自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

sumyuetbaby 發表於 19-1-8 16:47
返工返到喊,壓力大呢年好多病,呢幾年一直想睇佢成長但冇錢冇得講,小孩出年升小,想問有冇媽媽反而係升小 ...

做ftm,對幼兒成長,好處比小學生大好多!

唔覺得升小後「更有需要」貼心處理小孩。

伯爵府

其實小學都返全曰
我覺得轉工搵分小d人工準時放工嘅工好d
如果六點半前返到屋企,跟功課溫書都夠時間
中學更加唔駛ftm
我覺得反而幼稚園最細嘅時候最需要ftm

別墅

小貓1124 發表於 19-1-9 08:21
我最近都一直病,上個月入咗醫院,大仔剛小一,日日放工趕返屋企睇功課,都開始諗緊係咪應該辭職休息吓:igi ...

係 身體已經像不受自己控制般差
睇醫生我上年用左十萬睇
現在都是虛到不得了

別墅

sumyuetbaby 發表於 19-1-9 08:51
睇醫生我上年用左十萬睇
現在都是虛到不得了

錢搵唔晒 身體得1個 唔病真的唔知

水晶宮

經濟未穩健就唔好做FTM住
工作唔順利就轉工,不過命理黎講轉都未必有改善

運氣麻麻地,一動不如一靜

wcpcelia    發表於 19-1-9 15:35

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我依家係,升小睇下做功課,都無左半日,
仲要溫書
出年就要呈分
我老公直接叫我唔好搵工,
係屋企睇住

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

返工返到喊,壓力大呢年好多病,呢幾年一直想睇佢成長但冇錢冇得講,小孩出年升小,想問有冇媽媽反而係升小 ...

當你發現小朋友跟唔上,放工難照顧足佢學業,你就會更想做FTM.
前題是無經濟壓力,同老公支持。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

珍珠宮

sumyuetbaby 發表於 19-1-9 08:51
睇醫生我上年用左十萬睇
現在都是虛到不得了

睇十萬醫生?咩病?會唔會係情緒影響?

公爵府

2023年兔年勳章

sumyuetbaby 發表於 19-1-9 08:54

壓力是疾病之源,你有命$才有用,健康無價!
不如先停工調養好身體,再諗下一步,善待自己!

親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

大宅

我之前都試過辭職全時間湊仔,但後來後悔。唔可以話經濟好差,但確實生活質素差咗。諗返轉頭,當時份工做得唔開心,搵到個「偉大」籍口辭職。依家我都搵到份工,不過人工同工作環境都差咗,無計!仔讀小學都好多開支,唔做唔得。所以你都諗清楚,可能轉工好過做FTM。

男爵府

別人意見只供參考,始終每個人諗法唔同,情況又唔一樣,如果你真係好想做,屋企人又支持,就試下去做啦
Btw全職媽媽無想像中輕鬆,小朋友要陪要教,管得多對得多反而關係會無咁好,有人幫手買餸煮飯做家務會好d。

公爵府

sumyuetbaby 發表於 19-1-8 20:04
經濟其實都可以 有積蓄 其實我囡都乖 好痴我
辭職係因為真的情緒有問題 自己知道工作壓力大得太緊要 ...

任何時段父母嘅陪伴都對小孩有幫助,我大仔升中我先開始做 ftm,而家佢已經大學了,睇番轉頭,佢話嗰幾年如果冇我全職陪伴,幫佢安排鋪路,佢未必可以咁順利入到佢心儀嘅大學

伯爵府

唉.....我都係
上個月入院個胃有事,今日又痛過,又病假....
諗緊攞完bonus就辭職~
身體差到連4歲女女都擔心我....
身體健康好重要!

男爵府

jm我見你啲回覆,你都決定左心中有數
咁你怕啲咩?

琥珀宮

我係,升小真係要睇實,成績品行價值觀就係呢個時間定型

別墅

樓主 我1年前因為頂唔順工作壓力同人事關係身體出現問題而quit左份工,係屋企湊左幾個月BB,但自己性格不合,加上用緊積蓄始終無安全感。幾個月後先搵到工,未搵到前都幾迷惘!依家我又轉左工,人工有唔錯升幅同埋同事夾到,返工好開心又輕鬆。講呢個經歷話妳知世事就係咁 柳暗花明又一村 千祈唔好因為份工影響健康 最傻

男爵府

我唔返工壓力仲大,不如你轉工啦,同時唔好咁上心,公司生意好又唔係自己既

大宅

當年工作壓力大, 加上大仔升小一, 所以係佢K3下學期做FTM, 個人開心好多, 跟住在家附近找一份part time, 可以幫補下, 今年細仔快升中一, 我可以計劃出來找全職工作, 年紀係大咗d, 不過肯做唔高要求應該可以找到. 有時見d小一生背住大書包, 天氣凍或下雨沒有家長理, 感得有少少心痛.

樓主加油

男爵府

大廚勳章 hashtag影視迷勳章

sumyuetbaby 發表於 19-1-8 21:13
其實我一路都唔會永遠ftm 只是人生break 一break照顧返個囡,睇佢成長過度小一,因為真的返呢份工返到好 ...

Break 1 break 係好架!
我兩年前公司close咗,決定唔搵工,休息兩三年,陪囡囡讀幼稚園及升小一,現在已小一下學期,我覺得係幫助到佢transition,同時自己亦可以休息一下,做下自己有興趣嘅嘢,charge下電,然後再去識場!
不過我呢個係外國case,功課壓力少香港好多。

首頁

尾頁

跳至