多小朋友未識行就搭飛機去旅行,又唔而佢地有乜見識,不而淨多D錢等佢地大小小先去啦。

水晶宮

hnh_mami 發表於 18-2-26 21:45
其實我兩個仔鐘意去水族館,波波地,大型公園,花花草草無咩興趣,以前我有買博物館family pass, 但佢地無 ...

跟美x之旅、匯x果d去大陸玩都好平、好抵!上次一家三口去三日兩夜,都係大概$2000,其中一日去海洋王國,好多魚睇,啱晒你d小朋友,當時我仔得3歲,去到超開心

子爵府

kayen 發表於 18-2-26 22:14
平平哋試吓留意團購深圳動物園(大约100左右1人),好多動物睇及餵食,又有得玩小小機動遊戲(船仔、小型過山 ...

其實我都打算平玩,頭先search大棠生態園唔錯,可以加入遊玩list

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

綠荳媽媽 發表於 18-2-26 21:41
睇多d唔一定要旅行呀,香港有好多好多博物館,郊野公園等。

無錯
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

水晶宮

好辛苦咁儲左小小錢,眼見朋友們及大仔既舊同學新年去旅行,返去大陸玩下,佢地分享小朋友玩得好開心好值得 ...

唔駛年年去,兩年去一次囉,比個目標自己儲吓錢

子爵府

畀面勳章

有緣相聚 發表於 18-2-26 21:35
我會一齊去旅行,錢可以再揾過,但和他們一起旅行的回憶,是跟一輩子的。
...

agree 錢冇咗可以再搵 但同小朋友一齊經歷嘅野真係好寶貴 而且你而家唔同佢去 佢地大個咗 到時就盤你想同佢地去 佢地都未必會so 你 因為到時佢已經有自己嘅朋友圈了

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

去喇,錢可以再搵架,但係每個階段既閱歷就得一次。祝你地玩得開心

子爵府

櫻花bb 發表於 18-2-26 22:16
跟美x之旅、匯x果d去大陸玩都好平、好抵!上次一家三口去三日兩夜,都係大概$2000,其中一日去海洋王國, ...

珠海長隆嗰個海洋王國?

其實我想帶佢地去,但車程好遠,我對仔未必得,可能要大啲先。

水晶宮

hnh_mami 發表於 18-2-26 21:52
真係好花體力,每次玩完一次我都散晒。

濕地公園都去過幾次,開始無咩興趣,行山睇風景行一陣又嗌累(主 ...

香港公園囉!仲有沙玩添

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

個人覺得同仔女去旅行是回憶,錢都買唔到,以前不太喜歡影相既我,而家每次旅行都會同仔女老公影好多相,怕有一天仔女大了唔多陪自己,我同老公都會老去,留下大家青春過既記憶

子爵府

我要做媽媽 發表於 18-2-26 22:19
去喇,錢可以再搵架,但係每個階段既閱歷就得一次。祝你地玩得開心

其實呢點我好明,每次去完都感覺個仔又大個左,見識多左講野多左,老師仲好好,知道佢地去玩去旅行會邀請佢地分享,小朋友分享完好有滿足感,呢啲錢使得值得。

琥珀宮

cheap cheap 咁返一次大陸玩幾日,真心唔覺對小朋友會有咩幫助。
小左幾千就好肉赤,經濟似乎真的麻麻,無謂去啦。若經濟不真是差,只是鍾意儲錢唔捨得洗錢,咁我覺得值得去,比小朋友有多d開心回憶。

子爵府

回覆樓主:

見識唔一定要出埠,

香港都好多地方可以見識
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

子爵府

brother4 發表於 18-2-26 21:50
平使去吓離島,大陸也可

離島如果想住一晚 (長洲除外),有無好介紹?

寶石宮

2023年兔年勳章

hnh_mami 發表於 18-2-26 21:45
其實我兩個仔鐘意去水族館,波波地,大型公園,花花草草無咩興趣,以前我有買博物館family pass, 但佢地無 ...

喜歡水族館 可考慮去行金魚街

子爵府

木土土 發表於 18-2-26 22:23

cheap cheap 咁返一次大陸玩幾日,真心唔覺對小朋友會有咩幫 ...

我認經濟真係麻麻地,不過唔代表我唔可以帶小朋友見識。

我兩個小朋友每次去旅遊返黎都講多左野,自理社交等都有小小進步,如果nothing我都唔需要考慮帶佢地去玩,貼錢買難受咩

子爵府

Poyau 發表於 18-2-26 22:25
喜歡水族館 可考慮去行金魚街

有呀,每個月都去一次,出開嗰邊買野順便去埋。

琥珀宮

hnh_mami 發表於 18-2-26 22:31
我認經濟真係麻麻地,不過唔代表我唔可以帶小朋友見識。

我兩個小朋友每次去旅遊返黎都講多左野,自理社 ...

咁你已經唔止去過一次啦!你#1好似講到從未去過外遊,而家考慮緊去「一次」幾日內地咁。

既然你經濟afford 到就當然無問題啦!

我意思係去旅遊,一次半次對小朋友幫助不大,但與小朋友有開心回憶就是好事,點會係貼錢買難受呢!

水晶宮

hnh_mami 發表於 18-2-26 21:52
真係好花體力,每次玩完一次我都散晒。

濕地公園都去過幾次,開始無咩興趣,行山睇風景行一陣又嗌累(主 ...

我都晒架,好鬼攰的

首頁
12345...7

尾頁

跳至